Demokrat Parti İl Başkanı Ümmet Öksüz, fındık ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Öksüz, yaptığı açıklamada, "AKP iktidara geleli bütün çiftçileri mağdur ettiği gibi fındık üreticisini de perişan etmiştir. 2004 yılından sonra Fiskobirlik’te destekleme alımları sonlandırılmış, Ondan sonra fındık üreticisinin dünyası kararmıştır. 2006 yılında Fiskobirlik 7 TL civarında fındık alımı yapmış fakat AKP iktidarı destekleme yapmadığı için üreticiler fındık bedellerini alamamış. Zaman içinde bu bedel gıda, fındık yağı,gübre ve makine teçhizat olarak üreticiye alacağı karşılığı verilmiştir. Böylece iki kez mağdur edilmiştir. 2006 yılında günün vekillerinden Asım Aykan başta olmak üzere hepsi bütün sorun Salih Erdem’dedir dediler. Salih Erdem yönetimden gitsin para hazır dediler. Erdem gitti, Yaşar Yakış geldi. Oda hükümetten yana değildi,yine sorun çözülmedi. Arkasından üretici çare ararken Akepe Akçakoca İlçe Başkanı bu sorunu ben çözerim,hükümetin adamıyım dedi. Çaresiz kalan delege bu adamı başkan seçti. Para ödemeyi bırakın bu kurul Fiskobirlik’i tasfiyeye gelmiştir. İlk toplantıda niyetlerini anladım, karşılarında oldum. Neticede mahkemelere verdim. Üreticiyi,delegeyi,yöneticileri uyarmama rağmen bu şebeke hep yönetimde kaldı. Bu işlerin müsebbibi fındık üreten illerin vekilleridir. Çiftçiye sahip çıkmamışlardır. Zapsu’yu ve de Şaban Dişli’yi aşamamışlardır. Recep Tayyip Erdoğan’da hep Zapsu’nun dediğini yapmıştır. Çiftçi mağdur olmuştur" ifadelerini kullandı.

SORUNU ÇÖZEMEDİLER

Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelelim bu güne. Tarım Bakanı havalarda ben bu sorunu çözerim dedi. Yine duvara tosladı. Üreticinin %80 ‘i bu fiyattan memnun diyor. AKP parti binasında anket yapsa inanın daha az memnun bulurdu. Yine devrede yabancılar ve yabancıların içerdeki işbirlikçileri. Bakan bunları aşamadı. Fakir babası sandık Şam babası çıktı. Bre aklını tatile yollayanlar fındığın maliyetini bilmeden konuşuyorlar. İçişleri bakanı da “dönüm parası alıyorsunuz ya yetmiyor mu?” diyormuş. Yazık bir Trabzonlu Bakan böyle diyorsa vay ülkenin haline. Ne çiftçiliği bilir ne hayvancılığı. Bol parayı bilir, onu da AKP'de yakaladı.
Trabzon 2002 yılında 975.000 nüfusa sahipti. Fındığa sahip çıkılmadıkça göç vermeye başladı. 2013 yılında 730.000 nüfusa düştük. 2014 yılında nasıl olmuşsa 763.000 nüfusla Bütünşehir olduk. Ey İçişleri Bakanı bu Trabzon’umuz nüfus artışı ile şu anda 1.250.000 olması gerekiyordu. 500.000 nüfusumuz ne oldu? 8 vekilden 6 ya düştük. Mecliste 600 vekile çıktık bizim vekil sayımız yine 6 da kaldı. Halbuki 10 vekilimiz olması gerekirdi. Konuşmak için önce bu hesabı vermeniz gerek. Ziraat Odalarının belirlediği fındık maliyeti Giresun ve Ordu’da 9,5 TL,Trabzon ‘da 11,30 TL dir. Alana verilen 1,70 TL yi çıktığımızda maliyet 9,60 TL dir. Fındık bu fiyatlara mal edilip maliyet altında fiyata satılıyorsa bu hem ülkeye hem de üreticiye ihanettir. 15 Tl nin altında bu insanları aç bırakırsınız,göç ettirirsiniz. Atatürk “Köylü milletin efendisidir.”dedi.Akepe iktidarı kölesi yaptı. İtalya’da fındık 37 TL. Bizde 8 TL ye alıyorlar, Avrupa’ya 37 TL ye satıyorlar.Aradaki farkı kim yiyor. 1997 yılında 22 ekmek alan fındık, Şimdi 5 ekmek alıyor. 17 ekmeği AKP hükümeti yemiştir. Kursaklarında kalsın. DP iktidarları dar gelirlinin dostudur. Biz geldiğimizde kilo bazlı destekleme yapıp üreticiyi mağdur etmeyeceğiz."