AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ak Parti Trabzon İl Gençlik Kolları Başkanlığının organize ettiği "15 Temmuz'un ardından darbe girişiminin tarihi hukuki ve siyasi boyutları" konulu konferansın konuşmacısı oldu. Konuşmasına Beşikdüzü'nde yaşanan sel ve heyelan felaketinde hayatını yitirenleri rahmetle anarak başlarken gençlik kollarından yetişen ve Trabzon İl Kültür Turizm Müdürü olan Ali Ayavzoğlu ve Bakanlık Müşaviri olan Ali Faik hacı Hacıoğlu'nu da unutmadı. Kendilerini tebrik ederek başarılar diledi.
 
Konuşmasının ilk bölümünü Türkiye'nin dünya üzerindeki stratejik konumuna, yakın siyasi tarihimizdeki darbelere ayıran Cora, “ülkemiz artık darbelerle anılan bir ülke olmasını istemiyoruz. Türkiye birçok badireyi atlattığı gibi bu sinsi FETÖ’ nünde alçak ve hain kalkışmasının üstesinden gelecektir. Bunlar maşadır. Ülkemiz zor bir coğrafya da hesapların bitmediği bir ülkedir. Stratejik bir noktadayız .Güçlü ve model bir ülke olmamız istikrarlı ve huzurlu bir coğrafyada etrafına yardım eden mazlumların sesi olan haksızlıklar karşısında gürleyen bir ülke olmamızı istemiyorlar .Onun için her darbenin arkasında bu amacı güden ve içimizdeki hainleri besleyen ve kollayalar var” diye konuştu.
 
Cora, yaptığı konuşmada FETÖ terör örgütünün nasıl bir örgüt olduğunu, liderinin yapılanmasının ve amacının ne olduğuna dair önemli bilgiler verdi. Cora, “FETÖ tarihin en alçak en sinsi en hain ve en tehlikeli silahlı örgütüdür .onlar için kardeş yok anne baba yok. Ülke menfaatleri yok. Para için menfaatleri için mevki ve makam için vatan satacak,  kardeş katledecek kadar teröristtirler. Kul Hakkı yediler iflah olmazlar olamadılar . Mevki için hırsızlık yaptılar soru çaldılar. Esnaftan himmet altında para toplarken şantaj yaptılar iradelerini ortadan kaldırdılar gasp yaptılar. İslamiyet’i menfaatlerine göre uyarlayacak kadar riyakar davrandılar” dedi.



15Temmuz darbe girişiminin oluşumu, gelişimi ve püskürtülmesi süreçlerini detaylandıran Cora, milletin ve siyasi liderlerin darbe karşısındaki tutumlarının sürecin şekillenmesinde aldığı role değindi.  Cora, “O gece ülkemizin en uzun ve en karanlık gecesiydi. Cumhurbaşkanımızın liderliği vatandaşı sokağa davet etmesi kendisininde aslında sokağa inmesi halkının yanında yer alması, muhalefet liderlerinin net ve sağduyulu davranışı medyanın darbe karşısında ki tavrı kahraman milletimizin her bir ferdi o gece elinde bayrağında başka silahı olmadan sokağa inen tankların önüne yatan , kurşunlara siper olan destansı bir mücadele söz konusuydu. Çanakkale’de kurtuluş savaşında ne yaşanmışsa bir benzerini gördük .iman dolu nefisler meydanlardaydı. İstiklal marşının her bir mısrası o gece halkımızla  yeniden vücut buldu. Söz konusu vatan olduğunda siyasi düşüncelerin bir teferruat olduğu anlaşıldı. Başaramadılar Meclis'e bomba attılar külliyeyi be kurumları bombaladılar masumları alçakça katlettiler ama başaramadılar. Böyle hain bir örgütün muvaffak olmasına siz kıyamda durdukça  Allah müsaade etmez” ifadelerini kullandı.
Sunumun sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplayan Cora,  15 Temmuz konusunda canlı bir tarih olduğunu gösterdi.

Gençlik Kolları İl Başkanı Halim Yılmaz ise, “15 Temmuz gecesi yaşananları ve o geceden bugüne kadar gelinen sürecin ele alındığı konferansımızı Hamamizade İhsan bey Kültür Merkezinde Trabzon Milletvekilimiz Sayın Salih Cora'nın sunumlarıyla gerçekleştirdik. Konferansa katılımlarından ötürü Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, İl Başkan vekilimiz Sayın Hasan Dilekoğlu'na, Kadın Kolları Başkanımız Sayın Bahar Ayvazoglu'na, kıymetli teşkilatımıza ve değerli hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Konferansımız hayırlara vesile olsun” dedi.