61SAAT HABER SERVİSİ -

Trabzon’da Kentsel Dönüşümü yılan hikayesine dönen ve geçtiğimiz yıllarda 1. Etabına başlayan Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde oteller bölgesi diye tabir edilen 2. Etabında yıkımına başlandı. 
Yıkıma başlanan alanda bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu ve beraberindeki heyet incelemelerde bulundu. 
Başkan Murat Zorluoğlu, Çömleçi’de oteller bölgesi diye tabir edilen alanda yıkımın başladığına dikkat çekerek 2023 yılına kadar mahallenin yeni görünümüne kavuşacağını ifade etti. 

Bölgede incelemelerde bulunduktan sonra kısa bir açıklama yapan İl Başkanı Sezgin Mumcu, “Çok önemli bir proje. Trabzon’un ve şehir merkezinin güzelleşmesi, Kentsel Dönüşüm açısından bakıldığında Trabzon’umuza değer katacak çok önemli ve büyük bir proje. Bu projenin yapımında emeği geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere Trabzon Büyükşehir Belediyemize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Burada irade gösterip, bu projeyi hayata geçirme noktasında gayretleri bulunan Büyükşehir Belediye Başkanımıza ayrıca çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞİ 2010 YILINA DAYANIR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Bugün esasında Trabzon’da tarihi bir anı daha yaşıyoruz. Sosyal etkileri bakımından çok önemli alandayız. Çömlekçi Trabzon’umuzun tarihi kadim bir mahallesi. Burada çömlekçi dükkanlarının çok yoğun şekilde olduğu zamanları bu şehir yaşadı. Daha sonra bir takım sebeplerle burası eskidi, yapı stoğu itibariyle de bütünüyle yenilenmesi gereken, sosyal dokusu itibariyle dönüşmesi gereken alan haline geldi.
Geçmişi 2010’lu yılların başlarına dayanır. O dönem kararlar alındı. Özellikle son 2 yıl içinde sayın Cumhurbaşkanımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Milletvekillerimiz, İl Başkanlığımız ciddi irade gösterip büyük mesafe kat edildi projede” dedi.

60’A YAKIN BİNA KAMULAŞTIRILDI

Başkan Zorluoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“2 Etaptan oluşuyor. Birinci etabı şehrin doğusundaki 2.3 hektarlık alanda geçtiğimiz aylarda, projesi bitti ve ihalesi bitti yüklenecisi işe başladı. Temel seviyesine geldi.
Biz 2. Etaba başladık. 2. Etapta, 1 etaba göre daha geniş alan. Burada özellikle, Trabzon’da önem arz eden oteller bölgesinin yıkımına bugün itibariyle başladık.
51 parsel var. 60’a yakın bina kamulaştırıdı. Hak sahiplerinin paraları ödendi, boşaltıldı. Hafta sonu itibariyle eski otellerin dokusunu oluşturduğu alanda yıkıma başladık. bu arkaya doğru yani güneye doğru devam edecek. Bu alanı da tümüyle yıkıp, bir taraftan hazırlanan projesini tamamlayıp yeni halini inşa etmeye başlayacağız.

2023’DE BAŞKA BİR ÇÖMLEKÇİ OLACAK
Burada hem bir taraftan mahalle dokusunu yaşatmak istiyoruz, hem de diğer taraftan burada ki tescilli yapıları koruyup ayrı değer katılmasını sağlamak istiyoruz.
Hem Trabzon’un ticaretine, hem de bu tarihi mahallenin oluşmasına zemin oluşturacak önemli projeyi hayata geçireceğiz.

İnşallah 2023’ün sonuna geldiğimizde burada çok daha bambaşka Çömlekçi’yi yaşayacağız”

MAHALLENİN İSMİ DEĞİŞECEK Mİ?

61saat muhabirinin Çömlekçi Mahallesinin isminin değişip değişmeyeceği yönündeki tartışmaları sorması sonrası Başkan Murat Zorluoğlu, “Esasında burası ismini boş yere almış bir yer değil. Çömlekçililerin, çömlek işi yapanların bulunduğu mahalle. İsmi de bence gayet hoş. Kadim bir mahalle ve hep Çömlekçi mahallesi olarak bilinir. Buranın isminin değişmesinin çok da gerekli olgunu düşünmüyorum” diye konuştu.