Ortahisar Belediye Meclis üyesi Davut Çakıroğlu Trabzon Sahil Yolunda yaşanan kanalizasyon sorununa dikkat çekti.

Çakıroğlu yayınladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Bugün yaşadığımız siyasi atmosferde, malesef görevini hakkıyla yapmak, size hedef yaptırsa da biz milletten aldığımız görevi,ödevi,sorumluluğu hakkıyla yapmaktan vazgeçmeyeceğiz.Bilinmeli ki iktidar ya da muhalefet partisine ait olmaktan öte bu milletin sorunlarına ait hissetmeliyiz..herşeyden ve herkesten önce millete karşı sorumluluklarımız var..Siyaseten bu görevleri ifa ediyorsak ve belli makamları işgal ediyorsak, sorumluluk alanımızda olan bitene de iştigal etmeliyiz.Sırası gelince suya sabuna dokunmak, sırası gelince de nalına mıhına vurmak Davut Çakıroğlu olarak siyasi düsturumdur.Bu bağlamda şehrin birtakım sorunlarını,milletimizle paylaşarak daha etkin bir biçimde etkinlere,yetkinlere ulaştırmaktır amacımız..               

Eğer bu şehirde uygulanması imkansız bir proje için "500 bin tl" avan proje parası peşinen ödeniyorsa "susamayız,irdeleriz,inceleriz,sorarız".Trabzon sahiline 9 yıldır akmaya devam eden kanalizasyon suyu, temiz sahillerimizi bize unutturdu.130 km ye yakın sahil kıyı şeridi olan ilimizde vatandaşın ailesi ile gidebileceği belediyemize ait  bir tane ücretsiz  halk plajı yoktur.Çocuklarımız para ile yüzmeyi havuzlarda para ile balıkları akvaryumlarda görsün istemiyoruz.Bahriyeli yine Trabzon'dan gitmeye devam etsin istiyoruz.

Antalya'da engelli vatandaşlarımızın denize girmesi sağlanırken ,yine aynı ilde uzun yoldan gelen hasta yakınlarına ücretsiz kalabilecekleri otel, belediye tarafından yapılıp sosyal belediyecilikten önemli örnekler yansıtılırken, Trabzon'da belediye binası kapalı otoparkında engelli vatandaşlarımızın aracından bile park parası almak yolunu seçmiştir.Bu durum hiç bir ilde yoktur,düşündürücüdür.Atatürk köşküne giriş kişi başı 7,5 tl yspılmıştır .düşünsenize 4 kişilik bir aile 30 tl olunca nasıl gireceğini düşünen oraya gidemeyenlere ne diyeceğiz?

İnsan odaklı çalışmaların bir yansıması olan Alt yapı hizmetleri ile ilgili olarak içme suyumuz ile ilgili halkımıza doğru bilgi sunmak adına 2 gün önce bir açıklama yapmıştım.Bir meclis üyesi olarak seçmenlerimize olan görevim gereği bir diğer husus olan Alt yapı hizmetlerinden Kanalizasyon ile ilgili sizleri bilgilendirmek istiyorum.                 

Trabzon'un kanalizasyon projesi, İller Bankası tarafından geçici ve kesin kabulü yapılarak  2000 li yılların başında Belediyemize çalışır halde teslim edilmişti.Hazırlanırken bir çok data dikkate alınarak boyutlandırma yapılan ,ve 30-35 yıllık ömrü olan bir çalışmadır kanalizasyon projesi.Nüfus artışı önemli bir data dır.2000 yılında Türkiye nüfusu 63 milyondu bugün 80 milyon %26 atış var.Ancak Trabzon'da artış olmadığı gibi azalma yani göç verme olmuştur.Trabzon nüfusu 750.000 bandına çakılmıştır.Trabzon kanalizasyon projesi ve içme suyu projesi noktasına belediye başkanımızın basında yer alan açıklaması var ve 2014 yılından beri 1,56 katrilyon para harcandı demiştir.

Bu paralara baktığımızda inceledeğimizde irdelediğimizde israf boyutunun öne çıkması benim için düşündürücü olmuş ve sizlerle paylaşma sorumluluğumu hatırlatmıştır bu durum.
                     Kanalizasyon şebekesi bir alt yapı hizmeti olmakla beraber günü birlik bir iş değildir.2000 yılları başında yapılmış olan bu proje ile birlikte yağmur suyu projesinin hayata geçmemiş olması 2017 yılı itibari ile meyvelerini vermektedir.Alt yapı hizmetlerinin uzman kuruluşu İller Bankası hazırlamış olduğu kanalizasyon projesinde Yomra ,havaalanı,Değirmendere,Moloz,ve Söğütlü bölgelerinde denize deşarz istasyonları yapılmış ve 800-1000 metre ileriye 30-40 metre derine deniz dip akıntılarına kanalizasyonun verilmesi projelendirilmiştir.O günkü iktidar tercihi olarak yağmur suyu o azman yaptırılıp, ısrarla takip edilip hayata geçirilmemiştir.

Yağmur suyu projesi 2013 yılında içme suyu revize projesi ile birlikte Belediyemize İller Bankası tarafından verilmiştir.4 yıldır bu projelerin raflarda beklemesi maliyeti ve sorunu ağırlaştırmıştır
                        Kanalizasyon projesine ait ana arterler ve onu besleyen tali arterler tıkanmıştır ,temizlenmemiştir.Yağmur suyu projesinin olmaması nedeni ile yağmur ile birlikte kum ve teresubat kanalizasyon ana ve tali arterlerini bloke etmiştir.

