Röportaj: Levent Ustabaşı

Çay poşeti üretiminde dünyada üçüncü sırada yer alan Turan Şirketler Grubu Başkan yardımcısı Çaykaralı Nihat Turan önemli mesajlar verdi. Çay poşet kağıdı fabrikamız sayesinde yurt dışına paramız gitmiyor. Aksine ülkemize döviz getiriyoruz. Türk tarih bilimine büyük hizmetleri bulunan, Trabzon’da ve tüm Türkiye’de hizmetleriyle unutulmayan Trabzon eski milletvekili merhum Prof. Dr. Osman Turan’ın yeğenlerinin konuğu oldum.



Turanlar Şirketler Grup’unun kurucuları olan Turan ailesi, Sefaköy’de, Türkiye’nin Dünyaya örnek gösterdiği müthiş projelere imza atıyor. Çaykara’nın soğanlı köyünden olan Nihat Turan, şirketin gurup başkan yardımcısı… “Evime geldiğimde elime bilgisayarı alıp internetten yaylalarımıza bakıyorum.” Diyen Nihat Turan, sohbetimizde hem önemli mesajlar verdi, hem de özlemini anlattı.

Yaylalarımıza ve köylerimize sahip çıkmalıyız
Çaykara denilince gözleri ışıldayan Turan, “Çaykara bizim memleketimizdir. Gönlümüzdeki yeri başkadır” dedi. Özlemini internetten gidermeye çalışan Turan, ”İşten eve geldiğimde fırsat bulduğum zaman Çaykara’nın dağlarına, yaylalarına bakıyorum. Özlem gideriyorum. Çok güzel bir memleketiniz var. Doğasıyla, insanıyla, kültürüyle bambaşka… Son zamanlarda Karadeniz herkesin ilgisini çekiyor. Birçok olumsuz ulaşım ve konaklama şartlarına rağmen turistik turlar oldukça fazla. Yunanistan’a göç etmiş Rumlar dahi yaylalarımızda, köylerimizde gezip gördükleri yerleri anlatıyorlar. Hatta bazıları aşırıya kaçıp kendi memleketleri gibi bahsetmiş. Turizm adı altında köklerini araştıranlar dahi mevcut. Bu konuda dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
Tarihi mirasımızı koruyup, halkımızın tahrik edilmesi konusunda uyanık olmalıyız.

“Asıl Arap baharını biz yaşadık”
Türkiye, son yıllarda yapmış olduğu dışa açılım politikaları ve zamanında alınmış olan tedbirler sayesinde güven ve istikrar ülkesi haline gelmiştir. Bu durumun ülkemizin kendine güvenini artırmakla kalmamış etrafında bulunan ve bir zamanlar söz geçirdiği topraklarda da güven tazelemiştir. Bu rüzgarı arkasına alan Türkiye, Avrupa ve ABD’nin “islamofobi” gibi takıntılarından rahatsızlık duyan Arap coğrafyalarında başlayan uyanışlar ile daha da önem kazanmıştır. Türkiye’ye yatırımlar artmıştır. Bundan dolayı dünyanın büyük ekonomilerini sarsan darboğaz, Türkiye’yi çok az kayıpla etkilemiştir. Son zamanda birçok Arap ülkelerinde gerçekleşen olaylar, siyasi ve politik etkilerin dışında ekonomik olarak Türkiye’yi etkilemiştir. Yapılan birçok ihracatta sıkıntılar yaşanmıştır. Fakat Arap ülkeleri kendi ayaklarının üzerinde durmaya başladıklarında, yine Türkiye’nin altın çağını yaşayacağı aşikardır.

Kupa Trabzon’a verilmelidir
Trabzon’un geçen yıl kupasının elinden alındığını belirten Turan, “Kupa Trabzonspor’undur. Anadolu takımlarının İstanbul Takımlarına nazaran daha az imkanlara sahip olmalarına rağmen, İstanbul takımlarında şike konuşulması bile affedilir bir şey değildir. Bu imkânsızlıklara rağmen Trabzonspor her sene başarısına başarı katıyor. Yeni yeni yıldızlar yetiştiriyor ve futbolda göğsümüzü kabartıyor. Trabzonspor’un geçmişte olduğu gibi, kendi gençlerini yetiştirmesini de bekliyoruz.

Makine almaya geldiler Fabrikayı sattılar
7 yıl önce Gürcistan’dan gelen işadamları heyetinin, kendilerinden makine almaya geldiklerini belirten Turan, “Bu görüşmeler sırasında çok ilginç bir şey yaşandı. Heyetin içinde bulunan çay poşet kağıdı fabrikasından bahsetti. Rusya ile aralarında yaşanan problemlerden dolayı fabrikanın elektriksiz kaldığını ve çalıştıramadıklarını söyledi. Bu fabrikayı almamızı istedi. Bizde fabrikayı alıp Samsun’a taşıdık. Şuanda dünyada bu işi yapan 3 firmadan biriyiz. Dev çay üretimi yapan firmalar bizim kağıdımızı almak istiyor. Afrika, Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerine ihracat yapıyoruz. Çay poşet kağıdı fabrikamız sayesinde yurt dışına paramız gitmiyor. Aksine ülkemize döviz getiriyoruz.

Demiryolu Tranzon’un hakkı
Demiryolu, tüm dünyada kullanılan en risksiz ve ekonomik ulaşım ve taşıma araçlarından biri olduğunu savunan Turan, “Trabzon’a demiryolu mutlaka gelmelidir. Ulaşımda en garantili ve en ucuz taşıma sistemindendir. Tüm gelişmiş ülkeler bunu böyle yapıyor. Trenle seyahat etmek, taşımacılık yapmak Trabzonlunun hakkıdır. Son zamanlarda Türkiye raylı sisteme gereken önemi vermiştir ama Trabzon unutulmamalıdır. En yakın zamanda Karadeniz demiryolu projesi hayata geçirilmelidir.