Kaya, önergede, “Tıbbi cihaz ve medikal firmalarının devletten birikmiş alacaklarını tahsil edememeleri nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların araştırılması, buna bağlı olarak sağlık hizmetlerinde meydana gelen aksaklıkların tespit edilmesi ve bu sıkıntıların giderilmesi için atılması gereken adımların belirlenerek hükümete yol gösterilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verdi. 
Kaya, araştırma önergesinin gerekçesini ise şu şekilde açıkladı: 
“Kamu ve üniversite hastanelerine tıbbi cihaz ve medikal malzeme tedarik eden firmalar, devletten birikmiş alacaklarını tahsil edemedikleri için derin bir ekonomik darboğaz yaşamaktadırlar.

Kamu hastanelerinden 17 aydır, üniversite hastanelerinden yaklaşık 3,5 yıldır ödeme alamayan medikal firmaları bir yandan kredilerle ayakta durmaya çalışmakta, bir yandan da ameliyatların ve tedavilerin aksamaması için tıbbi cihaz ve medikal malzeme tedariklerine devam etmeye çalışmaktadırlar.
Devletten yaklaşık 20 milyar lira alacağı bulunan medikal firmalar, artan döviz kurlarının yanı sıra Covid-19 pandemisinin getirdiği ekonomik kriz nedeniyle büyük bir borç batağının içine düşmüşlerdir.

Medikalcilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara bağlı olarak tıbbi cihaz ve medikal malzeme tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle sağlık hizmetleri aksamakta, ameliyatlar ertelenmekte ve bazı tedaviler yapılamamaktadır. Özellikle hükümetin yanlış politikaları sonucu günden güne eriyen üniversite hastaneleri medikalcilere olan borçları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır ve yaşatmaktadır.

Hükümetten tedarik ettikleri mal ve hizmetin karşılığı olan alacaklarının ödenmesini talep eden medikal firmalar, alacaklarını zamanında tahsil edemedikleri gibi, bir de hükümetin “alacaklarınızdan %25 feragat edin” baskısıyla karşı karşıyadır.
Bir tarafta Kamu Özel İşbirliği ile yapılan yolcu garantili köprü, otoyol, havaalanı vs. projeler için müteahhitlere dövize endeksli milyarlarca lirayı pandemide dahi aksatmadan ödeyen; hasta garantisi verilen şehir hastanelerine milyarlarca lira kira ve hizmet bedeli ödeyen hükümet sıra medikal firmalara gelince “alacaklardan feragat” gibi dayatmalarda bulunmaktadır.

Bu durum yerli firmaların batmasına ve binlerce insanın işsiz ve çaresiz kalmasına yol açacaktır.

Medikal firmaları sağlık sisteminin temel tedarikçi unsurlarıdır. Tıbbi cihaz ve medikal malzeme temininde yaşanacak sorunlar, tüm sağlık sistemini olumsuz etkileyecektir.

Şehir hastaneleri ile sağlıkta çağ atladıklarını iddia eden hükümet, borç batağına sürüklenen kamu ve üniversite hastanelerinin çöküşüne seyirci kalmamalı; medikal firmalara olan borçların şartsız ve feragatsiz olarak bir an önce ödenmesini sağlamalıdır.
Bu doğrultuda tıbbi cihaz ve medikal firmalarının devletten birikmiş alacaklarını tahsil edememeleri nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların araştırılması, buna bağlı olarak sağlık hizmetlerinde meydana gelen aksaklıkların tespit edilmesi ve bu sıkıntıların giderilmesi için atılması gereken adımların belirlenerek hükümete yol gösterilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmüştür”