61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin

Genelgeye göre  vatandaşların acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecek. Genelde Trabzon’uda ilgilendiren dikkat çeken detaylar yer aldı.

DOKAP PROJELERİ YAPILACAK

Genelgede yer alan yatırım programı hazırlama rehberine göre bölge planlarında kalkınma ajansları koordinasyonunda hazırlanan bölge planlarında GAP, DAP KOP ve içerisinde Trabzon’unda bulun DOKAP Eylem Planları kapsamında yer alan teklifler öncelikli olarak dikkate alınacak. Bu maddeye göre  DOKAP’ın Trabzon’da faaliyete koyduğu ve çalışmalarına devam ettiği bir çok projenin yatırım programında yer alması bekleniyor.

ERZİNCAN-TRABZON DEMİRYOLU ÖNCELİK DEĞİL

Ayrıca demiryolu sektöründe “Gebze-Sabiha Gökçen- Yavuz Sultan Selim Köprüsü-3. Havalimanı-Halkalı, Ankara-Sivas, Ankara-Afynkarahisar-İzmir Yüksek Hızlı Tren projeleri ile Sivas-Erzincan Demiryolu projesine, ikinci hat yapımlarına, sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımlarına ve önemli yük merkezlerine iltisak hattı yapımı, hat kapasi ve verimliliği artıracak projeler ile raylı sistem araçlarının yerli üretime öncelik verilecektir.” ifadeleri yer alırken proje çalışmalarına başlanan Erzincan-Trabzon Demiryolu yer almaması dikkat çekti.

TURİZM YATIRIMLARINA DEVAM

Genelgede yer alan turizm sektöründe ise Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında belirlenen turizm gelişim bölgelerinin yanı sıra, turizm kentleri, DOKAP turizm master planı projelerin değerlendirmesinde dikkat alınacak. Genelgeye göre Trabzon’daki turizm yatırımlarının sekteye uğramayacağı görüldü.

TRABZON ŞEHİR HASTANESİ NE OLACAK?

Sağlık sektöründe dikkate alınacak projelerinde belirtildiği genelgede koruyucu ve birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik projeler ve fiziki gerçekleşmesi yüzde 75’in üzerinde olan projeler vurgulanırken, döner sermayeden yapılabilecek işlemler için ödenek talebinde bulunmaması esası belirtildi. Bu maddeye göre Trabzon Şehir Hastanesinin fiziki yapımına başlanması için ödenek 2019-2021 yatırım programında yer almayacak.