Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ''Trabzon turizmine darbe vuruluyor'' başlığı ile bir basın açıklaması yayınladı. Kaya açıklamasında, sektörün ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kaya şu ifadelere yer verdi.

TRABZON TURİZMİNE DARBE VURULUYOR!

Son yıllarda Arapların yoğun ilgi gösterdiği Trabzon, başta İranlılar olmak üzere komşu bölgeler açısından bir çekim merkezi olma potansiyeli taşımaktadır. Batılı turistler için de yeniden ilgi çekici bir turizm bölgesi haline getirilebilirse, ekonomik açıdan önemli bir yol alınabilecektir.

Ancak, son dönemlerde çok sayıda turistik belgeli otel yapılmasına ve turistik yatak sayısının artmasına karşın sektör, çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır.

TURİST NE YAPACAK?

Trabzon’a turist getirilmesi için birçok program uygulanmakta, kampanya düzenlenmektedir. Ancak turistin getirilmesi yeterli değildir. Turisti getirmek kadar, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak, onlara ülkemizin ve bölgemizin zenginliklerini tanıtmak, sosyal ve kültürel etkinliklerden eğlence sektörüne kadar çok geniş bir alanda hizmet edebilmek, sektörü daha çeşitli, dolayısıyla daha kazançlı hale getirmek şarttır.

Sadece yabancı değil, yerli turistlerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapı ortaya koyabilmek gerekmektedir.

Hükümetin turizm anlayışı ne yazık ki bunun çok uzağındadır.

KIYILAR, VADİLER, YAYLALAR KATLEDİLİYOR

Kıyılarımız dolgularla mahvedildiği için deniz turizmi neredeyse yoktur. Vadiler, çevre ve insan unsuru düşünülmeden yapılan yatırım ve taş ocaklarıyla katledilmektedir. Yaylalarımız büyük bir talanla artık yerleşim yerine dönmüş durumdadır. Yapılaşmanın henüz çarpık biçime ulaşmadığı pek az yaylamız da korunamamaktadır. Yaylaları korumak adına yapılan resmi açıklamalar ve verilen sözler sadece lafta kalmaktadır.

Türkiye’nin en büyük turizm müşterilerinden biri Rusya’dır. Ama zamanında yapılan yanlışlar nedeniyle artık Trabzon’a eskisi gibi gelmemektedirler. Trabzon, hiç de hak etmediği olaylarla anılmaktadır. Öte yandan Batılı turistler Trabzon’a eskisi kadar ilgi duymamaktadır.

Aynı hataların Arap turizmi ve yakında önemli bir alternatif olması beklenen İran turizminde yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması şarttır. Trabzon yeniden Rusların yoğun ilgi gösterdiği, Batılı turistlerin ilgi duyduğu bir yer olmalıdır.

KAÇAK VE BELGESİZ TURİZM!

Öte yandan, Ortadoğu’dan artan turist sayısı, 35 bine varan yatak kapasitesi nedeniyle ulaşım, restoran ve seyahat acentesi sayısında da paralel bir artış yaşanmıştır. Aynı zamanda belgesiz-kaçak turizm faaliyetlerinde, yani kayıt dışı turizmde büyük bir artış meydana gelmiştir. Yaşamlarını bu sektörden kazanan turizmciler kaygı içindedir.

Yasal ölçekte çalışmalarını yürüten turizm firmaları zaten çok kısa süren sezonu kurtarmaya uğraşırken, bir yandan bu kayıt dışı ve kaçak sözde firmalarla rekabet etmeye çalışmaktadırlar.

Özellikle Suriye kökenli belgesiz kaçak çalışan bazı kişi ve firmalar, devletin kendilerine tanıdığı MA (misafir araç) plakalı araçlarla taşımacılık dahi yapmaktadır.

Devlet görevlileri, kolluk güçleri neden bu korsan-kaçak çalışanlara izin vererek kendi turizmcisine darbe vurulmasına göz yummaktadır?

Kolluk güçleri, vergi dairesi, belediye, esnaf odaları, SGK, turizm müdürlüğü ve TÜRSAB’ın oluşturduğu ortak ekiplerin alanda denetim yapması gerekmektedir. Bu kişilerin tespiti halinde sınır dışı edilmeleri sağlanmalıdır.

TARİHE VE KENTE KARŞI SUÇ

Trabzon’un en önemli turizm ayağı da kültür turizmidir. Ancak bu alanda da inanılmaz yanlışlar, anlaşılması zor uygulamalar yapılmaktadır.

Trabzon’un tarihi ve kültürel kimliğinin önemli parçası olan Tabakhane, Pazarkapı ve Mumhane’de dönüşüm projesi kapsamında çarpık yapılaşmanın temizlenmesiyle yapılan doğru iş, resmen tarihi ve kentsel bir suça dönüştürülmüştür. Yeni yapılaşma gerek kentsel yapıya ve gerekse Trabzon tarihinin toprak altındaki hazinelerine büyük bir darbedir. Tabakhane köprüsü ve Trabzon surları tehlike altındadır.


3 ÖNEMLİ MÜZE KAPALI

Dünya ve Türkiye’nin ilgi odağı olan Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışması, taahhüt edilen sürede bitirilememiştir. Ne zaman bitirileceği de belirsizdir. Bu nedenle ziyarete kapalıdır.

Yine dünya ve Türkiye’nin ilgi odaklarından biri olan Ayasofya, restorasyon programına alınmaktadır. Bu büyük anıtsal eserde birçok tahribat yapıldığı belirtilmektedir.

Aynı dönemde, Trabzon’da bulunan Roma-Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerinin yer aldığı Trabzon Müzesi, restorasyon gerekçesiyle kapatılmıştır.

Yani, Trabzon’un en önemli değerleri restorasyon gerekçesiyle kapalıdır.

Trabzon, gerek kültür ve gerekse yeşil turizm açısından bizzat hükümet tarafından programlanan bir darbe ile karşı karşıyadır.

Turizm sektörü, Trabzonlular için önemli bir geçim kaynağı haline gelmişken, Trabzon için bu kadar önem arz eden bir sektöre açıkça darbe vurulması kabul edilemez bir durumdur.

Hükümeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, turizmcilerin sorunlarını çözmeye, tarihi ve kültürel değerlerle doğal hazineleri ortaya çıkarıp koruyacak önlemleri almaya davet ediyoruz.