Derelerin Kardeşliği Platformu’na (DEKAP) bağlı Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri, Arılı Deresi üzerinde devam eden dere ıslah çalışmalarının vatandaşlar ile derenin arasında set çekeceği gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde protesto gösterileri düzenlemişti. Derede nöbet tutularak Devlet Su İşleri’nin (DSİ) çalışmalarını durdurmuşlardı. Protestolar üzerine çalışmaya ara verilince HES karşıtları da derede başlattıkları nöbete ara vermişti.
DSİ’nin çalışmalara yeniden başlaması ile HES karşıtları bugün Fındıklı Meydanı’nda toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Burada Fındıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadirhan Kadıoğlu bir konuşma yaptı. Kadıoğlu konuşmasında, “Dere ıslah projesi diyorlar . Biz 5 metre yüksekliğinde beton duvarlarla derelerin kanal haline getirilerek ,doğal yaşam alanlarımız yok ediliyor diyoruz. Günlerden beri yetkili makamlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Dere yatağım şantiye alanına çeviren insanı ve hayvanları sudan uzaklaştıran, doğayı yok eden dereyi kanala alan bu projeden vazgeçin diyoruz” dedi.
Yaklaşık 700 kişilik grup pankart açıp Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyerek “Dereler özgürdür özgür akacak, HES Yapma boşuna yıkacağız başına” şeklinde sloganlar attılar. Kalabalık grup Tahiroğlu Kavşağı’ndan minibüslere binerek Arılı Deresi üzerindeki çalışma sahasına gitti. Burada ateş yakılarak yeniden dere nöbetine başlanıldı. HES karşıtlarının çalışma sahasına girdikleri sırada yüklenici firmanın sahadaki iş makinelerini önceden çektiği görüldü.
Protesto ve dere nöbetine Özgürlük ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Alper Taş, CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya ve çevre ilçelerdeki HES karşıtı örgütleri de destek verdi.