Dernek Başkanı Yrd.Doç.Dr. Coşkun Erüz yönetiminde düzenlenen bu hafta sonu etkinliğinde, yaklaşık 22 kişilik grupla Gümüşhane Uğurtaşı köyüne gelen doğaseverler sabah kahvaltılarını köyde bulunan Alabalık tesislerinde yaptılar. Kahvaltı sonrası eski Muhtar Osman Sever tarafından ikram edilen çaylar içildikten sonra yürüyüş Emirler Mahallesinden başlanarak Ambarlı Mahallesi ve 1000 yıllık olduğu bilinen tarihi kilisenin bulunduğu Merkez Mahallesi olan Karakuş (Karauçi) Mahallesi ve Zega yolundan Zega tepesine doğru zorlu bir tırmanış gerçekleştirdiler.



Köy sakinlerinden Sezer Sönmez’in rehberliğinde tırmanışa devam eden grup Zega tepesinde On Binlerin Dönüşü olarak bilinen bir geleneğin devamı olan taş kulelere sembolik olarak birer küçük taş ilave eden doğaseverler burada hatıra fotoğrafı çektirdiler. Köyü yüksekten gören ikinci bir tepe olan Mesesel tepesine ve 3 taş kulesi olan Vazina tepesine geçen grup, buradan Beyaz Taşlar mevkiine yatay geçiş yaparak Yıldız Dağına ulaştılar.



Köyü tepelerden ince bir yay şeklinde saran beyaz kar tabakasını seyrederek ilerleyen grup az da olsa kar kürtükleri arasından devam ederek zirvelerden Kurum (Gorom, Kromni) Vadisi ve tarihi yerleşimleri, güneyden kuzeye doğru izleyerek yaklaşık 6 saat süren bu yürüyüş sonucu köye döndüler.



Grupta bulunan eski dernek yöneticilerinden Fuat Meydan "  Zamanında burada yaşayan insanları birbirine bağlayan. Birlikte yaşama kültürü oluşturan oldukça kalabalık bir nüfusa sahip eski bir madenci yerleşkesi konumundaki Uğurtaşı (İstavri) köyü ile birlikte Doğu Karadeniz’ in bilinmeyen veya farkında olunmayan kitaplara, romanlara konu olan vadinin eşsiz doğal zenginliğini yan yana olarak barındıran ikinci bir Coğrafya var mı bilemiyorum. ”  Diyerek bu tarihi ve kültürel değerlerin tanınması ve tanıtılması temennisinde bulundu.



Dernek üyeleri tamamen soğuk ve de oksijence zengin kaynak sularınca beslenen Alabalık tesislerinde verdikleri molada hem lezzetli alabalıklardan yiyerek hem de canlı olarak satın alan doğaseverler tarih ve sporun bir arada yaşandığı sakin, huzurlu bir günün sonunda Trabzon’a geri döndüler.