61SAAT HABER SERVİSİ

CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Salih Akyüz, bugün Zorlu Grand Otel’de basın mensupları ile bir araya geldi.  

Akyüz’ün Proje Tanıtım Toplantısına CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İl Yöneticileri, Belediye Meclisinde 1. Sıra adayı Turgay Şahin, İYİ Parti Kontenjanından 2. Sıra adayı Davut Çakıroğlu ile çok sayıda partili katıldı. 

50 günde çok da iç açıcı tablo ile karşılaşmıyoruz. Gençlerle karşılaşıyoruz, el sıkışıyoruz, gözlerinde ki pırıltıyı görünce diyoruz ki ne kadar doğru bir işe çıkmışız. 
Bu yolun ne kadar kutlu ve güzel bir yol olduğunu bu süreçte öğrenmiş olduk. Sanayide, bir çok esnaf, 6 bine yakın esnafla el sıkıştım. Tüccarlarda var bunun içinde… Kamuda çalışan insanlarımız var. Sanayide esnafın neredeyse yarısı aslında fiilen kapalı durumda. Yani bu Trabzonlunun onuru var dik duruşu demesinler “Mehmet Usta’da dükkanı kapattı. Onun eşi kızı, çocuğu ne düşünür” kapatmıyor. Borç alıyor, çırağının maaşını ödüyor, banka kredisi alıp kirasını ödüyor. Çok büyük zorluklar var. 
Ailelerle konuşuyoruz, anneler babalar, gerçekten çocuklarının gelecekleri için çok fazla huzurlu değiller. Huzursuz ortam var, keyifsiz ortam var. Kaygılar var. Bu ortamda siyaset yapmanın zorluğunu sizlerde anlayabiliyorsunuz. 
Biz el sıkıştığımız insanlara diyoruz ki, “arkadaşlar durun.. Böyle şeyler yaşanabilir. Dünya tarihinde de var, zaman zaman olmuştur. Biz bir birimizin elini sıkacağız. Ayağa kaldıracağız. Başka şehrimiz yok” 
Baskın bir karakteri, baskın bir kültürü var bu şehrin. Bizi yöneten arkadaşlarımız bu varlıkları unutmuşlar. 5 yıldır, 10 yıldır, 15 yıldır bu şehirde idarecilik yapan yerel yöneticiler veya kurumlar bu şehrin varlıklarını neredeyse yok saymışlar. 
Kendi varlıklarımıza, zenginliklerimize yatırım yapmazsak veya göz ardı edersek bilim ve akıl denen şeyi unutursa, maalesef ülkemizde de şehrimizde de yaşanan bu sıkıntılı durumlarla karşılaşıyoruz.

Önce büyük sorunlar yaratıyorlar. Sonra karşılığı tartışmalı büyük çözümler üretmeye çalışıyorlar. 
Aslında bunlar yıllar önce tartışıldı. İnsanlar heyecanla yeni stat yapalım isteğiyle yapılan yer seçiminin yanlış olduğuna çok fazla direnmedik. Beşiktaş’a yaptığınız gibi kimlikli bir stat bizim istediğimiz buydu. Ama ne yaptık? 19 Mayıs Spor Salonundan, Yavuz Selim’den çıktığınızda bir kentin 100 yıllık bir kültürünü yok ettiniz. Spor Kültürü, sosyal hayata büyük enerji veren kültür.. 
Stadı, taşıt sıkışıklığından taşıdık dediler. 
19 Mayıs Spor Salonu, bu şehrin kalbinden sökülmesinin bize çok büyük zararları oldu. Spor kültürünü yok ettik. 19 Mayıs Spor Salonunun futbol dışında o kadar büyük hizmetleri vardı ki.. Toplantıları, konserleri bir kenara bırakalım. Hentbolu, Basketbolu, Karatesi, bütün hepsi bu salonda yetişti. Bunu kaldırdık yerine bir şey koyabildik mi? 
Etrafında bütün lise düzeyindeki genç çocuklarımızın eğitim gördüğü alan.. Güvenli ve ulaşılırdı.. Ailelere soruyorum bir çoğu çocuğunu spordan geri çekti. Çünkü gidecekleri yerler uzak ve güvenli değil.. 
Avni Aker’in ticarete zararını Çömlekçi, Taşbaşına sordum… 
Dedim ki Arkadaşlar bu Avni Aker Stadının sökülmesinin size faydası zararı nedir.. Dediler ki, “Ağabey biz bir o gün para kazanıyorduk” Şehrin doğu girişi orası… Batı tarafından yaklaşımlarda da ticari kayıp oluşmuş ve bunu hissediyor ve söylüyor insanlar.. 

