AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmelerini provokatif söylemlerde bulunan, Bütçe Komisyonunun kültürünü bozmaya yönelik ifadeler kullanan muhalefet kanadını eleştirdi. AK Parti’nin 19. Bütçeyi yaptığına vurgu yapan Cora, Türkiye’de ekonominin kötüye gittiğini dile getiren muhalefetin şapkasını önüne alarak kendi kendini sorgulaması gerektiğine dikkat çekti. 

Cora, “Biz milletimizden topladığımız vergileri yine milletimize hizmet olarak döndürüyoruz. Sonuçta, eğer biz bu imkânı oluşturmamış olsaydık, milletimizden toplanan vergileri çarçur etmiş olsaydık bugün milletimiz bize bu imkânı sunmazdı. 19 kez bütçe yapıyoruz ve kendi kendinize sormuyorsunuz: ‘Bu kadar her şey kötü ama bu millet niye AK Parti'ye 19 yıldır bütçe yapma yetkisini veriyor da bize vermiyor.’ Bunun temeli samimiyetle alakalıdır. Sizi samimiyetsiz buluyorlar, bizim yaptığımız harcamalar, yatırımlar noktasında, ülkemizin gelişmesi, kalkınması noktasında attığımız adımları daha samimi buluyorlar.” dedi.

Muhalefet partisi milletvekillerinin bütçeyi "sahte, düşük profil, yalan, gafil" gibi sözlerle yorumlamaya çalıştığını ifade eden Cora, “Esasında tüm bu sözleri, kendilerinin bu bütçeyle ilgili çalışmamalarının, tembel davranmalarının bir sonucu olarak değerlendiriyorum. Biz burada bütçe görüşmelerinde çok defa şahit olmuşuzdur, bir muhalefet partisi milletvekillerinden de istifade ettiğimiz zamanlar olmuştur. Biz isteriz ki burada muhalefet partisi milletvekilleri; eksiği, aksağı, yapıcı ve çözüm önerisi sunacak şekilde dile getirsinler. Ama nafile ki muhalefet partisi milletvekillerinin konuşmaları tamamen süreci sabote etmeye yönelik. Provokatif söylemlerle bütçedeki bütçe kültürünü, Bütçe Komisyonunun kültürünü bozmaya yönelik ifadeler kullanılmıştır.” şeklinde konuştu.

HANGİ RAKAMLAR KÖTÜ?
Plan Bütçe Komisyonunda birçok şeye tanık olduğunu ifade eden Milletvekili Salih Cora, “Şimdi, şunu söylemek istiyorum: Bu bütçe kalemlerinde ben hukukçu olarak birçok şeye tanık oldum yani ekonomik büyüme, bütçe kalemleri, millî gelir, millî hasıla, ihracat rakamları, ithalat rakamları, cari denge... Bu tip kavramlar esasında sivil hayatımda yabancı olduğum kavramlar. Şimdi, bunlara baktığımız zaman, hangi rakamımız kötü, ekonomik büyüme rakamlarımız mı kötü? Hangi rakamımız kötü, ihracat rakamlarımız mı kötü? İhracatın, ithalatı dengeleme oranı mı kötü? Hangi rakamlarımız kötü, istihdam oranlarımızda mı geçmişe oranla bir düşüklük vardır? Kadının iş gücüne katılımı dengesinde mi bir bozukluk vardır? Hangi rakamlarımız kötüdür, bankacılık sektörü daha mı kötüdür, İşlem hacmi daha mı azalmıştır? Bankalar mı batmış, iflas etmiştir, vatandaş banka kuyruklarında, eylemlerde bankadaki mevduattan çekmenin çabası içerisinde midir? Finansal sistemde veya mali piyasalarda hangi oranlarımız kötüdür? Bunlarla alakalı olarak hiçbir açıklama yok. Satın alma paritesi geçmişe oranla daha mı düşüktür? Yine enflasyon geçmişe oranla daha mı yüksektir? Attığımız yerli ve milli adımlarla inşallah önümüzdeki sene enflasyonu yüzde 9 seviyelerine indireceğiz.” dedi. 

2021 YILI DAHA İYİ OLACAK
Koronavirüs sürecinden Türkiye’nin ekonomik olarak en az zararla çıktığına da vurgu yapan Cora, 2021 yılında ekonominin çok daha iyi olacağına işaret etti. Yerli ve milli atılımlarla Türkiye’nin önemli bir konuma geldiğine işaret eden Milletvekili Cora, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu bütçe milletimizin bütçesidir, halkın bütçesidir; esnafın bütçesidir, yaşlının bütçesidir, gencin bütçesidir, çiftçinin bütçesidir, öğrencinin bütçesidir. Bu bütçe toplumun her kesiminin bütçesidir. Bu bütçe İnşallah, önümüzdeki süreç içerisinde yerli ve millî otomobilimizi inşa ettiğimiz zaman, yerli ve millî silahlarımızın tamamını envantere kaydettiğimiz zaman, doğal gaz rezervlerimizi ülkemizin kaynakları içerisine kattığımız zaman Türkiye'nin özgürleşmesine, Türkiye'nin tam ve bağımsız, güçlü ve zengin bir ülke olma noktasında önemli bir bütçenin işaretidir. Ben bunu bu şekilde değerlendiriyorum dolayısıyla ben gelecekten çok daha ümitliyim. Bu yıl görebileceğimiz en zor yıldı. Neredeyse üç ay şalterin kapatıldığı, üretimin durduğu bir dönemde rakamları çok iyi buldum. Önümüzdeki 2021 yılı içerisinde de ben inanıyorum ki Türkiye'de bu rakamların her birini daha iyi noktalarda göreceğiz. Bütçenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Katkı sunan özellikle Strateji Bütçe Başkanımız, önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanımıza ve bürokrat arkadaşlarına, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve diğer bürokrat arkadaşların her birine teşekkür ediyoruz.”