61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL RÖPORTAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat ‘Kaldırılsın’ dediği Çimento Fabrikası ile ilgili şehrin önde gelen STÖ’lerine o alanın nasıl kullanılması gerektiğini sorduk. Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacisalihoğlu, Trabzon MÜSİAD Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı ve Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Saim Adanur  Çimento Fabrikası’nın en kısa sürede şehir dışında taşınmasında hem fikir. Alanın nasıl değerlendirilmesi hususunda da önemli açıklamaları var.

Trabzon’da 2015 yılının sonunda taşınması yönünde sözleşmede yer almasının yanında şehrin de hemfikir olduğu Çimento Fabrikası’nın yerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini Trabzon’daki Sivil Toplum kuruluşlarına sorduk.

Kaldırılmaması gibi bir konunun söz konusu olmadığı yönünde ortak görüş belirten Trabzonlu STÖ’ler alanın ticaret ve rekreasyon alanı olarak şehre yeni bir kimlik kazandıracak şekilde değerlendirilmesini istiyor.

TİCARET ALANI OLARAK DEVAM ETMELİ
İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı o bölgenin ticaret alanı olarak devam etmesi gerektiğinin altını çizerek ‘Sanayi alanı olarak değil, ticaret alanı olarak değerlendirilmesi gereken bir yer. Turizm adına bir otel. Bir alışveriş merkezi ve çevresinin güzel bir rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesi taraftarıyız’ dedi.
Kaldırılmaması için bazı girişimlerde bulunulduğu sorusuna ise Yaylalı ‘Böyle bir şey olması söz konusu değil. Şehrin önde gelenleri de böyle olduğunu defalarca dile getirmiştir. Kaldırılmaması durumunda ilgili kurumlarla irtibata geçerek, kaldırılması yönünde çalışmalar yapacağız’ ifadelerini kullandı. "

TRABZON’UN GELİŞMESİNE ENGEL

MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu’da Çimento Fabrikası’nın alandan kaldırılması yönünde fikir beyan ederek ‘Sağladığı istihdam açısından Trabzon dışında bir yere taşınmasına tabi ki gönlümüz razı gelmez fakat, artık o bölgenin gelişmekte olan Trabzon’a engel teşkil ettiği herkes tarafından belirtilmektedir. Bizim de görüşümüz bu yöndedir. En kısa sürede çimento fabrikası oradan kaldırılmalıdır. MÜSİAD olarak o bölgenin turizm anlamında değerlendirilmesini, gerek sağlık gerekse de diğer turizm sektörlerinin paylaşımıyla en rantabl şekilde alanın kullanılması taraftarıyız. O bölgeye Trabzon’un ihtiyacı var. Şehrin merkezinde Çimento Fabrikası gibi bir yapının bulunmasına gönlümüz razı değil. Trabzon’a istihdam sağlayan şirketi de mağdur etmeyecek bir şekilde karşılıklı anlaşmaya varılarak Çimento Fabrikası’nın oradan taşınması şarttır’ ifadelerini kullandı. "

ORASI ŞEHRİN KALBİDİR
Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Saim Adanur, bölgenin komple ele alınması gerektiğini belirterek ‘Olaya sadece bir çimento fabrikasının kaldırılması olarak bakmayınız. Orası şehrin kalbidir, doğu ile batıyı ve güneyi birleştiren İpekyolu hattının merkezinde bir yerdir. O bölge iyi değerlendirilirse şehrimizin adına yakışır bir alan olabilir. Bununla ilgili Mimarlar Odası Trabzon Şubesi olarak kapsamlı bir çalışma içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde çalışmamızı kamuoyuyla paylaşacağız’ ifadelerini kullandı. "

ORTAK AKIL İLE HAREKET ETMEK GEREKİR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacisalihoğlu’da sadece Çimento Fabrikası’nın değil bölgenin genel olarak yeniden nasıl yapılandırılması gerektiği konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek ‘Öncelikte Çimento Fabrikası’nın taşınması ile ilgili bir geri dönüş karardan vazgeçme olacağını düşünmüyorum.
Çünkü gerek Trabzon’u yöneten yerel yöneticilerimiz, gerek Milletvekilimiz Erdoğan Bayraktar gerekse de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu fabrikanın şehir dışına taşınacağı yönünde net ifadeler kullandılar. Bu saatten sonra bu konuda geri dönüş olmayacaktır.

Bu alan değerlendirilirken etraflıca değerlendirilmelidir. Orada bir sanayi sitesi var. Biz bu alanında şehir dışına turizm koridoru dışına TOKİ tarafından oradaki mal sahipleri ve esnafı mağdur etmeyecek bir projeyle taşınmasını önermiştik.  Herkes her yer ile ilgili bir görüş belirtebilir. Görüşlere doğru veya yanlış diyemeyiz. Fakat bu alan şehrimiz için çok önemli. Burada ne yapılacağına ortak akılla karar verilmelidir. Bu işin yerel yöneticilerin ve siyasetçilerin işidir. Belediyemiz bu  alan ile ilgili çalışmasını yaparken mutlaka kurumların ve STÖ’lerin fikirlerine önem vermeli, hep birlikte bir çalışma içerisine girmelidir. Çimento fabrikasının taşınacağı alan ile ilgili kararında iyi değerlendirilmesi, 2 yıl sonra taşınacağı alanında şehir içinde kalmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Çimento Fabrikası orada büyüt bir ticari potansiyele hükmetmektedir. Bu nakliyecisinden esnafına, ihracatçısından tüm bu işletmelerin yan organlarına kadar tüm kesimler düşünülerek hareket edilmeli karar verilmelidir. Çimento taşınırken oranın faydalanıcılarının da dikkate alınması gerekir. Biz ortak akıl ile yapılacak her türlü çalışmaya TTSO olarak katkı vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’te Çimento’nun 2015 yılı sonunda kesinlikle bulunduğu yerden kaldırılacağını taahhüt etmişlerdi."