GÜLCEMAL PROJESİNDEKİ MENDİREK

Gülcemal Projesi konuşuluyor.. Bu projeyi inceledim. Çok büyük paralar harcanıyor. Dolgu yapılıyor, bir şekilde tolere edebiliriz.. Kötü dolguların, artıkların o bölgede belli hatta kullanılmasına hadi göz yumabiliriz. Ama tutup bunun karşısında çok pahalı, süreç içinde ne kadar dayanıklı tartışmalı olacağı bir mendireğin yapılmasının mantığı ne kadar faydalı.. Siz set kuruyorsunuz. Yazıktır günahtır, israftır.. Bunu söyledik. Bu yanlıştan geri dönülecek.. 

KAŞÜSTÜ HASTANESİ VE ŞEHİR HASTANELERİ.. 

Kaşüstü’nde hastane yapıldı. Bu insanlara, “Kardeşim kısmen bazı hizmetleri veya hizmetleri oradan alacaksın” İnsanlar Numune Hastanesine gidiyor. Pazartesi doktor burada, sonra orada.. Şehrimizin içinde hemen ulaşabildiğimiz hastanelerimiz var. Fatih Devlet Hastanesi denilen hastanede 5 tane dal hastanesi yapılabilir. Bizi şehrin içindeki hastanelerden dışarı taşımayın. Kaşüstü Hastanesinin yanlışlığı anlaşıldı. Stadın yanında Şehir Hastanesi yapılmaya çalışılıyor. Şehir hastaneleri 20 yıl önce terk edilmiş. Onları kullanmak için insanlarımıza klavuz gerek.. Dal hastaneleri gelişirse daha nitelikli hizmet almak doğar.. Hastane sadece hastane binasından ibaret değil. Etrafında sosyal hayat oluşmuş. 
Avni Aker’in taşınmasıyla ticari anlamda oluşan negatif sonuçlar, Hastanelerin taşınmasıyla da aynı… 

REŞADİYE KÖPRÜSÜ YIKILMALI

Reşadiye köprüsü..  O Kavşağın köşesine bir tane lise öğrencisi koysak, doğudan batıya mı, kuzeyden güneye mi giden araçlar çok. Akşam verileri toplasanız, ne kadar yanlış olduğunu anlamış oluruz. Yani böyle mi köprü yapılır. Fotoğraflarda, başka şehirlerde ne kadar güzel köprüler görüyoruz. Kent içinde estetik olmalı. Kaldı ki işlevsilliği olmadığı için yıkılması düşünüyor ki doğru bir düşüncedir oranın boşaltılması lazım.


BOZTEPE’Yİ HALKA KAPATTILAR... MÜŞTERİ OLMANIZ LAZIM

Boztepe’de otel yapıldı. Bunu yıllarca söyledik. Kentin sulieti var. Kenti sevdiren şeylere dokunmayalım.  Otel nedir.. Gerçi insanların uyuması için manzaraya mı ihtiyacı var. Boztepe’nin kendine özel çekiciliği var. Yıllardır oraya teleferik yapmak istediler, ya kardeşim sen teleferiğini yap. Bütün bu şehirlerde yaşayan insanlarımızın gençliğinde kullandığı alan. O alana işiniz varsa kullanabilirsiniz. Normal vatandaş, kullanamaz, müşteriyseniz girersiniz.