Temizlenmediğini resimli belge ile gösterdiğim tali ve ana kanallar sistemin bloke olmasına neden olmuştur.Çalışamayan sisteme nefes alması için by-pass hatları yapılmış ve beşirli sahil boyunca gördüğümüz sahile paralel geçen ana arterden denize dik olarak çıkış alınıp 2m*2m kanallarla lağım denize akıtılmıştır.

Şu an sahilde 17 yerden denize lağım akmaktadır.
Vatandaşımızın gördüğü denize akan lağım, tamamen temizlik  ihmalinin ve yağmur suyu projesinin yapılmamasının sonucudur.
 Şehrimizin nüfusu artmamış yoğunluk yer değiştirmiştir.Boztepe ,kaşüstü  yıldızlı alanlarında yığılma olmuştur..

Bu nüfus yoğunlaşması karşısında kanalizasyon şebekesi çözümlemesi bilinçli yaklaşım ile çözülmeliydi.Olması gereken; Yomra bölümü ile Arsin bölümünün ortak bir alanda çözümlenip biyolojik arıtmaya tabi tutulmasının tartışılmasıydı.Yağmur suyu projesinin ivedilikle ihale edilip yapılmasının sağlanmasıydı.Mevcut Kanalizasyon hatlarının temizliğinin kameralı sistem ile yapılmasıydı,otokontrol kurulmasıydı.Her üç husuta 9 yıldır yapılmamıştır.


Şimdi ise ortaya TİSKİ tarafından koyulan verimsiz bir israf kanalizasyon projesi vardır. İller bankası TİSKİ nin yapmayı düşündüğü bu kanalizasyon projesinde devre dışı bırakılmış müşavir firmalara teslim olunmuştur.Şöyleki;100 milyon dolar üzerine çıkacağı söylenen  projede Yomra'dan pompa ile o bölgeden kanalizsyon marangozlar sitesi sırtlarına çıkacak ve oradan tüm sahili 22 km boyunca 2 metre çap ile -120 koduna kadar düşen bir hat ihale edilecektir ve bu hat boyunca-120 ye düşene kadar  7 metre çapında bir çok bacalar imal edilecektir. Bu hattın sonu karayolları deniz arasında tekrar pompa ile yıldızlıda yapılması düşünülen biyolojik arıtma tesisine pompalanacaktır.sistem kabaca bu.

Düşünsenize 2 metre çapında yatay hat Trabzonda nasıl işlenecek ?Mevcut kanalizasyon hattı kullanılmayacak ? Sormazlar mı bu neden yapıldı?neden temizlemediniz ? neden yağmur suyunu yapmadınız da bu tıkandı? neden 9 yıldır bu durumu çözemediniz ? neden İller bankasını devre dışı bırakıyorsunuz ?bir çok soru var tabi ,ama olan Halkımızın verimsiz kullanılan milyonlarca dolarına olacak,zamana kaybına olacak ? Trabzon'un sorunlarının ağırlaşmasına neden olacak .                   

Gülcemal projesini bile anlatırken rüzgar yönleri bile hesaplandı diyen başkanımıza buradan sormak istiyorum. GÜLCEMALİN ALT YAPI PROJSİ VAR MI ?..MENFEZLERİ KAPATTINIZ İKİNCİ BEŞİKDÜZÜ VAKASI GELİRSE NE OLACAK ? MENFEZ KODUNUN DENİZ İLE AYNI OLDUĞUNDAN HABERİNİZ VAR MI ? BAŞKANIMIZA RÜZGARDAN HABER VERENLER, MENFEZ KODUNU HABER VERDİLER Mİ ? KANALİZASYON VE ALT YAPI PROJESİNİN OLMADIĞINI HABER VERDİLER Mİ?.
                       Son olarak şunu da önemle vurgulamaktan geçemeyeceğim..Dile getirdiğimiz konular,il dışından yurt dışından ve il içinden ,olaya vakıf ilmi ve bilmi donanıma sahip kişilerle titizlikle yapılan inceleme,araştırma sonucunda sizlere iletilmektedir.Bir sorunu dile getirirken bu ciddiyetle hareket eden kişilere karşı,yetkililerinde aynı titizlikle ve ciddiyetle cevap vermesini beklemekteyiz.Bu konular siyaset dili ile konuşulacak konular değil siyaset üstü konulardır. "Şuna cevap verin" tarzında bir emri,konuyla alakasız emir erleri aracılığıyla cevaplamak bizim nazarımızda millete saygısızlıktır.Her sorumlu insan bulunduğu yeri kendisi belirler .Koltuğa değer katan insanlara ihtiyaç var .
Gündem olmak ya da gündem oluşturmak derdinde olan insanlar olsak ve amacımız siyasi rant devşirmek olsa,herkes bu üslubumuzu muhafaza etmeyeceğimizi ve dile getirdiğimiz "eksiklikleri" bukadar derinlikli  ifadelerle ciddiyetle sunmayacağımızı bilir.
Siyaset üstü konularda kurumların açıklamalarını siyasi dilden uzak yapmaları Trabzon'un ve halkımızın yararına olacaktır.Saygılarımla.