61SAAT HABER SERVİSİ - Habertürk TV’ye katılan Trabzon Filyasyon Ekibi Hekimi Dr. Betül Akar, kendisinin Karadenizli olmadığını ancak burada ki insanların akrabalığa önem veren kişiler olduğunu da bunun da şu aşamada sorun oluşturduğuna dikkat çekti. 

Dr. Akar, “Ben Karadenizli değilim. Burada ki insanlar çok sıcak ve akrabalığa değer veren insanlar. Yalnız bu durum şu aşamada bizim sorunumuzu oluşturuyor. Ne yazık ki akraba ziyaretlerini bir türlü engelleyemiyoruz” dedi. 

Kendisinin Maçka’da çalıştığını ifade eden Dr. Akar, “Trabzon ile gidiş ve gelişler çok fazla. Köylere gidiş ve geliş çok fazla. Akrabalarla bir arada bulunma çok fazla. Bunlarla alakalı problemler yaşıyoruz. Biz bütün önlemleri alıp, uyarmaya çalışıyoruz. Bilgi veriyoruz. Ancak uyumla alakalı problemlerimiz var” diye konuştu. 

SADECE AKRABA ZİYARETLERİ Mİ VAKA ARTIŞININ NEDENİ?
“Akrabalara gitmeyin” denildiğinde vatandaşların nasıl bir tepki verdiği sorusuna ise Dr. Akar,  “Bence biraz önlem yorgunluğu var. “Artık yeter, 1 sene oldu” şeklinde karşımıza geliyorlar” dedi. 

Vaka artışının sadece akraba ziyaretleriyle mi açıklanıyor sorusuna da Dr. Akar, “Aslında sadece akraba ziyaretleri diyemeyiz. Ben Maçka özelinde konuştum. Trabzon ile gidiş geliş çok fazla ve o konuda problemlerimiz var. Normalde orada oturmayan insanlar, bir araya gelip yeniden oturdukları yerlere dağılıyorlar. 

KÖYLERDE MASKE KULLANILMIYOR
Onun dışında da maske kullanımı ile ilgili problemlerimiz var. Köylerde zaten hiç kullanılmıyor. Bir de temas vermeyip, kendisi test vermeye çabalıyorlar. Yani isim vermiyorlar, ardından bakıyoruz hastaneye numune vermişler. Negatif çıkıyor, topluma karıştırıyorlar sonra pozitifleştiğinde bulaştırmış oluyorlar.  

Saklamaya çalışıyorlar hala. Aslında 1 senedir bunun olmaması gerektiğini açıklıyoruz ancak bu konuda da problemlerimiz var. 

Biz aslında oldukça köy ağırlıklı bölgede çalıştığımız için çok fazla geziyoruz. Telefonun çekmediği yerlere dahi gidiyoruz. Islıkla haberleşmemiz olduğu zamanlar olmuştu. Özverili çalışıyor ekiplerimiz” diye konuştu.