. Olaya dere üzerinde yapımı süren hidroelektrik santrali (HES) projesi kapsamında inşa edilen istinat duvarlarının yapımında kullanılan çimentoya katılan bir kimyasal madde sızıntısının yol açtığı iddia ediliyor.
Güneysu Deresi üzerinde çok sayıda ölü balığı gören vatandaşlar bu sabah durumu yetkililere bildirdi. Dere suyunu kullanan Dört Mevsim Alabalık Çiftliği’nde de aralarında anaç alabalıkların da yer aldığı 2 bin 500’ün üzerinde alabalık ile aynı tesiste Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin deney balıklarının da bulunduğu binlerce balık öldü. Olayın ardından Devlet Su İşleri yetkilileri bölgeye gelerek toplu balık ölümleri ile ilgili inceleme başlattı. Balık ölümlerine dere üzerinde yapımı süren HES projesi kapsamında dere kenarına yapılan istinat duvarlarının inşasında kullanılan çimentoya katılan bir kimyasal madde sızıntısının yol açtığı belirtiliyor.
Dere suyunu kullanan Dört Mevsim Alabalık Çiftliği’nin sahibi olan ve aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da akrabası olan Bekir Çakmakçı, 30 bin lira civarında maddi zararı olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Çakmakçı, "Gece dereye beton dökmüşler. O sırada dereye karışan çimento katkı maddesi suyla birlikte çiftliğimize geldi. Balıklarımız gitti. Anaç balıklarımız da başta olmak üzere 2 bin 500’ün üzerinde balığımız telef oldu" dedi.