Açıklamasında Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne sert eleştiriler getiren Akar, yeni sistem ile alakalı bir dizi soruyu peş peşe sordu. İşte o açıklama metni:

CUMHURBAŞKANI MI? BAŞKAN MI?

Dünyadaki tüm demokratik rejimleri incelediğimizde bu gün Türkiye'de uygulanan rejime rastlamak mümkün değildir. Cumhurbaşkanlığı sistemlerinde halkın iradesi mecliste temsil edilir, kanun yapma (yasama) yetkisi mecliste milletvekillerinindir, yani Türk milleti adına hareket ederler. 16 yıldır meclisimiz tek adamı temsil etmektedir. Bunun adına demokrasi denemez, cumhuriyet rejimi hiç denemez. Bütçe yapma yetkisi DEMOKRATİK ülkelerde meclisin , yani milletvekillerinindir. Bu yeni sistemde oda yok. Bu rejimin adı ne.? UCUBE bir sistem. "BAŞKANLIK MI.? Dünyanın diğer ülkelerini incelediğimizde, kanun yapma, bütçe yapma yetkisi millet adına yine parlamentonundur. Başkanlık sisteminin bazılarında hükümetler bütçeyi yapsa da meclislerinden onaylamak zorundadır, yani kanunları meclis yapar. Peki bu günkü sistemde meclisin görevlerini sayacak bir baba yiğide ihtiyacımız var. 600 vekil neden yaptık? Etkisiz ve yetkisiz maaşlı birer memur. Referandum oylamasında KHK larla “Bu ülkenin yönetimini tek adama bırakıyorsunuz.” dediğimizde, “Meclis daha güçlü olacak” diyorlardı. Bizde etkisiz ve de yetkisiz meclis olacak sadece anayasa değişiklikleri meclise gelir başka yetkisi yok diyorduk. Keşke haklı çıkmasaydık. BAŞKANLIK desek başkanlık değil. KHK lar Meclise gelmeli, bütçe meclise gelmeli. Denetim mekanizması olmalı. Hükümet yani bakanlar hesap verir olmalı. Bunların hiçbiri yok. Bu rejimin adı yaptım oldu işine gelirse rejimidir.

Yine referandumda anayasanın 123. Maddesindeki EYALET, ÖZEL bölgeler kurulamaz ibaresi kaldırılıyor. Yerine 16. Maddede Bölgeler kurulur deniyordu. İtiraz edince de akp liler hücum edip seçim veya ekonomik bölgedir bunlar diyorlardı. Şimdi Muktedir İçişleri Bakanına talimat verdi; bölgelere çalışın, bölge valiliklerimi gelecek özel idari bölgemi gelecek? Ne gelirse gelsin ülkenin bölünmesinin ilk adımıdır. Osmanlı’da öyle yıkıldı. Bu kararları tek kişi veriyorsa, içinde cumhur olmadığına göre soruyorum bu sistem BAŞKANLIK MIDIR? HAYIR. TEK ADAMLIKMIDIR, EĞER TEK ADAMLIK ise öteki ismini kamu oyunun taktirine bırakıyorum. Demokratik olmayan bir rejimle karşı karşıyayız Allah sonumuzu hayreylesin.

Ali AKAR

Demokrat Parti GİK Üyesi