TARIM DESTEKLENECEK

Üretimi desteklememiz lazım. Şehrimizin 38 tane köy özelliği taıyan mahallemiz var. Buralarda Ata Tohumunu destekleyeceğiz. Eski tatlar, mısırı, Fasulyesi, domatesi, hiçbir şekilde GDO işlemlerine uygulanmamış doğal ürünlere kavuşmak için üretim yapabiliriz. HALK SÜT Hayvancılık desteklemiş.. Eskişehir örneği var. 3 Liraya mal ediyorsa 4 lira vererek.. Biz aldığımız bu sütü mahallelerde satacağız. İsteyen tüccar da satabilir.. Ailelerle birlikte bu üretime gidecek ve bizde önderlik yapacağız. Bu tür üretimlerin gelişmesine hizmet edeceğiz. SU, EN UCUZA ULAŞTIRILACAK Su temel haktır.. Trabzon’da 350 bin insan pahalı içiyorsa bunu sorgulamamız lazım. Bu ekonomik ortamda, ekonomik sıkıntıların yaşandığı ortamda suyun hiç olmazsa maliyeti ile satılması lazım. Su 2 katı, 3 katı ile bize ulaştırılıyor. Su yaşam hakkıdır. Biz bunu insanlarımıza mümkün olduğunca ucuz ulaştırmak zorundayız. PİKNİK ALANLARI YOK Piknik alanlarımız yok. Bu şehirde sahilde ve yüksek alanda iki tane piknik alanı planlayacağız.

SOKAKLAR AYDINLATILACAK

Sokaklarımız daha güvenli olması için bir kere aydınlık olacak. Karanlık sokakta bir takım şeylerle karşılabilirsiniz. Ama aydınlık sokak o insanlara huzur verir. Kunduracılar’da örtü yapmaya çalıştılar. Çarşının bazı alanlarında cam örtü yapabilirsin. Orada yaptığınız o saçak yatırımlarla 50 metrelik, 60 metrelik alanları kapatabilirsiniz. Tramvay tartışılıyor. Batıda da bu yaygın. Ülkemizde İzmir, İstanbul, Eskişehir, Kayseri gibi bir çok şehirde bu konforu sunmuş.. Bu kentin yatay tramvay hattına ihtiyaç var Akyazı, Havalimanı olabilir. İyi çalışılması gereken konu. Sen kendi insanımıza ulaşım konforu sunacaksın. Bu turizm kenti diyoruz ya çekiciliğini arttırır. Sayın Cumhurbaşkanımız burada kendi sesiyle söyledi. 30 milyar yatırım yapıldığını söyledi. Bu 14 yıl içinde gelen para.. Ama bunu yabancı paraya çevrildiğinde 5,5 milyar dolar.. 5,5 milyar dolar para 50 bin kişilik bir şehir kurabilirsiniz. Yeniden sokakları ile caddeleri ile 50 bin kişilik şehir kurarsınız bu parayla.. Ama biz hesapladık Akyazı ile Havalimanı arasında tramvayın maliyeti 1,5 milyar lira..

50 BİN ÖĞRCİDEN, 42 BİNE DÜŞTÜ

Yönetici dediğin şehrin bütün kaynaklarını çoğaltmaya uğraşır. İnsanını turisti, ticaretini.. Üniversitede dolmuşçu arkadaşıma gidiyorum moral bozuk. Üniversite öğrencisi gelmiyor.. Trabzon’da geçen sene 50 bin öğrenci vardı bu sene 42 bine düşmüş. Demek ki dışarıdan gelen öğrencileri sevgiyle kucaklayamadık. Bu çocuklar geriye döndüklerinde şehrimizin reklamını yapacak. Bu çocuklar üzerinde gerçekten çalışmamız lazım.

Konforlu Duraklar.. Sergi Salonları… Festivaller Şehri Trabzon…

Her mahalleye kreş sözü veriyoruz. Mahallelerimizde kreş okul alanları bunların birlikte düşünülmesi. Mahallelerimizde trafik sorunu var. Sorunun nedeni mahallelerimizde bu tür hizmet verilmemesi. Mahallede okul yok. Mahalle kültürü dediğimiz şey o çocuklardan başlar. Aynı okullara gitsinler, aynı kreşe gitsin. Nasıl gidecek güne oynaya yürüyerek mahallede kreşe bırakılacak. Aklında trafik sorunu olmayacak. Geçmiş kaldı, nereye gitti soruları olmayacak. Üstelik o mahallelerin trafik sorunu yüzde 20 çözülür.. Engelsiz yaşam… Nitelikli Sem Pazar yerleri.. Ortahisar Kent Akademi.. Yerel sanatlarımız var. Üretimin de nasıl yapıldığını geliştirecek. Dışardan gelecek insanların ilgisini çekmek için eğitim tasarlıyoruz. Caddelerimizde yeşil yok.. Bu kadar yeşil alanlarda yaşıyoruz. Bitkilendirme yapmamız lazım. Mahallerimizin de yeşili oldukça eksik… Bunu çoğaltmamız lazım.. Tek tek bütün sokaklarımızda çalışma yapmamız lazım. Gazipaşa tek yönlü trafiği anlamış değiliz. Bunu yukarıdan çift yönlü hale getirmeye çalışacağız. TRAPARK’tan herkes şikayetçi. Bunu değiştirmek için gücümüz oranında her şeyi yapmaya çalışacağız. Büyükşehrin etkisinde olsa bile biz bunu karşı çıkacağız…

