Dünyanın en verimli denizlerinden biri olarak bilinen ancak çevresel atıklar yüzünden hızla kirlenen Karadeniz için, Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı Karadeniz Havzası Operasyonel Programı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen ECO-AGRI Projesi‘nin  İkinci Çiftçi Eğitim Programı sona erdi. 4 gün süren ve konunun uzmanları tarafından bilgilendirilen toplantılara katılan çiftçilere eğitim sonunda sertifika verildi.

Zorlu Grand Hotel’de yapılan kapanış toplantısına Trabzon Vali Yardımcısı Kamil Sarıaslan, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DKİB  Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, TKDK Trabzon İl Koordinatörü  Muhammet Bozali, Su Ürünleri Merkez Araştırma Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar, proje eğitmenleri  ve çiftçiler katıldı.

Ana hedefi Karadeniz’in kirlenmesine sebep olan faktörler arasında yer alan gübre kullanımının bilinçli olarak yapılmasını temin etmek olan projeyi  Türkiye’den Trabzon Ticaret Borsası ile Of Ziraat Odası, Romanya’dan Dünyada Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre ve İnsanı Koruma Derneği, Ermenistan’dan Yerevan Devlet Üniversitesi ve Moldova’dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu birlikte yürütüyor.

“Ortak Sınırlar-Ortak Çözümler” başlığı ile düzenlenen toplantının kapanışında genel bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Sezai Ercişli Karadeniz Bölgesindeki paydaşlar arasında işbirliğini sağlayarak, ziraate ait uygulama pratiklerini geliştirmeye katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Moldova Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu’ndan Prof. Dr. Tudor Lupascu ise 4 gün boyunca verilen eğitimin oldukça yararlı geçtiğini belirterek  “Öncelikle misafirperverliğinize teşekkür ediyoruz. Burada çok güzel ağırlandık ve iyi dostluklar kurduk. Hocalarımızdan yararlı bilgiler aldık. Katılım bir hayli yoğun oldu. Bu eğitimlerin sonucunda, gelecekte sürdürülebilir ve uygulanabilir bir tarımın ortaya çıkacağını ve bunun neticesinde çok sağlıklı bir çevre oluşacağını umuyorum” dedi.

Trabzon Ticaret Borsası adına söz alan Bekir Şengül de, bu projenin asıl sahibinin Trabzon, dolayısıyla da Türkiye olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye AB üyesi olmadığından dolayı  projenin sahibi Romanya olmuştur. Bu da AB’nin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. 4 gün boyunca işini gücünü bırakıp, yağmur çamur demeden eğitimleri aksatmayan çiftçilerimize ve büyük özverileriyle projeye katkı yapan akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Bizlere gübrelemede, kaliteli verim almada ve organik ürün yetiştirilmesi konusunda çok önemli bilgiler verdiler”.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Sezai Ercişli’ye, Prof.Dr. Tudor Lupascu’ya, Prof.Dr. Igor Pavlov’a, Yrd.Doç.Dr.Aslıhan Esringü’ye, Yrd.Doç.Dr. Hilal Yıldız’a, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya’ya plaket, eğitimlere katılan çiftçilere de sertifika verildi.