Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için çalışmaları hızlandırdı, adeta seferberlik başlattı. Farklı bölgelerden Doğu Karadeniz’e yönlendirilen iş makineleri, yaşanabilecek taşkınlara karşı bölge genelinde çalışmayı sürdürüyor. 

TAŞKIN RİSK HARİTALARI HAZIRLANIYOR

Rize, Trabzon ve Giresun’da taşkın risklerinin önüne geçmek için seferberlik başlatan DSİ, farklı bölgelerden, değişik alanlarda yapılan çalışmalar için iş makineleri getirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan ve DSİ’nin ana görevlerinden birisinin de taşkınla mücadele olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “6200 sayılı kanunun ilk maddesi taşkınların önlenmesidir. Taşkınlarla mücadele için gerekli tedbirleri alarak afetleri önlemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğine bağlı olarak gerek kısa sürede çok fazla yağış düşmesinden, gerekse de dere kenarlarına yapılan geçici ve kalıcı yapılardan dolayı taşkınlar yaşandığını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, “Çarpık yapılaşma sebebi ile zaman zaman yaşanan taşkınlar olumsuz sonuçlar meydana getiriyor. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için havza bazlı taşkın risk haritaları hazırlıyoruz” açıklamasını yaptı.

RİZE, TRABZON VE GİRESUN’DA 9 DEREDE ÇALIŞMA YAPILIYOR

Taşkınlarla mücadelede Doğu Karadeniz Bölgesi’nin pilot bölge seçildiğini belirten Bakan Eroğlu, “Ordu, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin’de yapılması gereken müdahaleleri tespit ettik. Bunun içinde eylem planı hazırladık. Bu plan çerçevesinde Rize’de merkez ilçede Çiftekavak, Güneysu’da Güneysu deresi, Pazar’da Hemşin deresi, Giresun’da Eynesil Dizgine ve Topallı dereleri, Görele Çavuşlu Beldesi Ziva deresinde çalışmalar devam ediyor. Trabzon’u Of ilçesi Yazlık Mahallesi’nde Gelincik ve Solaklı dereleri ile Beşikdüzü ilçesi Ağasar deresinde de makinalarla çalışmaları sürdürüyor” diyerek bu üç ilde halen 9 derede çalışıldığını, aynı illerde 16 derede daha çalışma başlatılacağını kaydetti.

ÜÇ İLDE 121 MAKİNE İLE SEFERBERLİK

Rize, Trabzon ve Giresun’da 70’i DSİ Bölge Müdürlüğü’ne, 41’i ise farklı bölgelerden çekilen iş makineleri olmak üzere toplam 121 adet iş makinesiyle taşkın riskine karşı adeta bir seferberlik başlatıldığını açıklayan Bakan Veysel Eroğlu, “Bu çalışma kapsamında 12 bin metre dere ıslahı, 450 bin metreküp kazı ve her kilometre için de 740 bin metreküp rüsubat taşıması yaptık” dedi ve çalışmaların Ocak ayı sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi. Artvin’de çalışmaların Eylül ayının ilk günlerinde başlatıldığını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, “Bu ilde çalışmalara Hopa ve Arhavi ilçelerinde başladık. Çalışmaları, geçtiğimiz aylarda taşkın meydana gelen Arhavi’de 19 makine ekipman ve yaklaşık 25 personel ile başlattık. Arhavi’de Kapistre, Kavak, Lome, Yemişlik ve Porente derelerinde taşkın sonrası gelen rusubi malzemeleri temizleyerek döküm sahasına taşıdık” dedi.

Hopa’da da çalışmaların 10 Ekim’de başladığını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu “ Sundura deresi başta olmak üzere, Kemalpaşa Yeşilce, Naşeni, Yoldere, Çamlık ve Sugören derelerinde de rusubi malzemeler temizlendi” ifadelerini kullandı.