Erzincan-Trabzon demir yolu hattının Ulaştırma Bakanlığı etütlerine göre “yapılabilir” olmadığını kaydeden Üçüncü, “Bu bilimsel tespit ortada iken Erzincan-Trabzon demir yolu diye ortalığı ayağa kaldırmanın anlamı nedir?” dedi.

Trabzon’a gelecek olan demir yolu hattının batıdan Samsun üzerinden, güneyden de Erzurum ve Gümüşhane üzerinden gelmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Üçüncü, “Karadeniz'i boydan boya geçecek demir yolu için diğer bütün Karadeniz illerini, kamuoyunu ayağa kalkmaya davet ediyorum. Gerçekçi, stratejik ve ekonomik olan yatırım budur. Samsun-Trabzon hattı Hazar kapalı havzasını dünyaya açarak Avrasya lojistik trafiği için alternatifsiz bir duruma erişebilir.” diye konuştu.

Demir yolunun Trabzon’un kaderini değiştirebilecek bir yatırım olduğunu ancak bu konuda doğru adımlar atılmadığını vurgulayan Üçüncü şöyle devam etti: “Demir yolu maliyet olarak kara yolu maliyetinin yarısı kadardır ve bu açıdan da çok önemlidir. Burada birinci öncelik Samsun üzerinden olmalıdır. Sonra da Gümüşhane üzeri Erzurum hattı. İran buna hazır. Tarihî İpek Yolu da buradan geçiyordu. Samsun hattına da Çin finans desteği sağlıyor. Orta Asya’ya kadar olan hat için Çin yıllar önce teklifte bulundu. Ayrıca oldukça kârlı.”

Bölgenin ve ülkenin tarihini değiştirebilecek nitelikte olan demir yolu yatırımı yerine stadyum yapılarak yoksul olan halka bir buçuk katrilyon yük vurulduğunu söyleyen Üçüncü, “Sıkılmaz mısınız hiç tuzu kurular? Yumurta satarak mı maça gideceğiz? Bir buçuk katrilyon ne kadar katma değer ve istihdam üretir farkında mısınız?” şeklinde konuştu.