Metin Kaya yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Değerli basın mensupları, 4 yıl önce ki yerel seçimlerde, Trabzon Belediye Başkanlığı seçiminde bize teveccüh gösterip, tercih ettiğimiz belediye başkan adayını destekleyen vatandaşlarımıza karşı duyduğumuz sorumluluk nedeniyle bugün bu açıklamayı yapıyorum.

Bir önceki belediye başkanının belediyecilik adına yapılması gereken hizmetleri yapamadığı, TOKİ’nin, Karayolları’nın, Bayındırlık’ın, Spor Bakanlığı’nın yaptığı hizmetleri kendi hizmetiymiş gibi sunup belediyecilik adına bir çivi çakmamasından müzdariptik.

İşte bu memnuniyetsizliklerden ötürü yeni bir başkan arayışına girmiş, büyük bir ümitle mevcut başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu desteklemiştik.
4 yıldır geçen sürede, kendilerini defaten uyarmamıza rağmen, eski başkanın fotokopisi gibi davranması, TOKİ’nin, Karayolları’nın, Bayındırlık’ın, Spor Bakanlığı’nın yaptığı projeleri kendi projesiymiş gibi sunup belediyecilik adına beklentilerimizin hiçbirine cevap vermemesi, bizleri büyük bir hüsrana uğratmıştır.

Bu hüsranı sadece biz değil, Trabzon halkınında yaşadığı yapılan anketlerde gün yüzüne çıkmıştır.

Başkanın bürokrasi tabanından gelişi, Trabzon Belediyesi’ni bir belediyeci gibi değil de bir bürokrat gibi yönetmesi, şehrin 4 yıl önceki halinden bir adım öteye gidememesine sebep olmuştur.

Şehrin meydanına yürüme mesafesi 5 dakika olan mahallelerde dahi bırakın araç trafiğinin ilerlemeseni, atla gezmek bile imkansız hale gelmiştir.
 Yollarımız liğme liğme dökülüyor, şehirde trafik sorunu aldı başını gidiyor.

Bu başkan için oy istediğim vatandaşları yolda görünce, utancımdan yere bakıyorum. Ne bileyim dağın fare doğuracağını.

Başbakan’ın üzerine titrediği Trabzon şehrine bakanlıklardan para yağarken, belediye adına yapılmış tek bir proje olmalyışı üzüntücü vericidir.
4 yıldır dökülen tonlarca asfaltın sadece yaya kaldırımları ile yolun yükseklik olarak  birbirine eşitlenmesinden başka bir işe yaramadığı, her yıl asfaltın üzerine yeni asfaltın dökülmesi büyük bir israfın ve başarısızlığın en çarpıcı örneklerniden biridir.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na bunları söylememize ragmen Yomra’nın köylerine asfalt yollayıp şehrin ana mahallelerinin asfalt ihtiyaçları kulakardı etmiştir.

Herkes şapkasını önüne koyup bir kere daha düşünsün.

Ne yazık ki bu şehir Başkan Gümrükçüoğlu’na 5 gömlek büyük gelmiştir.

Başbkan’dan, bu şehirde belediye başkanlığı yapabilecek, blediyecilikten, imardan, mimariden, alt yapıdan, üst yapıdan v.s. anlayan, dinleyen, halkına önem veren bir belediye başkan adayı istiyoruz"