CHP Trabzon milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen, seçim çalışmalarında kapsamında emekçilerle bir araya gelerek CHP'nin Türkiye ve Trabzonla ilgili projelerini anlattı. DSİ Bölge Müdürlüğüne giderek oradaki işcilerle buluşan Pekşen, daha sonra Trabzon'un ihracat devi Hekimoğlu Döküm Sanayi'ne giderek burada Hekimoğlu Şirketler Grubu Kurucusu Celal Hekimoğlu ve İcra Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu ile bir araya gelerek Hekimoğlu çalışanlarına Trabzon'la ilgili hayata geçirmeyi düşündüğü projelerle geçmişte Trabzon'nun neleri başardığını anlattı.

  Avukat Haluk Pekşen, Hekimoğlu'nda müthiş bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, " Bu hikayede ilkeli bir duruş var. Onurlu, cesaretli bir duruş var. İleri görüşlülük ve planlama var. Bir çoğunuzun evindeki ekmekte bir pay var. Çocuklarınızın geleceği var."dedi

  "TRABZON'NUN İDDİALI BİR KENT OLMASI TESADÜF DEĞİL"

  Bu şehrin  2 Bin 400 yıllık bir tarihi olduğunu belirten Pekşen, " Bu süre içinde  dünyanın 20 büyük kentinden biri burası. Bin 500 yılına kadar dünyada Amerika kıtası yoktu. İpek yolu dünyanın bütün ekonomik sosyal dengesini siyasal yapısını kurgulayan yoldu. Bir taraftan öbür tarafa sürekli bir geçiş var. Bir denge vardı. Bu geçişin köprüsü Trabzon'du ve dünyanın ticaret kurallarının koyulduğu ilk yerdi Trabzon. Roma imparatorluğu kurallarının büyük bir kısmını Trabzon'da oluşturuyordu. Bu şehir dünyanın 20 şehri ile birlikte dünyanın ekonomisine ve siyasetine yön veriyordu. Fatih Sultan Mehmet bu şehri teslim aldıktan sonrada burada tam bir yıl yaşıyor. O zaman Trabzon'un nüfusu 24  Bin, Aşağı hisar, Orta hisar ve Yukarı hisar diye 3 bölümden oluşuyor Trabzon o dönemde . Bu şehrin müthiş bir sanatkarı  var. Hale devam eden birçok sanatkarlığın orijini burası. Trabzon'un iddialı bir kent olması bir tesadüf değil. Fatih bu kentten giderken 8 Bin kişiyi alıyor ve saraya götürüyor. O 8 Bin kişi kendi alanlarında Osmanlıya sanat öğretiyor. Osmanlı Trabzon'dan giden 8 Bin kişi ile dev bir imparatorluk oluyor. Mustafa Kemal Atatürk aslında Trabzon'a yola çıkarken denizde Yunan gemisinin haber aldığını öğrenince Samsun'a çıkıyor. O dönemde ise Atatürk kurtuluş savaşında bana cesaret veren Trabzon'lu arkadaşlarım diyor. Kurtuluş savaşı destanını da Trabzonlularla birlikte yazıyor"dedi.

  "TRABZON  FİNAL OYNAMA KÜLTÜRÜ OLAN TÜRKİYE'NİN TEK ŞEHRİDİR

  Futboldaki başarımızda bir tesadüf değil. Final oynamakta müthiş bir kültürdür. Türkiye'ye futbolda dünya kupasında final oynadı ama kaybetti. Avrupa Kupasında finaller oynadı kaybetti. Basketbol, Velaybol ve bir çok spor dalında finaller oynadı kaybetti.Finale kadar gelen bir takımın kaybetmesi yetersizliğinden değildir. Finali yapabilme birikiminin olmasıdır. Trabzon final oynama kültüründe olan Türkiye'nin tek şehridir.  Dönelim yüz yıl öncesine Türkiye'nin iki şehrini saydığımızda biri İstanbul diğeri ise Trabzon'dur. 50 yıla döndüğümüzde yine 5 kenttin içinde yine Trabzon vardır. Bugün ise Trabzon ilk 40 içinde  değil. Son 12 yılda 12 Bin nüfusumuzu kaybettik. Gittiler çünkü bu şehirde gelecek görmediler. Örnek alınacak 10 tane daha Hekimoğlu olsaydı gidenlerimiz burda iş aş ve ekmek bulsaydı.

  "SANAYİYİ REKABET EDECEK DÜZEYE GETİRECEĞİZ"

  CHP olarak buradaki sanayiyi rekabet edebilecek düzeyi erişmesi için koşulsuz desteklemektir. Türkiye'nin bazı bölgelerine teşvikler veriliyor. Burada da teşvik olmalı. Yüksek teknoloji, enerji, vergi. katma değer ve muhtasar teşviğimiz olmalı. Bunlar olmadan sanayinin rekabet edebilmesi ve ayakta kalabilmesi çok zor. Ne demek bu İspanya'da bir model geliştirmişler Barcelona'da üretiyorsan yüzde 18 başka bir yerde üretiyorsan yüzde 10 bölgesel dengeyi sağlamak için bir vergilendirme var. Sanayi destekliyor ve teşvik edilyor.

  "BU ÜLKENİNİN KISA TALİHİNİ YAZACAĞIZ"

  Bu ülkenin geleceğini kısa talihini yazacağız. Çünkü gerçekten yeniden yazılması gerekiyor. Barışımız bozuldu, uzlaşma kültürümüz bozuldu. İş barışı bozuldu. Sokakta komşumuzla ilişkilerimiz bozuldu. Arkadaşımızla ilişkilerimiz bozuldu. Doğal olarak bizi insan yapan uzlaşma kültürüdür. Biz bu ayrıştırma, çakışma,kavga ve bu şiddet bize yakışmıyor. 21 yüzyılda Türkiye bunlarda uğraşmamalı. Komşu ülkelerle kavga eden bir Türkiye istemiyoruz. Mahallemizde kavgacı bir adam olur ise nasıl dışlıyorsak ülkemizde de artık bunlara yer vermeyelim.