Artvin’i ve Türkiye’yi uzun burnu ile dünyaya tanıtan Mehmet Özyürek, devletin hasta ve bakıma muhtaç kişilerin bakıcılarına ödenen yardım parasını almak için uğraş veriyor.

Mehmet Özyürek, 1997 ve 2000 yıllarında Rize’de yayınlanan Çay TV’de düzenlenen en uzun burun yarışmalarında uzun burnu ile şampiyon olan ardından da burnunun büyüklüğü sebebiyle Dünya şampiyonu ve Guinnes Rekortmeni olarak tarihe geçti. Şöhretine rağmen mütevazi bir yaşam süren Özyürek, 45 yıllık hayat arkadaşı Müşerref Özyürek’in yaklaşık 10 yıl önce kanser hastalığına yakalanması ile büyük üzüntü yaşadı. Gün geçtikçe hastalık Müşerref Özyürek’i daha fazla etkisi altına alırken, kanser rahatsızlığı, onu son 5 yıldır da yatağa bağladı. Bu duruma düşen eşini bir dakika olsun bile yalnız bırakmayan Mehmet Özyürek, erkek hali ile eşinin bütün bakımını tek başına üstlendi. Eşine büyük bir özveri ile bakan Mehmet Özyürek, hastalığın getirdiği külfetin altında gün geçtikçe daha fazla kalmaya başladı. Eşinin yatalak olması sebebiyle Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca bu tür hastalara verilen bakım parası Dünya Uzun Burun Şampiyonu’nun tek çıkış yolu gibi gözükürken, Mehmet Özyürek’in emekli ve ev sahibi olması bu imkandan yararlanmasını engelliyor.

Çektiği sıkıntılar ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Özyürek, vefalı bir eş olmanın yetmediğini, bazen vefanın ve özverinin de yetmediğini söyledi. Dünya Uzun Burun Şampiyonu Mehmet Özyürek “ Ben Karadenizliyim. Artvinliyim. Bizim yetişme tarzımızda 45 yıllık hayat arkadaşını yalnız bırakmak yazmaz. Ben eşimin bu ağır hastalığı döneminde üzerime düşen her türlü vazifeyi yaptım. Çevremdeki insanlar benim yaptığım bakıma imreniyorlar. Benim eşime bakışımı, vefalı olmamı övüyorlar. Ancak tek başına özveri de yetmiyor. Kanser hastalığının tedavisi uzun süreçli bir tedavi gerektiriyor. Haliyle ekonomik bir faturası da oluyor. Ben bu işin ekonomik faturasının altından kalkabilirim. Ek işler yaparak bu işin faturasını ödeyebilirim. Eşim için bu fedakarlığı da seve seve yaparım, ama bu öyle kolay olmuyor. Benim bunu yapabilmem için bir bakıcı tutmam gerekiyor. Ben bin lira civarında emekli maaşı alıyorum. Ev kendime ait ancak hayat pahalı. İlaçlar ve tedavi pahalı. Eşime bir bayan bakıcı tutmak istiyorum. Ben dışarıda gidip çalışabilirim ancak aldığım para bakıcıya gidecek. Bakıcının eşime benden daha iyi bakacağını düşünmüyorum. Bakıcı parası alabilmek için çok uğraştım. Bir türlü mevzuatı geçemedim. Aylık gelirimi yarıya bölünce mevzuatın istediği miktarı geçiyor. Bu mevzuatta bir esneklik yapılması lazım. Bizim gibi maaşı olup da zor durumda olan insanlar var. Devletimiz bu tür mevzuatlar hazırlarken bunları da göz önünde bulundurmalı. Ben bizim gibi zor durumda olan insanların sesi olmak istiyorum..

Mehmet Özyürek, Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e ulaşmak içinde her yolu denediğini ancak her defasında Bakanın danışmanlarını geçemediğini sözlerine ekledi.