AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, Samsun’dan Sarp’a kadar yaylaları birleştiren Yeşil Yol Projesi’ne tepkilere bir anlam veremediğini belirterek, “Danıştay kararı Çevre Düzeni Planı’yla ilgilidir. Yeşil Yol projesi sadece bir yol projesi değildir. Yeşil Yol, bölge için amaçlanan asıl projenin gerçekleşmesi için birinci hamledir” dedi.

Milletvekili Köseoğlu, Yeşil Yol Projesi’nin sadece bir yol projesi olmadığını, amaçlanan projenin gerçekleşmesi için birinci hamlenin yol olduğunun altını çizdi. Köseoğlu, şunları söyledi: “Yeşil Yol Doğu Karadeniz’in turizm kalkınması için sadece bir hamledir. Yeşil Yol, yayla turizminin bölgede gelişmesi, hizmet sektörünün canlanması, tarım, hayvancılık ve diğer yöresel beceriler yada ürünlerin pazarlanacağı bir alan olmasıdır. Yoksa yol turizmle kalkınmanın birinci hamlesidir. Bu bölgenin bir kalkınma projesidir.”

Yeşil Yolun 2 bin 600 kilometresinin yeni yol olmadığını, çok büyük bir çoğunluğunun mevcut olan yolların rehabilitasyonu olduğunu kaydeden Köseoğlu, “Yeşil Yol Trabzon’un geleceğidir. Tarım ve hayvancılığın önemli oranda gerilediği bölgenin yükselebilmesi için insan kaynağının bu bölgeye gelmesi lazım. O nedenle de Çarşamba havzasından dağlara çıkan yolun dağdan dağa Artvin’e kadar gitmesi hedefimizdir. Sonuna kadar projenin arkasında durduk bundan sonra da durma niyetindeyiz” diye konuştu.

DANIŞTAY KARARI YEŞİL YOL’U ETKİLEMEZ

Danıştay kararının Yeşil Yol Projesi’ni etkilemeyeceğini de belirten Köseoğlu, “TEMA Vakfı tarafından; Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açıldı. Ancak Doğu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında yapılan Yeşil Yolculuk Projesi ise Kalkınma Bakanlığı kararı ve DOKAP bütçesi ile Büyük Şehir Belediyeleri ve İl Özel İdareleri tarafından yürütülüyor. Bahse konu 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olsa bile, DOKAP’ın desteklediği projeler Çevre Düzeni Planlarına göre değil, yerel yönetimlerin bakım onarım sorumluluğuna göre seçilmektedir. Bugüne kadar özel izin gerektirmeyen hiçbir yeşil yol projesinde Çevre Düzeni Planı durumuna bakılmamıştır. Özel izin gerektiren alanlarda ise Usul ve Esaslar gereği, bu izinleri alma sorumluluğu yerel yönetimlere devredilmiştir” dedi.

ÖDÜLLÜ PROJEYİ MACARLAR DA İNCELİYOR

Köseoğlu, Yeşil Yol Projesi’nin ödül almış bir proje olduğunu de belirterek, “’Yeşil Yol Projesi’ne Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından ‘İpekyolu Medeniyetleri Hizmet Nişanı’ ödülü verildi. Basından da takip ettiğimiz kadarıyla Macarlar da Yeşil Yol Projesi’ni inceliyorlar. Macaristan’da uygulanıp, uygulanamayacağı yönünde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ve DOKAP ile fikir alışverişinde bulunmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.