AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. AK Parti döneminde kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için ciddi adımlar atıldığını söyleyen CORA, ortaya konulan mücadeleye dikkat çekti. 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SIFIR TOLERANSLI YAKLAŞIMIMIZ VAR
Cora, “Kadın cinayetlerinin her biri yüreğimizi yakıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip EErdoğan’ın da dediği gibi kadına şiddet karşısında sıfır toleranslı yaklaşımımız vardır. Kadına şiddet veya bu cinayetlerin önüne geçmek için çok önemli kararlar aldık. Yapısal reformlar gerçekleştirdik. Kadının statüsü genel müdürlüğü kurulması, töre ve namus cinayetlerini araştırma komisyonu kurulması, ülkenin her bir tarafında kadın sığınma evlerinin açılması, kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kurulması, 6284 sayılı aile içi şiddetin önlenmesine dair kanun, cinayetlere ağırlaştırılmış hapis cezası kararı verilmesi için hukuki düzenleme yapılması, şiddet önleme merkezleri kurulması, Alo 183 Kadın, Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı kurulması ve Kadın Destek Uygulaması (KADES) bizim döneminizde getirilen önemli düzenlemezlerdir. Son döneme bakarsak başta Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere İçişleri, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortak imzasıyla 2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı yürürlüğe girdi.” dedi. 
BU DURUMA SESSİZ KALAMAYIZ
Kadına şiddet konusunun AK Parti’nin zayıf noktası olarak gündeme getirilmesini eleştiren Cora, “Kadına şiddet konusunu, AK Parti’nin zayıf karnı olarak göstermeye çalışıyorlar. Asla bunlara sessiz kalamayız. Aile ve kadına şiddet konusunda ilk kez yasal düzenleme yapan AK Parti’dir. 6284 sayılı kanunla kadına şiddeti teferruatlı bir şekilde ele aldık. Kadınlara yaşamımızın her alanında destek olduk. İstihdama kazandırdık. Kadınların yönetici olma oranını yüzde 34’lere çıkardık. Kadınların iş gücüne katılma oranını ise yüzde 37’lere çıkardık. Bu oran AK Parti iktidara geldiğinde yüzde 16 seviyelerindeydi. Başörtülü milletvekili ilk kez AK Parti döneminde seçildi, yemin edebildi ve siyasi faaliyetlerine katılabildi. Kimin kadınlara sahip çıktığı, kadınlarla beraber hareket ettiği, kadınlara değer verdiği ortadır. Kadınları zorla dağa kaçıranlar, kadınları istismar aracı olarak kullananlar, kadınlara her türlü işkenceyi yapanlar AK Parti’ye hiçbir şekilde siyasi ders veremez.” diye konuştu.
DÜNYANIN KANAYAN YARASI
Aile içi ve kadına yönelik yönelik şiddetin sadece Türkiye’de değil dünyada kanayan yara olduğuna vurgu yapan Cora, “Bu yıl 20 Kasım itibarıyla 234 kadın, aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde hayatını kaybetti. 2019 rakamlarıyla milyon nüfus başına düşen kadın cinayeti sayısı ABD'de 9, Yunanistan'da 7,1, Avusturya'da 4,3, Türkiye'de ise 4'tür. 2015 yılında 81 il merkezinde kurulan aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele büro amirliklerini 31 Ocak 2020'de aldığımız kararla Türkiye genelinde 1086 şube müdürlüğü ve amirliği kurduk.” diye konuştu. 
KADES UYGULAMASI ÇOK ÖNEMLİ
Kadın Destek Uygulamasının (KADES) önemine de değinen Cora, uygulama ile binlerce olaya müdahale edildiğine dikkat çekti. “KADES’i bugüne kadar indiren kişi sayısı 620 bin 829'dur.” diyen Cora, “KADES'e gelen ihbar sayısı 48.686’dır. Bu ihbarlara varış süresi ise 4-5 dakikadır. Yaklaşık 24 bin aile içi ve kadına yönelik şiddet olayına KADES sayesinde müdahale edilmiş ve olası bir can kaybı veya şiddet olayı engellenmiştir." dedi.
GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 24 AZALDI
Cora, “2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 279, 2019'da 336 kadının öldüğünü kaydederek, "20 Kasım itibarıyla da 234 kadın, aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde hayatını kaybetmiştir.” diye konuştu. CORA son olarak kadına yönelik cinayetlerin geçen yıla oranla yüzde 24 azaldığını söyledi.