Derelerin Kardeşliği Platformu’na bağlı Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Rize’nin Fındıklı ilçesi Arılı Deresi üzerinde yapımı süren dere ıslah projesinin durdurulması için yol kapatıp eylem yaptı.
Bu güne kadar Hidroelektrik santrallerine karşı yaptıkları eylemler ile dikkat çeken Fındıklı Derelerini Koruma Platformu üyeleri bu kez derelerin neden olduğu çevre tahribatının önlenmesi için yapılan dere ıslah çalışmasına karşı çıktılar.


Geçtiğimiz günlerde Arılı Deresi’nde buluşarak, dere üzerinde yapımı süren dere ıslah çalışmalarının durdurulmasını isteyen çevreciler yine aynı yerde toplandı. Bu kez daha kalabalık gelen grup, yapımı süren dere ıslah çalışmaları sırasında dere kenarında örülen 5 metre yükseklikte ve yaklaşık 6 km uzunluğundaki duvarın insana ile derenin arasını açacağını gerekçe göstererek yürüdü. Ellerinde “Fındıklı Dereleri Özgür Akacak” yazılı pankart açan yaklaşık 100 kişilik grup çalan tulum müziği ile bir süre yürüdükten sonra Fındıklı-Hara Köyü yolu üzerinde oturarak yol kapatma eylemi yaptılar. Yoldan geçmek isteyen araç sürücüleri ise çevreciler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Jandarmanın yolun açılması yönündeki ikazına aldırış etmeyen çevreciler, jandarmanın zor kullanarak yolu açmaya hazırlandığını fark edince yolu trafiğe açtılar. Kısa süren yol kapama eyleminin ardından çevreciler, dere ıslah çalışması ile ilgili bir yetkilinin yanlarına gelerek kendilerini bilgilendirmesini istedi. Beklenen yetkili gelmeyince protestocu grup kamyonların kasalarına binerek topluca Fındıklı ilçe merkezine gitti.


Burada araçlardan inen grup pankart açıp slogan atarak Fındıklı Kaymakamlığı önüne kadar yürüdü. Polis grubun Kaymakamlık binasına girmesine izin vermedi. Protestocu grup içerisinden çıkan dört kişi İlçe Kaymakamı İlyas Memiş ile görüşmek için makamına girdi. Görüşmenin ardından dışarıda bekleyen grup sessizce dağıldı.