TRABZONSPOR ŞOVRUMLARINI TAŞIMAK İSTİYORLAR

Trabzonspor müzesi yapılmış. Birde ürünlerinin satıldığı bordo – mavi birimleri var. Çocukların morali bozuldu. Dediler ki ağabey bizi buradan boşaltmak istiyorlar. Nereye gideceksiniz. Stadın altında şovrumlar yapılıyor burayı boşaltacağız. Trabzonspor bu şehrin markası. Bu mağazaları senede en az 300 bin kişi ziyaret ediyor. Bu insanlar bu şehre geldiğinde başka etrafta da alış veriş yapıyor. Kent merkezi burası. Kentin merkezine bu kadar çentik atılır mı? Bütün esnafın zarar göreceği girişim. Lütfen sahip çıkalım. Eğer statta bir şey yapılacaksa şehrin içini bıraksınlar. Bu arkadaşlarımız artık biraz şehrin içine boşaltmaya meraklılar. Bir takım insanlara oluşturmak için bu kadar oynamayalım…

 

Gençlik parkları.. Skate Parklar.. Bunları geliştirebilirsek, bu şehirde bu potansiyel var. Dünya yarışmaları bile düzenlenebilir.. 
Bir devlet diyor ki tefeciler var, ben sizi bunlarda kurtaracağım. Ne yapacaksın? Tanzim satış mağazası. Ya kardeşim sen devlet değil misin? Senin yapacağın şey o tefeciyi alıp cezalandıracaksın. Sen önce onları alsana… Vatandaşını niye ayırıyorsun. Vatandaşı ayırma politikasıdır bu.. Sen kardeşim onları cezalandır de ki ey bakkalım, pazarcım, vatandaşım, marketim Patates Soğanda sıkıntıyla karşılaştık şu noktalardan alın.. Fiyatı da bu.. Sen devletsen bütün vatandaşına adaletli şekilde vermelisin. 

Meydan Su Parkı… 
Vizyon projeleri…

AKYAZI DOLGU ALANI.. 

Kullandığımız Akyazı Dolgu alanı.. içinde stat var. O kadar büyük alan… Yılda 20 gün kullanılıyor.. Bu bir önerme proje. Bunu kimin yapacağı önemi yok. Bunun için para lazım değil. Bunu kendi yatırımcısıyla ... Bu avam proje. Prestij projesi olur. Ulusal proje yarışmasıyla elde ederim. Oturup en iyisini bu şehrin yaşayanları olarak en iyisini seçeriz. Turizm için de çok büyük çekim alanı olur. Hemen yapılabilir. Hiçbir engeli yok. Zihniyet değişikliği lazım.. Birde eskiye atıf yaparsak, Karayollarından deniz üstünde kent görüyorduk. Bunu yine kısmen bu şehirde görebiliriz, Şehrimizi karşımıza alıp güzel bir akşam çayı içebiliriz… 

BOZTEPE ŞELALESİ.. 

Bu odak oluşturacak. Markalar var, Trabzonspor, Atatürk Köşkü, Sümela Manastırı.. Bu da şehre renk katacaktır. Dünyada örneği çok yok. Adını çok duyuracağına inanıyoruz. İnsanlar kendi orada sahip oldukları mülkleri yenileyecek, değiştirecekler. O alana doğru turizme katkı olacak. Kendiliğinden artı potansiyel gelecek diye düşünüyoruz.

1 MİLYON TURİST.. 

Trabzon’da 1 milyon turist hedefliyoruz. 1 milyon turist demek 25 bin insana yeni kaliteli iş imkanı demek. Kendi kaynaklarımızı doğru kullanmak zorundayız. 

KADROMUZDA BAKANLIK YAPABİLECEK… 

Biz bir yolu çıktık. Gerçekten çok iyi kadromuz var. Hepsi mesleklerinde zirveye gelmiş insanlar. Bu şehrin tanınan yüzleri.. Kadromuzda Türkiye Cumhuriyeti devletinde en az 2 -3 tane bakanlık yapabilecek arkadaşlarımız var.

