Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin önde gelen mermer-granit şirketi Deva Granit’in sahibi iş adamı Özkan Korkmaz, iş hacmi ve Türkiye’de sektörle ilgili 61saat’e önemli açıklamalarda bulundu. 
 
Bölgenin Mermer-Granit devi 
DEVA’nın patronu ÖZKAN KORKMAZ
DEVA’sa bir işletme 
DEVA’sa bir profesyonellik
DEVA’sa bir organizasyon 
DEVA’sa bir memnuniyet

DEVA GRANİT NASIL KURULDU
Mermer işinin zorluklarını ve mermerin yararları hakkında bilgiler veren Korkmaz, Deva Granit’in kuruluşunu şöyle anlattı: 
"Bizim 3 tane A.Ş. şirketimiz var. Deva Granit’in kurulumu biz daha öncesinden toptan işi yaptığımız için müşterilerimiz bizden bu işin uygulamasını rica ettiler. 
Bize hem malzemeleri bizden almayı hem de işçiliğini bizim yapmamızı istediler. 
Ve bu olay bölgemizde büyük bir boşluktu. İşçiliğimizi ön plana çıkararak bir tesis kurduk. 
Şuan 100’ün üzerinde sigortalı çalışanımız var. Tesisimiz Ortahisar ilçesi İncesu Mahallesinde bulunuyor. Yaklaşık 2 dönümü kapalı 10 dönümü açık olmak üzere 12 bin metre karelik bir alanda işlem yapıyor tesisimiz. 
Bir showromumuz Beşirli’de, toptanla alakalı depomuz ise Hekimoğlu Sanayi sitesinde bulunuyor. 
Quartz, Coante markası ve butik değerli taşlar, yani piyasanın rağbet ettiği değer ve fiyat olarak değerli taşlarımız kapalı bir alanda sergileniyor. Buradan ihracatlarımız oluyor. 12 ‘ye yakın ülkeye, genelde Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Lübnan, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna, Romanya, Polonya, Rusya’ya kadar bir çok ülkeye ihracatımız oluyor. 
Bu sayede kendi yerli taşımızı yurt dışına satarak ekonomimizi güçlendiriyor, fayda sağlıyoruz.  
Tabi kendi taşımızı sattığımızda seviniyoruz. 

NEDEN DEVA GRANİT 
Deva ismini koymamız şu şekilde oldu. Uygulama şirketini kurarken abim şirketin ismi ne olacak dedi, bu arada ben askerdeyken abimin bir kız çocuğu olmuştu onun da ismini ben takmıştım. Deva olmuştu. Şirket de tabi ki Deva olacak demiştim, böylece Deva olarak koyduk. 
Deva Granit bir aile şirketi, 3 erkek kardeşiz, 3’ümüz bu işin içerisindeyiz. 
Yaklaşık 20’nci yıla gireceğiz bu işte ve tek sektörümüzde mermer işi başka sektörlerde değiliz” dedi.

TRABZON ANAHTAR DELİĞİ
Kendisine bu işi neden Trabzon’da yaptığı sorusunun sıkça geldiğini belirten Korkmaz "Neden Trabzon’da bu işi yapıyorsun diye soranlara ben neden olmasın diyor ‘Kanuni’nin doğduğu, Fatih’in fetettiği, Yavuz’un yönettiği bir şehir Trabzon? Bunun önemini biliyor musunuz sorusunu soruyorum. 
Tarih kitaplarında okuyunca neden Trabzon dediğimi, Trabzon Limanının nasıl işlevsel olduğunu, Trabzon’un İpekyolu’nun doğuya açılan bir anahtar olduğunu anlayacakdırlar. Trabzon ihracatın anahtar deliğidir. Trabzon ticaretinin kalbinin attığı kenttir. Trabzon Türkiye’nin en önemli ilk 3 şehrinden bir tanesidir” dedi.


 
HER YERDE VARIZ... SON KULLANICI VURGUSU 
Deva Granit’in Türkiye’nin her noktasında olduğunu söyleyen Korkmaz "Biz Türkiye’nin her bir noktasından taş alıyoruz. 
Yenilikçi bir firmayız, dünyayı ve teknolojiyi sürekli takip ediyoruz. Bu işin modasını sürekli takip ediyoruz. Ve en önemlisi son kullanıcıya çok önem veriyoruz. Bizim için ürünü kullananın memnun kalması çok önemli. Son kullanıcı memnun ise siz işinizi doğru yapıyorsunuzdur. 
Ülkemizden çıkan her taş bizim için çok değerlidir. Ve biz yurtdışına satarken kalitesini müşterilerimize anlatıyoruz. 
Markamız artık dünyanın her yerinde biliniyor. Türkiye’nin her bir noktasında iş yapıyoruz. 
Havaalanları, alışveriş merkezleri, toplu konut projeleri, restoranlar, butik oteller, şahıs işleri, villalar, mutfak tezgahları, basamak döşeme, bir binanın dış döşemesine kadar doğal taşın olduğu her yerde biz varız.” ifadelerini kullandı.


