Bakan Davutoğlu’nu Valiliği ziyaretinde Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık karşıladı. Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Valilik Makamında geçti.

Bakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada Trabzon’un tarih boyunca en önemli kentlerden biri olduğunu ifade ederek, “ Gerçekten Trabzon’da misafir bakanlarımız ile çok iyi ağırlandık. Bu nedenle sizlere teşekkür ediyorum. Trabzon tarih boyunca en önemli kentlerimizden biri olmuştur. Bu güzel kentimiz her zaman bu önemini muhafaza etmiştir, etmeye devam edecektir. Biz diplomasiyi değişik şehirlere yayma yönünde çalışıyoruz. Trabzon’umuz bu anlamda bir geleneğe sahip. Özellikle 19. yüzyılda 11 konsolosluğa sahip olan kentimizin, şuanda da 3 tane başkonsolosluğu var. Biz Trabzon’u Karadeniz’in hem Hazar’a hemde Asya’ya açılan kapısı olarak görüyoruz. Trabzon sadece ülkemiz açısından değil tüm Karadeniz ülkeleri açısından da çok önemli bir giriş kapısıdır. O bakımdan da stratejik bir öneme sahiptir. Hep böyle olmuştur, bundan sonrada böyle olacaktır” şeklinde konuştu.

Trabzon’da önemli bir tarih dokümanı ilan ettiklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, “Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçlü mekanizmasını başlatmaya çalıştığımızda, ilk girişim ilk toplantısının Trabzon’da olmasını teklif etmiştim, bakanlarımızda kabul etiler. Böylece Trabzon bir anlamda diplomasi literatürüne geçmiş oldu. Bundan sonra altı ayda bir bakanlar düzeyinde ve daha sonra hükümet ve devlet başkanları düzeyinde yapılacak toplantılarda Trabzon Bildirisi’ne atıfta bulunulacak. Bu anlamda önemli tarih dokümanını burada ilan etmiş olduk. Trabzon’umuza bu anlamda teşekkür ediyorum. Gürcü ve Azeri Bakanlarımızı dün akşam uğurladıktan sonra geç saatte Trabzon’da yaptığım gezilerde önemli bir hareketlilik gördüm. Bu hareketlilik ve canlılıktan dolayı Sayın Valimize ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Trabzon hem huzurun hemde hareketliliğin merkezi olmuş oldu” ifadelerine yer verdi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık tarafından kendisine sunulan Lojistik Merkez Raporunu da çok önemli olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, “Bütün gayretlerimiz diğer şehirlerimizde olduğu gibi, özellikle dış politikada oynayabileceği önemli rol dolayısıyla Trabzon’umuzun ve Doğu Karadeniz’in ekonomik anlamda gelişimini sağlamaktır. Bu bağlamda Sayın Valimiz bize Lojistik Merkez çalışması ile ilgili bir dosya verdi. Bende üçlü zirve için gelen bakan arkadaşlarım ile bu konuyu konuştum. Trabzon hinterlandı çok güçlü olduğu için önemli bir lojistik merkez haline dönüşecek. Bizde Trabzon’umuzda Dışişleri Bakanlığı olarak daha fazla kendi mevcudiyetimizi göstereceğiz. Her açıdan Trabzon un kalkınması ve sadece Türkiye ölçeğinde değil, bölgesel ve kültürel ölçekte de önemli bir kesişim noktasını oluşturması için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Trabzon’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kızılcık ise, “Sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’na Trabzon’umuza geldiği için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda tarih, kültür ve spor kenti Trabzon’umuzu diplomasi merkezi olarak seçtiği için şükranlarımızı arz ediyoruz. Eminim ki bundan sonra Trabzon’umuz ülkemizde ve uluslararası alanda Trabzon deklarasyonu ile gündeme gelecektir. Gürcistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarını ilimize davet ederek, üçlü zirveyi burada gerçekleştirmeleri, Trabzon'umuzun Kafkaslara ticari, kültürel, sosyal anlamda açılması için çok şey ifade etmektedir. Kendilerine arz ettiğim dosyada Trabzon'umuzun 50 yılına hitap edecek bir lojistik merkez çalışmamız var. Bu çalışmanın yanında üçlü zirvenin ilimizde yapılması ayrıca bir önem arz etmektedir. Zirvenin şehrimizde yapılması bizleri onurlandırmıştır” biçiminde konuştu.