61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da 1 yıl önce dünyaya gözlerini açan, ancak doğumunun 2. ayında hareketlerinin yavaşlaması sonrasında Spınal Musküler Atrofi (SMA) hastası olduğu ortaya çıkan Ela Bebek’ten acı haber geldi.
Ailesinin yardım kampanyaları düzenlediği, tüm Türkiye’nin yaşatmak için seferber olduğu Ela bebek, Sağlık Bakanlığının devreye girmesi sonrasında ilaç masrafları karşılanmaya başladı.
4 ilacını alan ve durumu iyiye doğru seyrettiği için 1,5 ay önce tedavi gördüğü KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinden taburcu edilerek evine gönderilen ancak sık sık kontrolleri yapılan Ela bebek, 1. yaşını ailesiyle beraber kutladıktan 20 gün sonra evinde fenalaştı.

BABASI KALP MASAJI YAPTI
Kalbi duran Ela Bebeğe ilk olarak annesi Büşra Birinci müdahale etti. Ardından babası Murat Birinci, kalp masajı yaparak hayata döndürmeye çalıştı. Haber verilen ilk yardım ekipleri, ambulansla Ela Bebeği Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsüne getirdi. Burada doktorların yeniden hayata döndürdüğü Ela Bebek, tedavisinin devam ettiği KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine sevk edildi.
Ancak Ela Bebek, doktorların tüm müdahalelerine rağmen burada hayatını kaybetti. 1 yaşında SMA hastalığı yüzünden, hayatını kaybeden Ela Bebek, Arsin İlçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi.
Küçük kızını kaybeden Baba Murat Birinci,  “Bizim aşmadığımız kapı kalmadı. Sonuçta evladım. Onun iyiliği için hep uğraştık. Allah onu bize melek olarak yolladı, melek olarak gitti” dedi.
Kızının doğduktan 2 ay sonra SMA hastası olduğunun belli olduğunu kaydeden Baba Murat Birinci, SMA hastası bebekler için üretilen ilacın çok pahalı olduğu için ilk etapta SGK tarafından karşılanmadığını kaydederken “Eymen bebek vardı. O vefat edince ve biz de basın toplantısı düzenleyip yardım isteyince bütün SMA hastası bebekler için tedavi süreci başlamıştı.

DURUMU İYİYE GİDİYORDU

Devletimizin sağ olsun 4 tane ilacını karşıladı. Süreç, “4 tane ilaç veriyorum çocukta iyileşme görülürse devamını vereceğim” şeklinde ilerliyordu. Her şey iyi gidiyordu 4 ilacını almıştı. Biz de diğer 4 taneyi almak için uğraşıyorduk.

Kendi solunumu yettiği zamanlar vardı. Bizim için bu büyük başarıydı. Hastalığı düzeliyordu. Ellerinde ayaklarında hareketlenme vardı. Elini kaldırıp bir şeyler tutabiliyordu. Bunlar büyük ilerlemeydi. Bizde sevindik iyiye gidiyordu. Çok mücadele ettik. Her şey en iyisini yapmaya çalıştık” diye konuştu.

1,5 AY ÖNCE HASTANEDEN ÇIKMIŞTI...
Kızının tedavisinin olumlu seyrettiği için 1,5 ay önce hastaneden çıktığını kaydeden baba Murat Birinci, “1,5 ay önce çıkmıştı. Ara ara kontrollere götürüyorduk. Hiç bir sıkıntısı yoktu, değerleri her şeyi güzeldi. O akşam beraber oynadık onunla. Sabahta aynı şekilde annesiyle oynadı. Sonra kendi solunumu yetmediği zaman devreye giren cihaz alarm verdi. Bende evdeydim o sırada.
Ben kendim kalp masajı yaptım, bir taraftan ambulansı aradım. Ambulans geldi. Ambulans ile Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Numune Kumpüsüne götürdük. Orada müdahale ettiler. 1 saat sonra kalbini çalıştırdılar. Beyin oksijen alamayınca tüm organlar iflas ettiğini söylediler. Orada doktorlar “hazırlıklı olun kalbi dayanamayabilir” dedi.  Oradan sonra KTÜ Tıp Fakültesinde sevk edildi. Servise alındık. Orada müdahale ettiler. Bayağı mücadele ettiler. Ama olmadı...Kızımın 1. Yaşını daha 20 gün önce kutlamıştık” dedi.

ELA’NIN CİHAZLARINI BAĞIŞLADILAR
Baba Murat Birinci, Ela’nın hayatını kaybetmesinin cihazları bağışladıklarını belirterek, “Ela’nın cihazlarını da bağışladık. Durumu olmayan, ihtiyaçlı birilerine vermek istedik. Bizim gibi çok kişi var. En azından onlara biraz ilaç olmak istedik” dedi.