MARAŞ CADDESİ, TRAFİK VE SORUNLAR… 
Kent merkezinde trafikle ilişkili birkaç farklı sorunu çözümüyle ilgilenmek gerekiyor. Bir tanesi otopark. Gelen araçlar konuşlanamıyor, trafik sıkışıyor, farklı sorunlar yaşanıyor.

Bütün trafiği meydan civarından dolaşarak çözülmeye çalışılmasından yanlış yok. Bu kentin Meydanı buranın altını, kalbi. Buraya erişini rahat olması lazım. İnsanların kesitiği buluştuğu bir yer burası. Bizim projelerimizde Meydan civarından daha çok geriye doğru, dolmuş sisteminin daha geriden, belki şuanda Ortahisar’ın yaptığı binanın, Pazarkapı’nın orada.. Buna ayrı bir çalışmamız var. Üniversiteden ve Şoförler Cemiyetini içine katarak çözüm üreteceğiz. 
birazcık yürüyeceğiz arkadaşlar.. Trabzon’da şöyle bir şey var. Herkes dükkanından çıktığında arabasının içine giriyor. O zaman bu derdi yaşarsınız. Dolmuş dönüşlerin, şehrin odağından geri dönüşler olacak. Bu alanlar uzaksa, belediye o alanlara ücretsiz çık kısa aralıklarla taşıma da yapabilir. Öyle pratik çözümlerde var. Ulaşımda gerçekten bu şehrin raylı sisteme ihtiyacı var. Şoförler Odasında ki arkadaşların endişelerinden bahsettik. Arkadaş bu şehri çoğaltacağız, sizin de işiniz artar.

Yatayda tramvay hattını çözebilirsek, o dikey noktalara minibüsçü, dolmuşçu arkadaşlara aktarabiliriz.

GENÇ İLE NE KONUŞTU?

Ortahisar biraz zorunlu isim gibi oldu, ben buna alışamadım. Yomra’dan, Akçaabat’dan doluştan binen arkadaşlarımız Ortahisar’a mı gidiyor diyor.. Hayır Trabzon diyor.. Ortahisar bizim güzel mahallemiz. 
Böyle tartışmalı geçti sizin hikayeleriniz. Basında bu tartışmaları izledik. Araştırmamızda aralarında ki tartışmanın şehrin gerçek sorunları ile ilgili olmadığını gördük. Ben ona şunu dedim. Bu kadar yanlış yatırım yapılırken, Trabzon’un belediye başkanı gerçek anlamda sizsiniz. Siz neden, “Dur bakalı Orhan Başkan, önceliğimiz bu değil. Bunlara yatırım yapalım. Önce yaşayan insanımıza, şehrin karakterine, bu şehrin cazibesi düşmesin” 
5 yıldır mahallelere çivi çakılmamış. Trabzon’un belediye başkanı olduğunu bilecek her zaman o 350 bin kişinin arasında olduğunu hissettirecek. Ortahisar Trabzon Belediye Başkan adayının yok ona karşı çıktı, tramvay buradan oy istemedi, yatırımda bu vardı olmadı, deme lüksü yok. Senin arkanda 350 bin kişi var. Sen tramvayı nasıl yaptırmazsın. İhtiyaçtır bu.. 30 milyar gelirken, belki de yarısı son 5 yılda geldi. Kardeşim sen bunda ne tanıdın.. Bir akvaryuma başladık, belediye binası yapılıyor. Köy asfaltları zaten norma.. Sen Trabzon’un belediye başkanı olduğunu hissettirmemişsin..

ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI.. 

Anketlere gelince iyi hızlı yükselen trendimiz var. Biz kendi yaklaşımlarımızı projelerimizi anlattığımızda, 8 - 10 puan birden bire yukarı çıkıyor. Şuanda 8, 10 gün önce yaptırdığım ankette arada bir kaç puanla gittiğimizi gördüm. Ahmet beyin 5 yıl geçmişi vardı. Bizde bu şehrin yaşayanıydık. Bu platformda insanlarımıza ulaşmak isteyişimizin, projelerimizi anlatışımızın temel neden ilişkiyi çoğaltmak.. Sokakta gençlerde esnafımızda bazen hissedersiniz heyecanı..


 

CHP Ortahisar Adayı Akyüz'den Boztepe çıkışı