61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, basın mensuplarına dövizin son dönemde ki yükselişi ve Trabzon’da yaşanan etkilerini değerlendirdi.  Başkan Hacısalihoğlu, dövizin hızlı bir şekilde yükselmesi piyasaları olumsuz bir şekilde etkilediğini kaydederek, “Alınan tedbirlerle stabil bir duruma getirilmesini umut ediyoruz. Dövizin yükselmesi özellikle yatırımların belli bir noktada bekletilmesine neden olmaktadır. İç piyasa da yerli yatırımcı beklemede kalıyor. Dışarıdan yatırımda bulunacak olan için ise bir sorun söz konusu değil. Özellikle şehrimiz adına baktığımızda yatırımlar devam ediyor. Bu sevindirici bir haberdir. Türkiye’de hala yatırım yapılabiliyor ve Trabzon buna örnektir. Özellikle Körfez ülkeleri yatırımcıları bu konuda akıllı adımlar atıyor” dedi.

ŞEHRİMİZDE BELLİ YATIRIM PROJELERİ BEKLEMEDE
Özellikle 6 ay sonra döviz kurlarının düşeceğini ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu bakımdan döviz kurlarının yükselmesi genelde piyasalarımızı durdurmuş olsa da geleceğe dönük yatırımların devam edeceğini söyleyebiliriz. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de bozduracak olduğu döviz karşısında daha fazla TL alacak olduğu için bu durumu değerlendireceklerini düşünüyoruz. Şehrimizde belli yatırım projeleri beklemekte. Biri demiryolu biri de yatırım adası, bunlar için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Şunu söylemek gerekiyor özel sektörün yatırımlarının azaldığı yer de kamunun yatırımlarının artması gerekiyor” diye konuştu.

DÖVİZİN YÜKSELMESİ PROJELERİ ETKİLİYOR MU?
Hacısalihoğlu, dövizde ki artışın Yatırım Adası gibi projelere olumsuz bir etkisi olup olmadığı sorusuna ise, “Hayır şuan da olumsuz bir etkisi yok. Şunu söylemekte yarar var. Üzerine durduğumuz konu. Özel sektörün yatırımlarının azaldığı yerde kamunun yatırımlarının artması gerekiyor. Kamu 2017 yılında yatırımlarını hızlandırması gerekiyor ki büyüme hızı istenilen rakamlara gelsin. Kamudan beklentimiz bu doğrultuda. Kaynakları verimli kullanmak çok çok önemli. Bu bakımdan yatırımların çok önemli...” şeklinde yanıt verdi...

18 MİLYON KREDİ KULLANDIRILDI
Nefes kredisine de değinen Başkan, “Üyelerimiz istediği şekilde bankalardan kredi alamamaktadır. Bu bağlamda yapılan bir protokolle odalarımız mevduatlarını banklara yatırdı ve 9.6 olarak üyelerimize kredi fonu bağladık. Bugüne kadar Trabzon olarak 18 milyon kredi kullandırtmıştık. Şimdi 6 milyon daha Trabzon olarak kullanacağız. Elbette zor durumda olan şirketler var, bize başvuruyorlar. Bizde bankalarla irtibat kurup uzun vadede yapılandırılmasını sağlıyoruz. Bu geçiş sürecinde firmaların ayakta kalması gerekiyor. Eğer bu yapılandırma olmasıydı birçok firma ayakta kalamayabilirdi” ifadelerini kullandı.

6. AYDAN SONRA STABİL HALE GELMESİNİ BEKLİYORUZ...
Hacısalihoğlu, 6. Aydan sonra piyasaların stabil hale gelmesini beklediklerini kaydederek,  “6. aya kadar devam edeceğiz ondan sonra stabil hale gelmesi bekleniyor. 6. Aydan sonra hem iç piyasada ki siyasi hareketlerin sakinleşmesi, diğer ülkenin Suriye ile olan mevcut durumunun zaman içinde çözüm çalışmaları devam ediyor. Onda da belli adımlar atılacaktır” dedi.