Hepsiburada Ticari Grup tarafından Trabzon'da "E-ticaret Zirvesi" düzenlendi. Zirvenin açılışında konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, amaçlarının Trabzon'un ticaret hacmini büyütmek olduğunu ifade etti.

Hacısalihoğlu, dışa açılımın ticaret hacmini büyütmenin en önemli yollarından biri olduğunu aktararak, "Tabii bu sadece ulusal değil, uluslararası olarak da ticaret hacmini büyütmektir. E-ticaretin en büyük özelliği, oturduğunuz yerden bütün dünyaya ulaşmaktır. Bu toplantının sonucu olarak da birçok firmamızın bu sisteme kaydolmasını arzu ediyoruz" dedi. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ticaret hacmini büyütmek istiyorsak önce pazarı büyütmeliyiz. Bu anlamda ulusal olduğu kadar uluslararası pazarı da dikkate almalıyız. Zaman zaman inceleme gezileri yaparak, dünyayı yakından takip ederek, ne üretim ne satacağımızı tespit etmemiz lazım. Özellikle yöresel ürünler olarak neyi satabileceğimizi iyi araştırıp uygulamaya koymalıyız. Trabzon tarih boyunca bir ticaret merkezi oldu. 4 bin yıllık tarihinde ayakta kaldı ve tarihçilere göre de dünyada yaşayan en eski şehirlerden bir tanesi. Bu demektir ki Trabzon'daki ticaret hacmi hala eski özelliğini koruyor. Trabzon'daki ticaret her yıl yüzde 15-18 civarında büyüme gösteriyor. Bu Trabzon'daki girişimcilerin, üreticilerin sayesinde oluyor. Hepsini kutluyorum.”

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZLERİNDEN BİRİNİN TRABZON’A KURULMASINI İSTİYORUZ”

Hacısalihoğlu, devrin değiştiğini, dijitalleşmenin hayatın parçası olduğuna dikkati çekerek, "Sanal ve artırılmış gerçeklikle, yapay zekâyla e-ticaretin de formu değişmeye başlayacak. Sadece mal alıp satmak dışında firmalarımızın geleceğe dönük dijitalleşmesini de arzu ediyoruz. Oda olarak önümüzdeki günlerde bir yazılım merkeziyle, artırılmış ve sanal gerçekliğin işlendiği bir altyapı oluşturuyoruz. Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 10 tane Dijital Dönüşüm Merkezi kurulacak. Trabzon olarak biz de bunlardan bir tanesine talibiz. Başlangıcını da geçmişte yapmıştık. Bunu da burada yapmak suretiyle artık bu sistem geleceğe dönük sadece mal alıp satma yerine değil, aynı zamanda dijitalleşme konusunda da katkı sağlama ve yeni firmalar ortaya çıkarma konusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Hacısalihoğlu, “Hedefi sadece Türkiye olarak düşünmemek gerekiyor. Uluslararası pazarı düşünen girişimcilerimizin artması en büyük arzumuzdur. Pazar geniş ve uluslararası pazarda daha fazla ticaret hacmi var. ‘Acaba bizim ürünlerimiz satılır mı?’ dememek lazım. Her mal mutlaka talep görüyor. Hiçbir şeyden çekinmeden, büyük bir cesaretle e-ticaret hacmi içinde pay almamız girişimcilerimizin sayesinde olacaktır. Firmalarımızın bu sisteme üye olmaları en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

ERTURAN: E-TİCARET YÜZDE 30 BÜYÜDÜ”

Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan ise, açılışta yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz gibi Hepsiburada dijitalleşmenin öncüsü, e-ticaretin lideri ancak biz çok çok iyi biliyoruz ki yerel markalar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, Türkiye'de e-ticaretin büyümesi için daha aktif yer alıyor olması lazım" ifadelerini kullandı.

Erturan, amaçlarının katılımcılara e-ticareti anlatmak, e-ticarete nasıl girilebileceğini söylemek ve e-ticarette başarılı olmak için neler yapılabileceğini konuşmak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 7 arasında büyüyen bir ekonomi ama e-ticaret son dönemde baktığınızda yüzde 30 büyüyen bir sektör. Bugün Hepsiburada aylık 80 milyon ziyaret alan, 23 milyon kişinin ziyaret ettiği bir platform. Herhangi bir kişi Türkiye'de alışveriş yapmak istediği ve bir ürün aradığı zaman bu müşterilerin yüzde 61'i Google'dan önce Hepsiburada'ya girip bir ürün arıyor. O yüzden Hepsiburada'yı sadece bir satış platformu olarak görmemelisiniz. Hepsiburada sizin markanızın bilinirliğini, çok büyük bir müşteri kitlesine ulaşmanızı sağlayacak büyük bir platform, ekosistem. Bizim ayrıca Türkiye'de Hepsiburada olarak dijitalleşmenin artması, e-ticaretin büyümesini desteklemek gibi de bir misyonumuz var. Bu misyon çerçevesinde yerel işletmelerin ve KOBİ'lerin çok daha aktif bir rol almasını istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Trabzon'dan sonra da diğer illerde de bu zirveleri yapacağız. Bunun arkasındayız, takipçisiyiz ve hiçbir zaman da bırakmayı düşünmüyoruz."

Açılış konuşmaların ardından Hepsiburada Kurumsal İletişim ve İlişkiler Grup Başkanı Koray Öztürkler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas, Trabzon Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat İskender, katılımcılarla görüş ve öngörülerini paylaştı.

ELMAS: E-TİCARET KADINLAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT

TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas, “Trabzon’un kendine has birçok ürünü bulunuyor. Ulusala ve dünyaya açılmak için büyük fırsatlar var. Teknolojik gelişmeler farklılıkları en aza indirdi. Artık coğrafya, büyük-küçük şirket farkları ortadan neredeyse kalktı. Özgün olmalısınız, farklı bir şey üretmelisiniz. Kaliteli üretiminizi iyi pazarlamalısınız. Karadeniz insanı yerel değerlerini koruyarak globalleşen bir topluluk. İnternet ve e-ticaret platformları vasıtasıyla bunu bir adım ileriye götürebilirsiniz. E-ticaret özellikle kadınlar için büyük bir fırsat. Kadınlar evlerinde otururken de güzel işler yapabiliyor. ‘Kadınlar teknolojiden anlamaz’ ön yargısı var. Kadınlar korkmamalı. Sandığınızdan daha çok teknolojiye yatkınlar” dedi.

TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat İskender ise, oda olarak e-ticaret eğitimleri vermeye başlayacaklarını ve konuyu önemsediklerini belirterek, e-ticaret konusundaki deneyimlerini aktardı.

E-ticaret Zirvesi’nde Hepsiburada Satış Geliştirme Müdürü Ziya Kızıltan, bir sunum yaptı. Konuşmacılara programın sonunda günün anısına plaketleri takdim edildi.