Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada vatandaşların artık döviz ile borçlanmadığını, aksine yastık altında devasa miktarda dolar bulunduğunu söyledi. İşte bu sözden hareketle yola çıkan Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) derlediği verilerle yastık altındaki dövizle ilgili çarpıcı bir araştırma gerçekleştirmiş oldu. Yapılan çalışma, 2021 yazında döviz alımının kentlere göre nasıl değiştiğini gözler önüne serdi.

Eylül ayında birikim yapan vatandaşların yarısı dolardaki yükselişi fırsat görüp DTH'larını çözdü, yarısı daha da artırarak hızlı yükselen kur dönemine daha yüksek DTH hesabıyla giriş yaptı. DTH hesaplarındaki artışta Orta Anadolu illeri öne çıkarken, Doğu ve Güneydoğu illerinde DTH'ların çözüldüğü dikkat çekti. Altın fiyatındaki ralliyi ise Türkiye'de sadece Aksaray, Rize ve Trabzon olmak üzere 3 il yakalayabildi.

Gram altında yükselişi yakalayan üç şehir

Altının gram fiyatında düşüşün gerçekleştiği aynı dönemde altın mevduatlarında ise 81 ilin 78’inde çözülme yaşandığı görülüyor. Buna karşılık altın mevduatlarını artırarak eylül ayından sonra altının gram fiyatındaki yüzde 35’lik yükselişten daha çok yararlanmayı başarabilen sadece üç şehir bulunuyor: Aksaray, Rize, Trabzon. Yine bu dönemde altın mevduatlarında yaşanan çözülmede öne çıkan şehirler doğu ve güneydoğu illeri. Şırnak, Tunceli, Hakkari, Ağrı, Van, Şanlıurfa başı çekiyor.