“Neden 29 Ekim önemli” sorusuyla başladığı açıklamasına Çakıroğlu, “
Her konuya üstünkörü baktığımız gibi maalesef Cumhuriyet’in ilânı gibi milli değerlere de üstünkörü bakıyoruz..
Bugünkü şartlarda bile çok anlamlı olan 29 Ekim Cumhuriyet’in ilânı, ilân edildiği günün şartları göz önüne alındığında kat kat değerli olmalı, olması gerektiğini umuyoruz” ifadelerini kullandı. 

Çakıroğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Savaştan çıkmış, dünya devletlerinin ablukasını yarmış bir millet, kurtarıcı ve kurucu irade gücüne güç katmayı, gücünü pekiştirmeyi, milletin desteğini kendi lehine devşirmeyi düşünmemiş, modern dünyaya ayak uyduracak hamleleri yapmayı yeğlemişti.
Bir devletin gelişimini ve ilerlemesini destekleyecek hamleleri yapmaktan sakınmamıştır..
Cumhuriyetin ilânı basit anlamda katılımcı yönetim şekli, yönetime halkın ortak olması olarak görülse de aslında bir toplumu dünya nazarında etkin kılmanın mihenk taşıdır. Bir devrimden öte bir dönüşümdür.
Sarayın hükümdarlığını halka vermek, gücü sahibine vermektir.” 

“Cumhurun kendi gücünün ve iradesinin farkında olmasına vesile olmaktır Cumhuriyet…” ifadelerine yer veren Çakıroğlu, “Bugün belki daha değerli, daha anlamlı veya daha çok yönden görülmesi gereken bu tarihi adım, cesaretli karar ve tesirli devrim ile ilgili umarızki daha anlaşılır tavırlar ortaya konur; daha anlaşılır olmasını sağlayacak sunumlar yapılır.
100 yıla yakın bir zaman önce insanların, liderlerin, ülkeyi yönetenlerin ortaya koyduğu vizyonu bugün arar olduk.
Cumhuriyet demek ilerlemek demek, ülkenin modernizasyonu demek, atılım demek, kalkınma demek.
Birçok yönden görülmesi gereken, etkilerinin, bileşenlerinin iyi okunması gerektiğine inandığımız bu tarihi adımı, tarihi kararı her yönüyle görebilmeyi ve hakettiği değeri verebilmeyi umuyoruz.
Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere dönemin bütün askeri ve siyasi aktörlerini saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Bütün milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını tüm samimiyetimle kutluyorum nice 29 Ekim ler diliyorum” şeklinde açıklamasını bitirdi.