Basın açıklaması sonrasında ise katılımcılar hep birlikte horon oynadı. Katılımcılar adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Engin Nur okudu.

Nur, basın açıklamasında özellikle referandum sürecine değinerek, "Ülkemizi uzun yıllar cemaat ile işbirliği içinde yönetip darbenin eşiğine getiren AKP iktidarı, süreklileştirilmiş OHAL koşulları altında, kayıtsız şartsız halka ait olan egemenlik hakkını tek bir şahsa devretmeyi amaçlayan referandum gerçekleştirdi. 97 yıl sonra bugün ulusal egemenliğin çocuklara armağan edildiği bir noktadan egemenliğin tek elde toplanmak istendiği bir noktaya getirildi.

Referandumda, halkımız eşitlik, demokrasi, barış, kardeşlik iradesini ortaya koymuş, tartışmasız bir biçimde cumhuriyetin fikir, ideal ve değerlerine sahip çıkarak hayır demiştir. Halkımızın birliğine ve demokratik geleceğine olan inanç tescillenmiştir" ifadelerini kullandı. 



Referandum sürecinde YSK'nın Anayasa ihlali yaptığını ileri süren Nur, "Referandum sonucunda YSK açık Anayasa ihlali yaparak itiraf niteliğinde bir hukuk skandalına imza atmıştır. Yapılan bu usulsüzlüğün, hukuksuzluğun, halkımızın Hayır iradesini gölgelemesi mümkün değildir. YSK'nın açıkça Cumhuriyet ve değerlerine meydan okuma anlamına gelen kararının ne hukukta ne de halkımızın nezdinde hiçbir karşılığı bulunmaktadır.
Değerli Trabzonlular,
Bu süreçte üzücü olan iktidar döneminde devlet kurumlarının itibar, saygınlık ve güvenirliğinin zedelenmesi, ağır bir yara alması, tahrip edilmesidir. Hukukun üstünlüğü ve hukuk güvencesi artık acil bir ihtiyaç olarak mücadele konusudur. Hatırlatıyoruz ki hukuk bir gün herkesin ihtiyacı olacaktır" dedi. 




Nur, "Söz konusu olan çocuklarımız, memleketimizin geleceğidir. Büyük ozanın dediği gibi "Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine" yaşamak istiyoruz. Hiçbir güç karşısında boyun eğmeyecek halkımızın birliği ve ülkemizin demokratik geleceğinden vazgeçmeyeceğiz. Laik, demokratik, eşit, özgür, tam bağımsız bir ülke mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Daha önce belirtmiştik şimdi bir kez daha ifade ediyoruz: "Söz konusu cumhuriyet ise hepimizin gözleri mavidir"
Kendimize, halkımıza ve çocuklarımıza olan inancımız tamdır. Asla yılgınlığa ve ümitsizliğe yer yok" diyerek sözlerini bitirdi.