Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çömlekçi kentsel dönüşümünün bugüne kadar Trabzon'da yapılan ve yapılmakta olan kentsel dönüşümlerin en büyüğü olduğunu ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, bu dev kentsel dönüşüm projesinin etap etap yapılacağına dikkat çekti.

Çömlekçi'de kentsel dönüşümün ilk olarak 22 bin 400 metrekarelik birinci etapta gerçekleştirileceğini ifade eden ve Zağnos Vadisi'nde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinden örnekler veren Başkan Gümrükçüoğlu, "Ayasofya kentsel dönüşümünü vaat ettik, bitirdik. Yakında hizmete açacağız. Bahçecik Cami'inin etrafı için kentsel dönüşüm tarafımızdan vaat edildi. tamamlandı. Zağnos Vadisi'nin kentsel dönüşümünün ilk imzası 2004'te atılmıştır. 2004 ile 2009 arasındaki dönemde tarihi Zağnos köprüsü ile Tanjant köprüsü arası tamamlanmıştır. Bu birinci etaptır. 2009-2014 döneminde Tanjant köprüsünden güneye olan ikinci etap, beraberinde Zağnos köprüsünden Maraş Caddesi'ne olan üçüncü etap tamamlanıp bitirilmiştir. Şimdi dördüncü etabını çalışmaktayız. En son geçen hafta yaptığımız anlaşmalarla birlikte Pazarkapı'nın da ilavesi ile birlikte dördüncü etapta yolumuza devam ediyoruz. Bunu şunun için anlatıyorum, 2004'te ilk imzası atıldı, şu an 2014'teyiz. 10 yıldır devam ediyor. Bu dönemin sonuna kadar da sahilin (dördüncü etabın) tamamlanması ile birlikte 2018-2019'lara ulaşacaktır Zağnos Vadisi'ndeki kentsel dönüşümlerin tam olarak tamamlanması… Buda demektir ki Zağnos Vadisi kentsel dönüşümü toplamda 14-15 yılda tamamlanmış olacaktır. İşte Çömlekçi'de de durum budur. Tabakhane'de de aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz. Meydan Parkı'nda vaat ettiğimiz birinci etap dönüşümünü tamamladık. Meydan Parkı'ndaki ikinci etap, Çömlekçi kentsel dönüşüm projesi içinde olmasına rağmen projesi ve ihalesi ile, tamamen Belediyemizin finansmanını karşılaması ile sürdürülmektedir" diye konuştu.

Çömlekçi kentsel dönüşümünde gelinen nokta hakkında da kamuoyuna bilgi aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Çömlekçi; Esentepe bölgesi, Sezai Uzay Caddesi ve Kaymaklı Mahallesi'nin bir kısmını da içine alan en büyük kentsel dönüşümdür. Burada da kentsel dönüşümü tabi olarak, anlattığım gibi, nasıl Zağnos'u etap etap yapmışsak Çömlekçi'yi de etap etap yapmaktayız. Vatandaşımızın hakkının her zaman yanında olduk. Orada da etap etap yürüme de ilk olarak bir ada tespit edildi. Bu ada 22 bin 400 metrekarelik bir adadır. Bunun şu an ödemelerini yapmaktayız. Vatandaşlarımızın daha fazla hak talebinde mahkeme kararlarına uymaktayız. veya daire-dükkan mahsuplaşmasına karşın anlaşmasını imzalamaktayız. Şu ana kadar 22 bin 400 metrekarelik bu alanda mahsuplaşmaların ve dükkan-daire karşılığı anlaşmaların dışında 50 milyon 946 bin TL ödeme yapmış bulunmaktayız. Çömlekçi birinci etap kentsel dönüşüm alanında bulunan 123 binadan 91'i ile anlaşma sağlanmıştır. Diğer binaların hak sahipleri ile görüşmeler devam etmektedir, anlaşma sağlanan binaların 16'sı Belediyemiz tarafından yıkılmıştır. Orasına ait avam proje diye tabir ettiğimiz tasarımları 2-3 alternatifi ile tamamlamış bulunmaktayız. Bu hafta şehrimize teşrif edecek olan TOKİ'nin yeni Başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan ile yerinde tetkiklerimizle orada neyi nasıl, hangi binaları yapacağımızı kararlaştırmış olacağız. ve tekrar diyoruz ki Çömlekçi aynı Zağnos kentsel dönüşümünde olduğu gibi bir 10-15 yıl içinde, etap etap tamamlanacaktır." - Trabzon