Ocak 2012-Mart 2015 tarihleri arasını kapsayan DOKA ile JICA arasında işbirliği yapılmasını öngören anlaşma çerçevesinde Trabzon’da bulunan JICA temsilcileri Koji Komura, Dr. Masanobu Kiyoka ve Kıdemli Program Sorumlusu Doç. Dr. Emin Özdamar ile yapılacak işbirliğinin ayrıntıları masaya yatırıldı. DOKA-JICA işbirliği kapsamında gerçekleştirilecek bilgi transferinin en iyi ygulamalarının incelenmesi ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi gibi konuların Doğu Karadeniz Bölgesi’nin gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirten Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, “Ülkemizdeki tüm ajanslar arasında JICA ile ortak çalışmalar yürütmek anlamında en güçlü ve somut işbirliğine başlayan Ajans olarak bu kapsamında su ürünleri, tarım, turizm ve çevre gibi bölgemiz için hayati öneme sahip alanlarda yapacağımız işbirliği sonucunda önemli projeleri hayata geçireceğiz” dedi.

Gerçekleştirilen toplantının bu yılın ilk toplantısı olduğunu ve amacının DOKA personelinin ihtiyaç duyabileceği eğitimlerin içeriğini ve yöntemini belirlemek olduğunu ifade eden Genel Sekreter Kaldırım, “DOKA’nın çalışma alanlarını ve faaliyetlerini yerinde gözlemlemek amacı ile JICA Kıdemli Danışmanı Dr. Kıyoka, 8 Hazirandan beri bölgemizde çeşitli temaslarda bulundu. Kendisi Giresun, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Trabzon’daki Yatırım Destek Ofislerimizi ziyaret ederek bu illerde desteklenen projeler ve projelerin yürütülmesinde DOKA’nın rolü ve sorumlulukları ile ilgili bilgilendirildi. Ayrıca Trabzon Hizmet binasında uzmanlar ve birim başkanları ile birebir temaslarda ve görüşmelerde bulunarak DOKA’yı tanımaya çalıştı. İki haftalık çalışmanın neticesinde Ağustos sonunda başlayacak eğitim ziyareti ile ilgili planını hazırlayarak bugünkü toplantıda tartışmaya açtı” diye konuştu.

Toplantı sonunda 7 kişilik DOKA uzman personelinin Japonya’ya eğitim için gönderilmesinin kararlaştırıldığını kaydeden Genel Sekreter Kaldırım, “26 Ağustos-11 Eylül tarihleri arasında DOKA’dan 7 uzmanımızı incelemelerde bulunmak ve belirlenen konularda eğitim almak için Japonya’ya göndermeye karar verdik. İnceleme ziyaretleri ve yerinde eğitim şeklinde gerçekleştirilecek program kapsamında bir taraftan örnek projeler ziyaret edilecek, diğer taraftan Ajansımız ile işbirliği kurabilecek kurum ziyaretleri yapılacak. Japonya’da ki eğitimin ardından bir aksiyon planı hazırlayacağız ve bu planın faaliyetlerini bölgemizde uygulayacağız. Önümüzdeki 3 yıl boyunca Japon deneyimlerini bölgemize taşıyacak uzman ekibi kuracağız. İnanıyorum ki bu işbirliği DOKA Bölgesi’ne büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.