61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da 61 yaşındaki hasta, D. Karadeniz’de ilk defa uygulanan bir yöntemle Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ameliyat edildi. 
Edinilen bilgiye göre Trabzon’da 61 yaşındaki erkek hasta, yaklaşık 1 ay önce makattan kanama şikayetiyle Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. 
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abdullah Murat Buyruk muayene edilen hastanın kolonoskopisinde  kalın bağırsağın başlangıç kısmında (kolonun çekum bölgesi) tümör tespit edildi. 

Gastroenteroloji Cerrahı Op. Dr. Aydın Aktaş tarafından gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra hastaya D. Karadeniz’de ilk defa yapılan laparoskopik sağ hemikolektomi + D2 lenf nodu diseksiyonu yapıldı. 


Hastaneden yapılan bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi: 
“Kolon kanserlerinin ameliyatları açık veya laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilmektedir. Laparoskopik kolon cerrahisinin avantajları; postoperatif daha az ağrı, bağırsak hareketlerinin daha erken başlaması, normal beslenmeye daha çabuk geçilmesi, hastanede kalış sürelerinin daha kısa olması, kozmetik açıdan yaraları daha iyi olması ve hastaların daha kısa sürede sosyal yaşamına ve işine dönmesidir. Özellikle laparoskopik sağ kolon ameliyatları (kolonun çıkarılması ve kalan bağırsakların laparoskopik olarak birbirine anastomoz edilmesi) ülkemizde deneyimli merkezlerde ve ellerde yapılabilmektedir. Daha önce de Rektum kanseri olan 49 yaşındaki erkek bir hastaya hastanemizde ilk defa laparoskopik APR (Abdominoperineal rezeksiyon) ameliyatını başarılı bir şekilde yapmıştık. Artık bölgemizde de bu tür ileri laparoskopik ameliyatlar hastanemizde güvenle yapılabilmektedir” 

Hastane, başarılı operasyonda emeği bulunan Uzm. Dr. Aydın Aktaş, Uzm Dr. Abdullah Murat Buyruk, Uzm. Dr. Ali Alkan Yılmaz ve hemşireler Aydın Kırca, Elif Arslan ve hastanenin takibini yapan servis çalışanlarına teşekkür etti.