Evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'nin çocuk sahibi olmakta güçlük çektiği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Karadeniz Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı ve Tüp Bebek Ünitesi Sorumlu Hekimi Opr. Dr. Hasan Sanisoğlu, erkek kısırlığının basit sperm hareketliliği problemi gibi çok hafif problemlerden, testiste sperm yapımının tamamen kaybı gibi çok ciddi problemlere kadar uzanan bir sorun olduğunu söyledi. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar kesinlikle çocuk sahibi olamayacakları söylenen çiftlerin pek çoğunda artık günümüz teknikleri ile gebeliğin sağlandığını ifade eden Sanisoğlu "Yardımcı üreme tekniklerindeki bu önemli gelişmeler sayesinde kısırlığa çözüm bulabilmekteyiz" dedi.
Kısırlığın evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15'inde görülmekte olduğunu belirten Sanisoğlu, "Bu oran günümüzde giderek artmaktadır. Bunun nedenlerinin başında beslenme düzensizliği, olumsuz çevre koşulları, sigara, alkol gerek kadın, gerekse erkekte evlilik yaşının gecikmesi, çiftlerin çocuk isteğini ötelemeleri gibi etkenler başta gelmektedir. Bunların sonucunda kadında yumurta rezervi azalmakta, erkekte sperm üretimi ve kalitesi bozulmakta, gerek doğal yollar ile gerekse yardımcı üreme tedavileri ile gebe kalma şansı azalmaktadır. Evli çiftlere önerimiz, çocuk isteklerini fazla ötelememeleri, en azından doğurganlık potansiyelleri ile ilgili muayene ve test yaptırmaları, beslenmelerini düzenlemeleri, sigara ve alkolden uzak durmaları, tedavilerini geciktirmemeleridir" diye konuştu.
Tüp bebek tedavisi ile çiftlerin çocuk sahibi olabildiklerini kaydeden Sanisoğlu "Tüp bebek tedavisinde çiftlerin yaşının genç olması başarı şansını arttıran en önemli faktördür. Bu yüzden hastalarımıza uzun süre beklemeden ve diğer tedavi seçenekleri sonuç alamamışlarsa fazla zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlamalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.