61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantıları bugün başladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, başkanlığında toplanan Meclis'te Başkan Murat Zorluoğlu, ilk olarak geçen ayın faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. 
Başkan Zorluoğlu’nun bilgilendirme konuşmasının ardından meclis üyeleri söz aldı. 

SAHİLLERDEN KUM ALINMASI
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Karadeniz sahil yoluyla denize girilecek alanların bir çoğunu kaybettik. Tahkimatlarla yeni sahillerin oluşması için uğraşıyoruz. Ama birileri kumumuzu çalıyor, doğamızı çalıyor. Büyükşehir belediye başkanımız olarak, Büyükşehir belediye meclis üyesi olarak bu denetimin en doğudan en batıya kadar yapılması lazım. Yapılan tahkimatların çoğu çözmeye aday durumda olmuş. Alınan fazla kumdan dolayı yolda çatlaklar oluşmaya başladı. Kumun denizden bu şekilde alınması hoyratça. Bununla ilgili ilgili kurumların hassas olması gerekiyor. 
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş makineleri bu sahillerde çok fazla fotoğraflanıyor” diye sordu. 
Bu sözlere Başkan Zorluoğlu, “Çevre hassasiyetini paylaşıyoruz. Bizim de gerek mensubu olduğumuz partimizin, gerek hükümetlerimizin son 15 yıl içinde çevre bakımından attığı adımları burada tekrar etmeme gerek yok. 
Kumsallardan kum alınması ile ilgili meseleyi yakından takip ediyoruz. Bizim Çevre Kontrol Koruma Dairemiz elinden geldiğince çalışıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sorumlu kuruluşlardan bir tanesi. Eksik bir şey varsa tamamlarız” şeklinde yanıt verdi. a

ÇÖP TESİSİNDEKİ SULAR, DENİZE VERİLİYOR
Çakıroğlu, Çamburnu’ndaki çöp tesisinden alınan suyun Yomra’daki arıtma tesisine verildiğini iddiasını meclis gündemine taşıdı. Çakıroğlu, “Arıtma tesislerimiz olduğu söyleniyor. Çevre ve Şehirciliğin kulağı sağır, gözü kör. Bizim 10 yıl önce yapılması gereken işler yapılmamış bugüne gelmişiz. Çalışma var ama realiteyi ortadan kaldırmıyor. Biz de olacak umuduyla bekliyoruz. Çalışma var, saygıyla karşılıyoruz. Benin anlamayamadığım durum söz konusu. Yomra’da arıtma alanı var. Bu ne kadar çalışıyor, ne kadar sağlıklı. Bu arıtmaya Çamburnu’nda çöp suyu vidanjörler aracılığı ile pompalanıyor. Bu çevre felaketi. Çamburnu’ndan o çöp suyunun taşınıp, Yomra’ya pompalanması çevre katliamı. Sizin müdahale etmenizi talep ediyorum” dedi. 

ARAKLI’DAKİ TESİS BİTİNCE ÇÖZÜM BULUNMUŞ OLACAK
Başkan Zorluoğlu ise, “Bizim Yomra’da derin deniz deşarjı var. Hedefimiz maksadımız Trabzon’a ileri biyolojik arıtma tesisi kazandırmak. Bunun için arkadalarımız çalışıyor. Artık derin deniz deşarjları değil ileri biyolojik arıtma tesisleri ile suyun arıtılarak Karadeniz’e verilme vakti geldi. Şu anda derin deniz deşarjları ile sistem işliyor. 
Sürmene, Çamburnu’ndaki tesis artık kapasitesini tamamlamak üzere. Onun yerine biz Araklı’da Taşönü mevkiinde artık neredeyse tamamlama aşamasa gelen yeni tesis kuruyoruz. Geçtiğimiz günlerde orayı ziyaret ettik. Yakın zamanda Ağustos ayında deneme işi başlayacak. Eylül ayı sonu itibariyle oraya artık çöpleri getirmek istiyoruz. Ondan sonraki aşamada Sürmene’deki tesisi de rehabilite ederek kapatmak. Bu şekilde Çamburnu meselesi çözülmüş olacak. 
Oradaki arıtma tesisi yapıldığı için çöp sularının arıtılmadan bizim derin deniz deşarjlarına verilme süreci bitmiş olacak. Orada arıtılacağı için gerek kalmayacak. Şu anda yapılan şey çöp sularının bir bölümü burada bir bölümü Rize’de derin deşarj sistemiyle arıtılmaya çalışıyor. Yeni sistemle yerinde çözülmüş oluyor. 
Yöre insanı da bunun bir çöp tesisi değil adeta fabrika olduğunu fark ediyor. İnşallah çevredeki insanlarımızın hayatlarına olumsuz etkilemeyecek, istihdama katkı yapacak, şehrin katı atık meselesini çözeceğimiz proje hizmete giriyor” dedi.