İstanbul’dan Trabzon’a taşınan down sendromlu Elif’in ailesi evlerine yakın yerdeki devlet okulunun ana sınıfına kızlarını nakil ettirmek istedi. Ailenin sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayete göre; okul yönetimi türlü türlü bahanelerle okula Elif’i down sendromlu olduğu için kayıt almak istemedi. Ailenin zorlu mücadelesinden sonra okula kayıt almak zorunda kalan okul yönetimi öyle bir şey yaptı ki.

Ailenin iddialarına göre; ilk önce down sendromlu Elif, anasınıfında masadan kalkıp diğer çocukların dikkatini dağıttığı gerekçesi ile okuldan uzaklaştırıldı ve öğretmenlerinin öngördüğü saat kadar okula gidebildi. Aile asıl şoku ise Elif’in İstanbul’daki okulundan gelen telefon ile öğrendi. Buna göre Trabzon’daki okul yönetimi 2 yaşından beri özel rehabilitasyon merkezinde eğitim gören Elif’i sisteme kaydetmemiş.

“Kayıt edildi denilip kandırdılar”

3 yıl önce Trabzon’a taşınan aile okul kayıtları başlayınca Elif’i erkek kardeşi ile aynı okula yazdırmak istediler. Okul yönetimine giden aile okulun ilk tepkisini “ Okul yönetimi ikametgah istedi biz de durumu anlattık misafir olarak alırım dedi.Daha sonra Elif'in downlu olduğunu öğrendi ve birden alamam demeye başladı işte kayıtlar bitmiş,kontenjan yokmuş,gitmesi gereken okul başkaymış,öğretmen yokmuş,yeniymiş,bilgisayar kaydı kabul etmiyormuş tarzı bahaneler uydurarak ki Elif'i görmeden bu kararı verdi. Elif doğdu kalp ameliyatı oldu toparlandı ve direkt özel rehabilitasyon merkezinde ders görmeye başladı ki hala daha haftada 3gün gider. Elif okula alındı nüfus bilgilerini falan verdik hani biz kaydoldu sanıyoruz!Daha ilk hafta öğretmen Elif’in annesini çağırıp 'Elif okulda 2 saatten fazla kalmayacak çünkü masadan kalkıp diğer çocukların dikkati dağıttı' dedi” diyerek dile getirdi.

“Diğer çocuklardan ayırmasınlar”

Çocuklarının anaokuluna kayıt olduğunu düşünen aile ise asıl şoku Elif’in eski okulundan gelen telefonla öğrendi. Yaşadıklarını şöyle dile getirdiler:

“1.5aydır Elif Of'taki anaokuluna devam ediyordu ta ki otomatik kayıt olduğu Eskipazar'daki okulun müdiresi arayana kadar. Okul müdiresi arayıp 'Elif neden okula gelmiyor nerede devamsız görünüyor bu çocuk' diye bizi arayınca olayı anladık. Annem hemen okula gidip müdüre hanımla konuştu. 'Öyle bir durum olmaz benden nakil istemesi gerekiyordu ki istemedi’ dedi.Elif’in hala tedavisi devam ediyor teşhis konulamayan bir rahatsızlığı var.Küçücük bünyesiyle bu kadar şeyi kaldırmaya çalışan bir çocuğa bu kadarı yapılmaz.Biz onlardan özel ilgi istemedik,bakım istemedik sadece diğer çocuklardan çok da ayırmasınlar istedik. Biz bir duvar örmeye çalışırken insanların gelip bunu yıkmasına izin vermeyeceğiz.”