Deva Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı eski Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, beraberinde Karadeniz Bölge Koordinatörü eski milletvekili Metin Kaşıkçıoğlu, İl Başkanı Kubilay Çiçek, Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Tarık Şanlı ve İl Yöneticileri ile birlikte Trabzon Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Başkan Eyyüp Ergan ile görüş alışverişinde bulundu.

İbrahim Çanakçı, fındığın çok özel bir ürün olduğunu belirterek, üretimden tüketim aşamasına kadar birden çok parametre dikkate alınarak kısa, orta ve uzun vadeli politikalar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Çanakçı, “Fındıkta birçok parametreyi göz önüne almak gerek. Üretimde ve ihracatta pazar payını korumamız gerekiyor. Bahçe bakımının yanı sıra birçok konuda yapısal sorunlar mevcut. Üretici mağdur edilmemeli. Dünya da fındığın tüketimini dolayısıyla da ihracatımızı artırmalıyız” dedi.

DEVA Partisi Karadeniz Bölge Koordinatörü ve eski milletvekili Metin Kaşıkçıoğlu da fındıkta  sadece genel tarım içerisinde değil daha çok sektörel ve eylem boyutunda bir takım eylem planı hazırlıkları olduğunu ifade ederek, “Fındık bizim için Sakarya’dan başlayıp, ta Artvin’e kadar Karadeniz Bölgesi ve onlarla ilişkin çok yakın bir kesimi yakından ilgilendirir. Bizim evliliklerimizde, borçlanmalarımızda ve ticaretimizde fındığın çok ayrı kültürel bir değeri vardır. Fındık Karadeniz Bölgesi için oldukça hayati önem taşır” dedi.

Eyüp Ergan da, sektördeki durum ve gelişmelerle ilgili bilgiler vererek, fındığın yüzde 8-9’unun üretildiği, ancak yüzde 40’nın ticaretinin yapıldığı Trabzon’da borsanın yaptığı çalışmaları aktardı.