Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Sercan Aydın ve Enes Bilgin, TÜBİTAK, 2209-B-Sanayi odaklı lisans bitirme tezi destekleme programı kapsamında Quadcopter fomasyon uçuş projesi hazırladıklarını belirterek amaçlarının Drone ile kontrol edilen Drone yapmak olduğunu söylediler.

Öğrencilerden Sercan Aydın, “Yaptığımız Drone’ların aynı anda otomon olarak uçmasını sağlamaya çalışacağız. Drone’lardan birini kumanda aracılığı ile biz kontrol ederken, kontrol ettiğimiz drone da diğerlerini kontrol ederek formasyon uçuşunu sağlamaya çalışacak. Günümüzde artık insansız hava araçları çok revaçtab. Bunlar ülkemizde de üretilmekte. Bizim tasarladığımız drone’nun benzerlerine göre farkı kontrolcü olarak kullanılan işlemci ile ilk defa yapılıyor olması. Düşük güç tüketmeleri ve az maliyetli olmaları da avantajları. Projemiz için TÜBİTAK’a başvuru yaptık” dedi.

Projeye geçen yıl başladıklarını belirten Enes Bilgin de “Arkadaşımla projeye devam ettik. Geçtiğimiz yıl başladık. ’Formasyon Flight’ üzerine ilk aşamamız olan drone’nun uçuşunu gerçekleştirdik. Bu dönem ikinci aşamaya geçtik. İnşallah bu yazın sonuna formasyon flight’ı çıkaracağız. Hedefimiz bunu geliştirip Türkiye’ye mal edebilmek. Gerek ticari gerekse sanayi olarak Türkiye’ye kazandırabilmek” diye konuştu.