Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki Alacahan’da ahşap model gemi eğitmeni olarak görev yapan Metin Kurtoğlu, yaklaşık 7 ayda 700 parçadan tamamladığı Gülcemal Vapuru’nu şimdiye kadar yaptığı en uzun süreli ve en incelikli eser olduğunu söyledi. Kurtoğlu, yaptığı eserin AK Parti İl Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 25 Mart 2018 tarihinde Trabzon’da yapılan Olağan İl Kongresi’nde hediye edilmesinin ve Erdoğan’ın da bu hediyeyi beğenerek beraberinde götürmesinin kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülcemal Vapuru’nu yakından inceleyip kabul etmesinin kendisini onurlandırdığını belirten Kurtoğlu, “Şu ana kadar küçük modeller hariç 40 kadar büyük ahşap gemi maketi yaptım. Bunlar arasında Bandırma Vapuru, Nusret Mayın Gemisi bulunuyor. Şu ana kadar en uzun süreli yaptığı gemi ise Gülcemal Vapuru. Yaklaşık 700 parçadan oluşan vapuru 7 ayda yaptım. Sayın Cumhurbaşkanımız benim eserini beğenip kabul etmesinden çok onur duydum” dedi.

Amerika seferini yapan ilk Tük yolcu gemisi ünvanına sahip

Kurtoğlu, Gülcemal Vapuru’nun da hikayesini anlatarak "Gülcemal Vapuru, 1910 yılında satın alındıktan sonra 1911’de İstanbul’a getirilmiş ve ismini dönemin Osmanlı Hükümdarı V. Mehmet Reşat’ın annesinden almış. I. Dünya Savaşı yıllarında bir süre asker taşıyıp savaş sürecinde yer aldıktan sonra 1920 yılında Amerika seferini yapan ilk Türk yolcu gemisi ünvanına sahip bir gemi. 1923 yılında imzalanan Nüfus Mübadele Sözleşmesi ile Selanik’ten aldığı mübadilleri İstanbul ve İzmir Limanlarına taşımış. Gülcemal, daha sonra İstanbul, Trabzon ve Hopa arasında uzun yıllar posta ve yolcu gemisi olarak hizmet verirken o dönemde Trabzonlular tarafından çok sevilmiş" diye konuştu.