Fındıklar toplanmış, harman alınmış hatta pazara getirilmiş karşılığı da alınmıştır. Ama iş tamamen bitmemiştir. Bahçe yılın her ayında mutlak suretle bakım ister. Sıra gelecek yılın ürününü daha da artırmaya, en azından devam ettirmeye gelmiştir. Çünkü Ekim ve Kasım ayları gelecek yıl ürününe hizmet etme aylarıdır. 

Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada üreticiler uyarıldı. Fındık Tarım Takvimine göre Ekim ayında yapılması gerekenler anlatılırken, özellikle bu ay içinde budamaya çok önem verilmesi gerektiği bildirildi. 

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

“Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır. 

Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal izdüşümüne (dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır”. 

Mayısböceği larvalarına dikkat!.. 

Ekim ayında ayrıca, Mayıs böceği larvaları ile mücadelede üreticinin dikkati çekildi. Bunun için 50x50 cm’lik çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılması gerektiği ve bu kısımların 25cm derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınacak toprağın incelenerek 1cm de (çerçeve alanı) 3 adet larva varsa toprak ilaçlaması yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.