Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2016 Ocak-Ağustos döneminde 918 milyon 937 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 düşüş yaşandı. Bölge ihracatındaki bu düşüşe rağmen Uzakdoğu ve Amerika kıtasına yönelik ihracatta ise yüzde 38 oranında artış gerçekleşti.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılı Ocak-Ağustos dönemi ihracatının ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 1,6 düşüşle 623 milyon 98 bin dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 47 düşüşle 98 milyon 450 bin dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 29 düşüşle 71 milyon 683 bin 786 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı.

Ekvator’a ihracatta rekor artış

2016 yılı 9 aylık döneminde Kanada, Meksika, Brezilya Ekvator, Nikaragua ve ABD’nin yer aldığı Uzakdoğu ve Amerika Kıtası grubu ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 38 oranında bir artış yaşandı. Bu ülkelerden de en fazla artış yüzde 207 oranı ile Ekvator, yüzde 139 ABD ve yüzde 79 oranı ile Kanada’ya yönelik ihracatta oldu. Bölgeden 2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde 111 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada oldu. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya yüzde 120, Gürcistan’a yüzde 13, Fransa’ya yüzde 1 ve Kanada’ya yüzde 79 artış yaşanmasına rağmen, Almanya’ya yüzde 31 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 82 düşüş yaşandı.

“Rusya ile krizin son bulması kayıpları telafi etmemizi sağlayacak”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölge için önemli bir ihracat pazarı olan ve ihracatta yaşanan düşüşün ana kaynağı olan Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin son bulması ile bundan sonraki dönemde ihracatın yaşanan kayıpları telafi ederek, yıl sonuna doğu artış trendine gireceğine inanmaktayız. Önümüzdeki dönemde Rusya Federasyonu ve aynı hinterlantta bulunan Asya coğrafyası ülkeleri ile ilişkilerimizde yeni dönemin başlayacak olmasının yanısıra Çin Halk Cumhuriyeti ile G20 Liderler zirvesinde yapılan anlaşmaların ihracatımızda da önemli sıçramalar yapacağına inanmaktayız. Özellikle Rusya Federasyonu ile yaş meyve sebze sektöründe yaşanan ihracat yasağının bir an önce kalkması ve şu anda müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşmasının bir an önce imzalanarak Avrasya Ekonomik Topluluğunu da kapsayacak şekilde uygulamaya konulması Bölge ihracatımızı kısa sürede 2023 yılı hedeflerimize ulaştıracaktır” dedi.

“Sınır kapılarındaki bürokrasi ihracatı durma noktasına getirdi”

Son günlerde sınır kapılarında yaşanan sorunlara da vurgu yapan Gürdoğan “Büyük şikâyetlere konu olan bürokrasi ayağında yaşanan sıkıntılar, bürokrasi mekanizmasındaki çözüm üretmeme iş yapmama anlayışı ihracatımızı durma noktasına getirmiştir. Özellikle ihraç yüklü taşıtların ve ihracatçımızın saatlerce Sarp Sınır Kapısı’nda çıkış için kuyruklarda bekletilmesi ve yaklaşık 5 yıldır sürekli gündeme getirdiğimiz bu sorunun hala çözüme kavuşturulmaması ihracatçımızın çalışma azmi ve şevkini kırmaktadır. İhracatımıza sıfır maliyetle katkı sağlayacak bir destek olarak gördüğümüz bürokrasi kesiminde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, ihracatın ülke ekonomisine yaptığı katkı dikkate alınarak gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bürokrasi kademesinin ihracatçının önünü açması, ihracatçıya rehberlik etmesi, hepsinden önemlisi tabiri caizse içten bir güler yüz dahi göstermesi ihracatımıza çok büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.