Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça bonzai tehlikesine karşı yetkilileri uyararak, okullar açılmadan etkili mücadele planı yapılması çağrısında bulundu.
Çiğdem Akça, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bonzainin Türkiye'nin yeni sosyal tehlikesi olarak kendisini gösterdiğini ve her geçen gün can almaya devam ettiğine dikkat çekti. Son günlerde üç gencin daha bu zehirli illete yenik düştüğünü kaydeden Akça, "Uzmanlar bonzainin kalp kriziyle ölüme neden olduğuna dikkat çekerek, aslında son dönemde nedensiz şekilde kalp krizi ve intiharlarla hayatını kaybeden bir çok gencin de bonzaiden ölmüş olabileceğini kaydediyorlar. Ajanslara düşen ölümlerin çok daha yüksek olabileceğinden korkuyoruz. İstanbul'da son bir ayda Bakırköy AMATEM'e 6 bin başvuru olmuş. En son Adana çocuk polisi ile yaptığımız istişarelerde okullar önündeki uyuşturucu satışının önemli boyutlarda olduğunu öğrendik. Çocuk Polisindeki uzman arkadaşlarla bu konuda Adana da ciddi bir çalışma yapılması gerekliliği üzerinde görüş birliğine vardık" dedi.

Yaptıkları araştırmalardan 3-4 yıl önce piyasada olmayan bu uyuşturucu maddenin son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla yayıldığını kaydeden Dernek Başkanı Akça, "Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu, tek seferde bile ölüm riski oluşturabiliyor ve öldürüyor. Zamanın en tehlikeli uyuşturucuları arasındadır. Kullanıldığı zaman terleme ağız kuruluğu Bad trip Yani ölüm tribide denir. Buna ölüm tribine girildiği zaman ölüm riski yüzde 99 dur. Bir anda korku, dünyadan başka bir yere gidiş halisülayon görme öldüğünü ve yahut öleceğini düşünme düşüncesi kullanan gençleri kalp krizi geçirip o anda ölümüne neden olabiliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE GENEL TABLO VAHİM BOYUTTA

Yaptıkları araştırmalar sonucu Türkiye'de 2 milyona yakın uyuşturucu bağımlısının çoğunluğunun 15 ile 30 yaş arasında olduğunu tespit ettiğiklerini anlatan Akça, uyuşturucu kullanım yaşı her geçen gün biraz daha düştüğünü, sentetik uyuşturucu bonzainin de gençler arasında büyük bir hızla yayıldığına dikkat çekti. Dünyanın en tehlikeli uyuşturucu türlerinden biri olan Bonzai yüzünden, Kayseri, Aydın, Bursa, Edirne, Trabzon gibi illerde yaşanan Bonzai vakıalarında zehirlenme ve ölüm vakalarının olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Akça, şöyle devam etti:

"Ur gibi yayılan eroin, kokain, ectasy, bonzai gibi uyuşturucu maddeler, bulunduğu her ülkede adeta kitle imha silahı etkisi meydana getiriyor. İlkokul sıralarına kadar düşen ve nesli ifsad edici bir etkiye sahip uyuşturucu, Türkiye'yi kuşatmış durumda. Doğu ve Güneydoğu illerinde özellikle savaşın hüküm sürdüğü Suriye'den ülkeye sokulan uyuşturucular, okul önlerinde, sokak aralarında ve köprü altlarında gençliği zehirlemeye devam ediyor. Türkiye'de son yıllarda bilinmeye başlanan bonzai, Hint kenevirinden yetiştirilen esrardan ve daha birçok uyuşturucudan onlarca kat tehlikeli bir uyuşturucu çeşidi. Esrara göre insan sağlığına 7 ile 14 kat daha zararlı. Çok çabuk bağımlılık yapan bu madde, beyin hasarlarına hatta ölüme varan feci sonuçlara yol açabiliyor. İlkokul çocuklarının bile rahatlıkla ulaşabildiği bonzainin satışı 3-4 yıl öncesine kadar Türkiye'de serbestti. 2011 yılında çıkartılan bir yasa ile satımı yasaklanmasına rağmen, uyuşturucu kaçakçıları tarafından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Uyuşturucu madde çeşitleri arasında en öldürücü olan, bağımlılık oranı en üst seviyedeki bonzai, aynı zaman da en ucuz temin edilen zehir olarak da dikkat çekiyor. Sokak aralarında 5-20 liraya temin edilebilen bonzai, gençleri hızlı bir şekilde ölüme doğru sürüklüyor. Emniyet Genel Müdürlüğünün 2013 Türkiye Uyuşturucu Raporu'na göre, Türkiye genelinde uyuşturucu kullanma oranı 15-24 yaş arasında yüzde 2.9, 25-44 yaş arasında yüzde 2.8, 45-64 yaş arasında yüzde 2.3 olarak belirlendi. Buna göre, Türkiye genelinde uyuşturucu kullanma oranı 15-24 yaş arasında yüzde 2.9, 25-44 yaş arasında yüzde 2.8, 45-64 yaş arasında yüzde 2.3. Erkeklerin yüzde 3.5'i, kadınların yüzde 2.6'sı uyuşturucu kullanıyor. Eğitim durumuna göre ayrıldığında, uyuşturucu kullananların yüzde 2.6'sı eğitimsiz, 2.4'ü ilkokul, 3.2'si ortaokul, 2.6'sı lise, 3.1'i üniversite mezunu. Bekarların yüzde 3.8'i, evlilerin 2.4'ü, boşananların 1.5'i uyuşturucu kullanıyor. Rapor, geliri aylık 500 liranın altında bulunanların yüzde 5.6'sının, geliri 500-1000 lira arasındakilerin yüzde 2.2'sinin, 1001-2000 lira arasındakilerin yüzde 2.6'sının, 2001 lira ve üzerindekilerin yüzde 2.9'unun uyuşturucu kullandığını ortaya koyuyor. Uyuşturucu kullanan erkeklerin en küçüğü 13, en büyüğü ise 79 yaşında yaşamını yitirdi. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de cinayetten sonra cezaevlerinde en çok uyuşturucu suçundan mahküm olanların bulunduğu belirtiliyor."