61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ - Trabzon’un Dünya Şampiyonu Lisesi, 15 Temmuz Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi, eski adıyla Erdoğdu Lisesi’ne söz verilen spor salonu için en ciddi adımlardan biri atıldı. 
Buna göre lisenin hemen yanında yapılacak spor salonu için Ortahisar Belediye Meclisi, tevhid ve itiraz şartı aramadan yapılmasını oy birliği ile uygun buldu. 

Konuyla ilgili meclise bilgi veren İmar Komisyonu Üyesi Ufuk Hoş, “Süreç uzamasın diye tevhid ve ifraz şartı aramadan kapalı spor salonun yapılmasının uygun olduğunu düşündük” dedi.

Tevhid ve ifraz şartının aranmamasına itiraz eden Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Trabzon Şube Başkanı Cahit Erdem,  Erdoğdu Lisesini kast ederek, “Bu bina yapıldığı zaman aynı tevhid şartı var mıydı, varsa o günden bugüne kadar ki uzun yıllar geçti. Niye tevhid şartı giderilmedi. Bizim lejantın 14. Maddesine yine o terkle ilgili aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyorum. Terkler yapılmadan, kamu uhdesine geçmeden burada bir uygulama yapmamız doğru değil. Daha önce bu plan mecliste onaylanmış, aynı meclis şimdi o onaylanan imar planı lejantına aykırı hareket ediyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Bu işlemlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle resmi kurumların onları yapmaması, ilerde hiç yapmayacağı anlamına geliyor. Mevcut bina kurulalı 20 yıla yakın zaman oldu, 20 yılda hiç bir şey yapılmadığına göre onlarda yapılmayacaktır. Dolayısıyla biz de kanuni olarak yapmamız gereken müeyyideleri yerine getirmemiş oluyoruz” dedi.

 ARLARA YOLA GİDECEK.. 

İmar Komisyonu üyesi MHP’li Ayşe Kabadayı ise, “Burada tevhid şartı olan 2 tane parsel var. Bunlar tamamen yoldalar. Çok az bir kısmı ada içinde kalıyor. Başta bende ada içerisindeyse bu tevhid şartını gerçekleştirelim diye düşünüyordum. Fakat daha sonradan o 2 binanın yol üzerine gideceğini,  ada içerisinde çok az kısmı kalıyor. Yol gerçekleşince zaten bunlar yıkılacağı için tevhid şartı çok az bir kısımda kalıyor. O nedenle bende bu karara olumlu baktım” diye konuştu.

GECİKTİRİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM
Ufuk Hoş ise, “Cahit başkanım spordan gelen biri,  salonunun geciktirecek bir işlemini doğru bulmuyorum. İmar açısından Cahit başkanım doğru söylüyor. Bu işlemler çok uzun sürüyor. Ancak orada yapılacak tesisin 1,5 yıl, 2 yıl uzamasına sebep oluyor. Trabzon’un imar planları da genelde resmi alanları bu tür tevhidlere ve terke ortak ediyor. Bize gelen bütün resmi kurumlarda bu tür sıkıntılar var. Orada ki yatırımı geciktirmemek için hareket ediyoruz. Çekince doğru ama yatırım gecikiyor. Umudumuz, Cahit beyin de söylediği gibi herkes işlemlerini yapı kullanma aşamasına kadar tamamlanmış olması. Biz yatırımın önüne açmak için, bu dünya şampiyonu olmuş lisemiz. Bu yatırımı açalım spor salonuna sahip olsun. İmar hukukunun gereklerinin yerine getirilsin” ifadelerini kullandı.

İMAR MÜDÜRLÜĞÜNE TALİP VERELİM.. 

Erdem ise, “En azından şunu yapalım, madem ki yatırımı geciktirmeyelim diyor Ufuk bey.. Bende katılıyorum. Yapı kullanma alana kadar bu işlemleri yapılması doğrultusunda en azından imar müdürlüğüne talip verelim ki inşaat bitsin, yapı kullanma alana kadar o işlemleri yapsınlar. Dolayısıyla biz de lejanta aykırı hareket etmemiş olalım” dedi.

MADDE TARTIŞMALARIN ARDINDAN OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
Hoş, “Şifahen böyle söylüyoruz başkanım. Ama bunu metne döktüğümüzde bu işlem yetişmeyecektir. Binayı daha çabuk bitirebilirler. Bu sefer da kullanıma açamayacağız. Ama şifahen iletiyoruz... Devletin yatırım programı siz daha iyi bilirsiniz buranın parası son anda aktarılmıştır. Özel bir çabayla aktarıldı. Biz o şartı koymayalım şifahen söyleyelim... Bunu metne eklersek bina daha çabuk bitirilebilir... “ dedi.
 Madde tartışmaların ardından mecliste oy birliği geçti...

 TEVHİD VE İFRAZ NEDİR?
İfraz; imar planı tamamlanmış yerlerde, plan koşullarına uymak şartıyla bir parselin birden fazla parsele dönüştürülmesi işlemidir. Tevhid ise, birden fazla bitişik parselin birleştirilmesi işlemidir.