Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Engin Nur, okulların yüz yüze eğitime açılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Nur, "Eğitim çalışanları okulların açılmasından değil, yeterli ve gerekli önlemler alınmadan okulların yüz yüze eğitime açılmasından kaygılanmaktadır" ifadelerini kullanarak şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki süreçle ilgili hangi önlemlerin nasıl alındığını kamuoyu ile paylaşmalıdır. İl Milli Eğitim Müdürlükleri de ildeki düzenlemelerle ilgili eğitim çalışanlarını ve velileri bilgilendirmelidir.
 
Okullarda yüz yüze eğitimin gerçekleşmesi durumunda karşılaşılabilecek olumsuz durumlar ve riskler sadece öğrencilerimizin değil eğitim çalışanlarının sağlığı açısından da önemlidir. Eğitim süreci ile ilgili kararlar eğitim ve bilim emekçileri ile birlikte ve Bilim kurulunun önerileri doğrultusunda uygulamaya konulmalıdır.
 
Salgın yayılımının artarak devam ettiği süreçte, eğitim çalışanlarının “Seminer” çalışmaları için okullara çağrılması insanların sağlıklarıyla dalga geçmektir. Okulların toplantı salonlarının, ortak kullanım alanlarının pandemi koşullarına uygun hale getirilmeden eğitim çalışanlarının okullara çağrılması telafisi olmayacak sonuçlarla yüzleşmesine neden olacaktır. Kaldı ki “mesleki Çalışmalar” uzaktan da yapılabilir. 
 
Ek bütçe ayrılmadan, ek personel ataması yapılmadan, uzaktan eğitimdeki eşitsizlikler giderilmeden alınan kararların öğrencilerimizin, velilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin yaşamında somut bir karşılığı yoktur. Eğitim ve sağlık hakkı yaşamsaldır, birbirinden ayrılmaz bir bağı vardır, eğitim ve sağlık hakkı birbirinden ayrı değerlendirilemez. 
 
Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 eğitim öğretim yılında 4+4+4’ten kaynaklı olarak 9. sınıfa başlayacak öğrenci sayısındaki artışı da göz önünde bulundurarak düzenleme yapması gerekmektedir. 
Sendikamız Eğitim-Sen, okulların açılmasına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aşağıdaki soruların cevaplanmasını beklemektedir.
 
1. 24 Ağustos’ta okula çağırılan öğretmenlere haftalık test yapılacak mı? Yeteri kadar test hazır mı? 2. Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu alındı mı?
 
3. Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilecek mi?
 
4. Seyreltilmiş sınıflar için gerekli olan derslikler ve yeni okul binaları hazır mı? 
 
5. Okullara sağlık personeli atandı mı? 
 
6. Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrıldı mı? 
 
7. Öğretmenler ve öğrenciler için koruyucu malzemeler yeteri kadar hazırlandı mı? 
 
8. Okullar salgın için alınacak önlemlere fiziki olarak hazır hale getirildi mi? 
 
9. Okulların öğrenci ve öğretmen lavabo sayısı artırıldı mı? 
10. Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirildi mi? 
 
11. Okul pansiyonları ve kapasiteleri fiziki mesafeye uygun hale getirildi mi? 
 
12. Öğretmenler ve öğrencilerin okula ulaşımı için önlemler alındı mı? 
 
13. Ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirildi mi?
 
UNUTULMAMALIDIR Kİ; SADECE MASKE TAKILMASI İSTENEREK OKULLAR AÇILAMAZ"