Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin, Rize ve Gümüşhane’de coğrafi işarete sahip belediye, ticaret ve sanayi odası, esnaf ve sanatkâr odaları gibi kurumların temsilcileri çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıda bir araya geldi. 

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Yapmak istediğimiz özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinden başlamak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin daha fazla üretimini sağlayarak bunun ticari emtia olarak daha fazla tüketilmesidir. Böylece üretimi destekleyerek istihdama katkı sağlamış olacağız. Amacımız ürünlerin yurtiçi ve yurtdışına pazarlanmasını sağlamaktır. Coğrafi işaret almak konusunda odalarımız belediyelerimiz ve diğer kurumlarımız önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların ticari olarak hayata geçirilmesi gerek. Biz bütün coğrafi işaretli ürünlerimizin pazarda yer almasını yani son tüketiciye ulaşmasını amaçladık” dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“DOKA kapsamında bütün il ve ilçelerde olan coğrafi işaretli ürünlerimizi e–ticaret portalında toplayarak, tanıtım, satış ve pazarlamayla ilgili altyapıyı kurup pazarı genişletmek istiyoruz. Artık coğrafi işarete sahip olan kurumlarımızın tamamının biraz daha aktif olmaları gereken sürece giriyoruz. İhracat konusunda lojistik altyapının hazırlanmasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreçte gelişmiş e-ticaret portallarıyla da mutlaka işbirliğimiz olacaktır. Bu ürünlerin denetimi önemli konu. Denetim kurumlarımız da ürünlerin doğru şekilde üretilip pazara çıktığını denetlemeye başlayacaklar. Bu bakımdan sistem tam olarak kuruluyor. Bütün il ve ilçelerimizdeki coğrafi işaret sahibi kurumlarımızın buna sahip çıkmasını arzu ediyoruz. Bölgede sistemi başlattık, belki Türkiye çapına ve komşu ülkelere genişletmek suretiyle ilerleyeceğiz. Coğrafi işaret almayan yöresel ürünleri de buna katmak suretiyle çok geniş bir kapsama ulaşacak bir portal oluşturmayı amaçlıyoruz. DOKA’ya teşekkür ediyorum.”

Toplantıda daha sonra e-ticaret ve denetleme sistemlerinin nasıl işleyeceğiyle ilgili katılımcılara sunum yapıldı.