 
MARİN CİTY’DE DEVAYI SEÇTİ VE QUARTZ KULLANILACAK!
 Trabzon’daki referansları konusunda bilgi veren Özkan Korkmaz "Trabzon’da bir çok referansımız var. Trabzon’un yüzde 70 işini biz yaptık desem abartı olmaz. Örneğin Karadeniz bölgesinin en büyük toplu konut projesi Marin City projesi başta olmak üzere Sümela Park Restoran, Havalimanın bir kısmını gibi bir çok işi yaptık. Özellikle Marin City’de öngörümüz yaklaşık 20 bin metrekareye yakın bir doğal taş kullanacağımız bir proje olacak. 
Orada bir markamız var. Mutfak tezgahlarında Coante’yitercih ettiler. Yerli ve yabancı tedarikçiler ana firmaya giderek kendi ürün pazarlamasını sundular ama biz içlerinden sıyrıldık. Tecrübemiz, işçiliğimiz, işletmemizle… 
Coante dediğimiz bir markamız var. Markamız doğal bir taş olan, doğada sertlik derecesi yüzde 7 olan elmastan sonra en değerli yapı taşı olan quartz bazlı taşı kullanıyor. Bu taş mermerle kıyaslanmaya gider ama mermerlik bir ürün değildir. Doğadaki bu quartz taşı işlenip kırılıp, bazı reçinaürünleriyle karıştırılıp oluşturulan yapay taş dediğimiz bir üründür. Genelde mutfak tezgahlarında, yerlerde ve cephede bu taş kullanılabiliyor. 20 yıl garantisi var. 

20 yıl bu markamızla müşterilerimize sorunsuz çözüm odaklı hizmet sunuyoruz” dedi.

MERMER HİJYENİK BİR ÜRÜN!

Neden mermer sorusunun cevabını da veren Korkmazaçıklamalarına şöyle devam etti "Bizim işimiz dışarıdan baktığımızda çok küçümsenerek bakılan bir sektör gibi. Mermer işini anlayabilmek için yurt dışı fuarlarını insanların gezmesi gerekiyor. Mermerin girmediği hiç bir alan yok. Tarihi yapılarabaktığımızda bunu çok rahat bir şekilde görebiliyoruz. 5000 yıl önceki yapılarda mermerin sanata dönüştüğü yapıları bugün hala görebiliyoruz. Taş, yerinde bir taştır, taşa özellik veren işlendikten sonra karşısına geçip çıkardığınız o sanat eserinin hiç bir parasal değeri yoktur. Mermer ürünü ilk olarak en hijyenik, sağlığa zararlı, anti bakteriyel bir yanı yok. Bunun en büyük örneği Türk hamamlarında kullanılan Marmara taşıdır. Tüm hamamlarda Marmara taşı kullanılır. İkinci olarak dayanıklıdır. Diğer yapı malzemelerine göre renk değiştirmez solmaz, süreç olarak 200 yılı aşkın hiç bir problemi olmadan dayanabilecek bir üründür. İşte bu nedenle Mermer tercih edilmelidir”

TÜRKİYE SEKTÖRDE BİR NUMARADIR

Türkiye’deki mermerin dünyadaki yerini sorduğumuzda ise Korkmaz şu cevabı veriyor, ‘Çıkartılmış ocak bakımından baktığımız mermer dünyada 3’üncü sırada görünüyoruz. Ama teknoloji yeni gelişmesi ekonomimizin yeni gelişmesi ve büyümesiyle beraber yeni teknolojilere yeni yeni ulaşıyoruz. Şuan ruhsat bekleyen belki de 500’ün üzerinde maden ocakları var. Türkiye’de 600’ün üzerinde çeşitli renklerde mermer var. İtalyanların 5 tane rengi olmasına rağmen, İtalyanlar bizden aldıkları blokları işleyerek kendi taşıymış gibi rahatlıkla satıyorlar. Çünkü onlar işin reklamını iyi yapıyorlar. Biz ise hamallığını çekiyoruz. Bizim 30 dolara onlara sattığımız mermeri onlar işleyip, reklamını yapıp bizlere 300 dolara satıyor. Ama dediğim gibi Türkiye benim gözümde bu sektörde 1’inci sıradadır. Çıkartılmamış bir hazinesi var Türkiye’nin. Bunu iyi değerlendirirse, özellikle ihracat noktasına en büyük ihracatın yapıldığı kalemler arasına girebilir.

EL ELE VERDİĞİMİZDE DÜZELTEMEYECEĞİMİZ HİÇ BİR ŞEY YOK!

Özkan Korkmaz son olarak Türkiye ekonomisini değerlendirip "Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik olarak sancıları olabilir. İthalatta, ihracaatta, kendi iç siyasetinde sorunları olabilir. Büyeyen balonun belli bir noktadan sonra büyüme hızı yavaşlar ama belli bir noktadan sonra tekrardan büyümeye başlar. Bu duraksamalar olacak. Ben ülke ekonomisini iyi görüyorum, düzeleceğini düşünüyorum. Başkanlık sisteminin bir çok bürokratik kısmını çözeceğine inanıyorum. Daha hızlı Türkiye'nin yol alacağına inanıyorum. Avrupa'nun Amerika'nın ve bir çok dünya ülkesinin gıybetle Türkiye'nin gelişmesini izlediğini görebiliyoruz. Baktığınız dünyanın her yerinde ticaret yapan insanımız var. Biz el ele verdiğimizdede aşamayacağımız hiç bir şey yok." ifadelerini kullandı.