Doğu Karadeniz Bölgesi'nde insanların ana geçim kaynağı çay ve fındık için çiftçiler ürünü toplamaya işçi bulamazken, tarım sektörünün önde gelen isimleri doğru toplama tekniklerini bilmeyen işçilerin tercih edilmemesi için çağrı yaptı.

 Doğu Karadeniz Bölgesi'nde vatandaşların en önemli gelir kaynağı fındık ve çay, mevsimlik işçilerin de önemli kazanç kapılarından birini oluşturuyor. Rize'de çay toplayan işçiler 100 ile 120 tl arasında ücret alırken, Trabzon'da fındık işçileri 85 ile 100 TL arasında yevmiye alıyor Çay ve fındık işçiliği yapanların öğle yemekleri de üretici tarafından karşılanıyor. Rize.2de yıllardır çay işiyle uğraşan Hidayet Yıldırım, çay toplama işinin meşakkatli bir iş olduğunu belirterek, ''Çay bizim ana geçim kaynağımız. Yıllar içinde şartlr iyileştirildi. İnsanlara alternatif sunuldu.. Son zamanlarda çay toplamak için memleketimize Gürcistan'Dan gelen vatandaşlar oluyor. Önceliğimiz kendi insanımız fakat çay işçisi bulmakta zorlanıyoruz. Gürci işçiler günde bir ton çay kestiklerinde 380 lira ya da isterlerse günlük yevmiye alıyorlar. Kimseye yrım yapılmıyor, herkes emeğinin karşılığı olan ücreti alıyorlar'' dedi. 

Fındık toplamaya adam bulamıyoruz

Trabzon'dda fındık toplamak için yerli işçiler tercih ediliyor. Yılda yaklaşık 10 ton fındık yapan bir çiftçi, ''İlk zamanlar fındık bahçelerinde yabancı uyruklu insanlar tercih edildi. Hatta yabancılar, yöre insanına göre daha fazla yevmiye aldılar. Fakat zamanla işi bilmedikleri, fındık bahçelerine zarar verdikleri ortaya çıktı. İşi ehline teslim etmek gerekir anlayışıyla kendi insanımıza döndük. Fındığın dalını kırarak, yapraklarıyla toplarsan fındıkta verim düşer. Yabancılar hayatlarında ilk kez fındıkla burada tanıştıkları için nasıl toplanacağını bilmiyorlar. Artık herkes yöre insanını tercih ediyor ama en büyük sıkıntımız burada başlıyor. Fındık toplamaya bölgemizden insan bulamıyoruz. '' diye konuştu.

İşi bilmeyene vermek zirai katliamdır

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar da çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. ''Fındık veya çay fark etmez ürünü toplamayı işin ehline teslim edin. Yöre insanı doğdu doğalı fındık ve çay bahçelerinin içinde. Yıllar içinde toplama konusunda tecrübe kazandı ve doğru toplama teknikleri ile de ürünün verimini arttırmıştır. Hedefimiz verimi arttırmakken ucuz iş gücüne yönelip bahçelerimize zarar vermeyelim. İşi bilmeyene vermek zirai katliamdır.'' açıklamasında bulundu.

İmece usulünü tercih edin

Karadeniz Fındık İhracaatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç de şunları kaydetti: ''Türk fındığındaki en önemli sorun rakip ülkelere nazaran üretim maliyetinin yüksek olmasıdır. Üretim maliyeti yüksek olduğundan üreticinin ucuz iş gücü diye doğru toplama tekniklerini bilmeyen yabancıyı tercih etmesi gayet normal. Yöre insanı maalesef çok yüksek yevmiye talep ediyor. Bu maliyet üzerinden değerlendirilmelidir. Çiftçiye önerim, bu yıl ürün, geçen yıla göre daha az, bahçeye kendileri girsin imece usulü toplasınlar. Çotanakalrı bilmeyen teslim etmek önümüzdeki yılın ürününe zarar verir.''


(İlkhaber)