SIĞ HEYELAN MALZEMELERİNİ TUZAKLAYACAK
DSİ 22. Bölge Müdürlüğünce ülkemizde bir ilke daha imza atılarak Rize ili Güneysu ilçesinde, yan derelerden gelebilecek rusubat ile sığ heyelan malzemelerini tuzaklayacak olan “Moloz Bariyeri” montajı tamamlanarak hizmete açıldı. Çelik telli ağlar, esnek halkalar ve destekleme halatları ile oluşturulan bariyerler, sağlam zemine ankrajlanarak güvenli hale getirilmektedir. 

RUSUBİ MALZEMELER KONTROL ALTINA ALINACAK
Taşkın sonrası rusubat dolan bariyerler, biriktirme ağının askından indirilmesiyle de boşaltılabilecek yapıya sahiptirler. Yapılan Moloz Bariyerleri sayesinde, rusubi malzemeler kontrol altına alınarak, ana dere yatağı kesitlerini daraltması engellenecek ve bu sayede taşkın riski azaltılmış olacak. Rize’nin Güneysu ilçesinde gerçekleştirilen pilot çalışmanın sonuçlarına göre söz konusu uygulamanın yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

TAŞKIN RİSKLERİNİ AZALTMA KONUSUNDA FAYDALI OLACAK
Konu hakkında bir açıklama yapan DSİ 22. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, “Doğu Karadeniz bölgesi ülkemizde en çok yağış alan bölgelerimizden biri. Bu yağışlar maalesef zaman zaman su baskınlarına ve heyelanlara neden olmaktadır. DSİ olarak bu taşkın risklerini azaltmak ve halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla Türkiye’de ilk olarak geçirgen bent uygulamasını hayata geçirmiştik. Şimdi ise yine ülkemizde ilk kez uygulanan moloz bariyeri projemizin montajını tamamlayarak hizmete açtık. Bu projede amacımız rusubi malzemeleri kontrol altına almaktır. Projemizin taşkın risklerini azaltma konusunda faydalı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.